Kategória Rendezés
 • XXVI. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó

  XXVI. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó

  Időpont: 2017, április 1 - 10:00A fellépő csoportok (nem a fellépés sorrendjében):
  - "Csiribiri" (Demecseri Oktatási Centrum Alapfokú Művészeti Iskolája,Dombrád): Hófehérke és a hét törpe
  - "Gézengúzok" (Újfehértói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola): Janikovszky Éva: Kire ütött ez a gyerek?
  - "Huncutkák" (Tamási Áron Általános Isk. és Alapfokú Művészeti Iskola, Ajak): A fájós fogú oroszlán
  - "Huncutkák utánpótlás" (Tamási Áron Általános Isk. és Alapfokú Művészeti Iskola, Ajak): A soványító palacsinta
  - "Huncutkák nagyok" (Tamási Áron Általános Isk. és Alapfokú Művészeti Iskola, Ajak): Okosságpasztilla
  - "Kincskeresők" (Csuha Antal Baptista Általános Iskola, Nagyhalász): Farkas kontra Piroska
  - "Mózsi" (Demecseri Oktatási Centrum Alapfokú Művészeti Iskolája, Székely): A ludak királynéja
  -"Rivalda" (Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola, Nyíregyháza): Hallgassatok meg!A zsűri tagjai: Szakall Judit és Perényi Balázs.A csoportok előadásainak megtekintése díjtalan, szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt.
  A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.
 • Yerma

  Yerma és Juan két éve házasok. Gyerekük nincs. A kisközösség, amelyben élnek, pletykálni kezd. Az asszonyok a szájukra veszik Yermát és kiközösítik őt. Yerma szeretne gyereket, de a próbálkozások mind kudarcba fulladnak. Az évek telnek. Yerma egyre kétségbeesettebben vágyik az anyaságra. Megszállottan hajszolja célját, egyre kevesebbet törődve férjével és annak intelmeivel. A becsület azonban nemcsak a férj, hanem Yerma számára is a legfőbb érték, mely mindent felülír.F.G.Lorca 1934-ben írt balladisztikus darabja tragikus költemény, mely szenvedélyes líraisággal beszél a nőben rejlő erőkről, lázadásról, vágyakról és vágyak elfojtásáról.
 • Yvonne

  Yvonne

  „Hol van az a törvény, melynek lélektelen eszközként kell alávetni magam, s nem szabad emberként?” – kérdi Fülöp herceg a dráma elején. Yvonne-nal való találkozása után a trónörökös úgy érzi, fel kell lázadnia minden konvenció ellen. Szabadságvágya a társadalmi normák kötöttségein túl az ösztönök és az emberi természet korlátait is feszegeti. Eljegyzi Yvonne-t, aki így bekerül a királyi udvarba, s ettől kezdve a próbakő szerepét játssza: Yvonne-hoz fűződő kapcsolatában a történet valamennyi szereplőjének felelnie kell a Fülöp által feltett kérdésre. Yvonne néma jelenléte katalizátorként hat. Szerepe nem egyéb, mint egy színpadi séma megtestesülése. Yvonne mint drámai alak nem létezik, csak mint szerep.
 • Yvonne, burgundi gercegnő

  Yvonne, burgundi gercegnő

  Váci Dunakanyar Színház és a Nemzeti Színház koprodukciójaFülöp herceg szokásos délutáni sétája közben egy borzalmasan csúf és visszataszító lányra lesz figyelmes. A herceg barátai kíméletlen és szemtelen gúnyolódásba kezdenek, ám Yvonne tudomást sem vesz megaláztatásáról. Hallgat. Hallgatása pedig olyannyira felbosszantja Fülöpöt, hogy elhatározza, feleségül veszi a tohonya torzszülöttet, mert hittel vallja: „Mindenkinek jut valaki, aki megőrjíti”.S bár az udvar teljesen megbotránkozik a képtelen döntésen, a szülők remélve, hogy fiuk felhagy a gyerekes játékkal, színleg mellé állnak. Fülöp „tréfájában” azonban nincs megállás. Yvonne-t a palotába viszik, ahol alaposan megbolygatja az eddig vélt harmóniát és a fennálló rendet. A lány a körülötte lévők taszító tükörképévé válik, és bosszantó hallgatásával mindenkit „szóra bír”. Jelenléte régi titkokat, elhallgatott, ocsmány bűnöket hoz felszínre.   Némaságának hangja van.És bizony ebből a kellemetlen helyzetből csak egyetlen kiút van, a gyilkosság. Mert az udvarnak le kell győznie ezt a riasztó, saját bűnüket megrajzoló akadályt.Witold Gombrowicz szatirikus darabja groteszk élccel és éles humorral festi meg az alakoskodás tiszta allegóriáját.Jaroslav Fedoryshyn különleges koncepciója engedett a darab eddig megszokott játékhagyományából, és egy csodálatosan szép színésznő kapta meg a főszerepet. A vonzó Yvonne-karakter megformálása még inkább megerősít minket abban, hogy valójában az udvar a torz és az ocsmány.
 • Záróünnepség, díjátadó gálaműsor

  Záróünnepség, díjátadó gálaműsor

  2017. június 24. szombat 20 óraA fesztivál záróünnepsége, a díjak átadása.
  A díjátadó gálaműsorban közreműködnek a Fővárosi Nagycirkusz művészei.Helye: Sátorszínház (Várkert)
  Belépőjegy: elővételben 2.000.- Ft, az előadás napján 2.500.- Ft.
 • Zárt tárgyalás

  A pokolba zárva három ember keresi élete értelmét, tárja fel bűneit és ébred rá arra, hogy egy időtlen körforgásban ők maguk egymás büntetései.
  Na ez nem komédia!
 • Zárványok - avagy a borostyán lét

  Zárványok - avagy a borostyán lét

  Szepes Mária A változatlanság hullámhossza című regénye alapjánVajon van-e hatásunk mások életére? Hatalmunkban áll-e mások életét megváltoztatni? És a sajátunkon van-e elég bátorságunk a kényszerű szembesülés után változtatni? Egyáltalán vezet ez bárhova, vagy minden csak törvényszerűen ismétli magát, miután körbeért?Többek között ezeket a kérdéseket feszegeti az előadás a néptánc és a flamenco szenvedélyes őselmeit alapul véve.
 • zelda - egy utolsó vad nő

  zelda - egy utolsó vad nő

  “1948. március 10-én késő éjszaka tűz ütött ki az Asheville-i Highland Pszichiátria főépületében. A tűz váratlanul gyorsan terjedt. A tűzoltók erőfeszítései ellenére kilenc beteg meghalt. A tűzvész áldozatai között volt a világhírű író, F. Scott Fitzgerald felesége, Zelda. Holttestét csak a papucsa alapján sikerült azonosítani.”
 • Zene-Bona, Szana-Szét

  Zene-Bona, Szana-Szét

  A mai kisgyermekek mindennapjaiban egyszerre megférnek a hagyományos gyermekdalok és játékok, a számítógépes nyelvezet, régi mesék és új történetek, csuhébaba és kindertojás, a körülöttük lévő világ modern elemei. Ezt az új összhangot keresi az előadás mai költők gyermekszemüveggel írt verseivel, ritmusjátékokkal, zenével és tánccal. Változnak az idők, a gyerekek, változnak a versek, mégis képesek az így felnövő ifjúság látásmódját még színesebbé tenni.
 • Zita -

  Zita - "Magyar királynék" sorozat

  Egy svájci falucska kolostorának régi lakójához, a titokzatos, meggyötört de megtörhetetlen asszonyhoz látogató érkezik: egy fiatal rebellis lány. A Habsburg dinasztiáról írja szakdolgozatát, és azért jött ebbe az eldugott faluba, mert itt él a leghitelesebb ember, akitől mindent megtudhat: Zita asszony, az utolsó magyar királyné. Aki egyébként a nagyanyja…
  Múlt és jelen, hagyomány és változás, két – szinte végletekig eltérő – világnézet ütközik meg, hogy végül valami egészen különös kapcsolat szülessen a két nő között.
  Jöjjenek velünk egy elképesztően izgalmas, időn és tereken átívelő utazásra.
  Nem tart sokáig. Mindössze száz év – hetvenhét percben.
 • Zöld Szofi

  Zöld Szofi

  Hogy a tüdőbeteg nagypapa kezelésére összegyűjtsék a pénzt, a Szalai család elhatározza, hogy Nemzeti Dohányboltot nyit. Mindenüket pénzzé teszik, hogy kinyithassanak, ám az üzlet nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Uruguayi nagynénjük tanácsára úgy döntenek, hogy marihuánát fognak árulni a dohányboltban.