Műsorok

2021. június 15.kedd Jolán, Vid

Yvonne, burgundi gercegnő

Yvonne, burgundi gercegnő

Váci Dunakanyar Színház és a Nemzeti Színház koprodukciója

Fülöp herceg szokásos délutáni sétája közben egy borzalmasan csúf és visszataszító lányra lesz figyelmes. A herceg barátai kíméletlen és szemtelen gúnyolódásba kezdenek, ám Yvonne tudomást sem vesz megaláztatásáról. Hallgat. Hallgatása pedig olyannyira felbosszantja Fülöpöt, hogy elhatározza, feleségül veszi a tohonya torzszülöttet, mert hittel vallja: „Mindenkinek jut valaki, aki megőrjíti”.

S bár az udvar teljesen megbotránkozik a képtelen döntésen, a szülők remélve, hogy fiuk felhagy a gyerekes játékkal, színleg mellé állnak. Fülöp „tréfájában” azonban nincs megállás. Yvonne-t a palotába viszik, ahol alaposan megbolygatja az eddig vélt harmóniát és a fennálló rendet. A lány a körülötte lévők taszító tükörképévé válik, és bosszantó hallgatásával mindenkit „szóra bír”. Jelenléte régi titkokat, elhallgatott, ocsmány bűnöket hoz felszínre.   Némaságának hangja van.

És bizony ebből a kellemetlen helyzetből csak egyetlen kiút van, a gyilkosság. Mert az udvarnak le kell győznie ezt a riasztó, saját bűnüket megrajzoló akadályt.

Witold Gombrowicz szatirikus darabja groteszk élccel és éles humorral festi meg az alakoskodás tiszta allegóriáját.

Jaroslav Fedoryshyn különleges koncepciója engedett a darab eddig megszokott játékhagyományából, és egy csodálatosan szép színésznő kapta meg a főszerepet. A vonzó Yvonne-karakter megformálása még inkább megerősít minket abban, hogy valójában az udvar a torz és az ocsmány.

Szerző
W. GombrowiczW. Gombrowicz
Szereposztás
Ignác királyKaszás MihályKaszás Mihály
Margit királynéVándor ÉvaVándor Éva
Fülöp herceg trónörökösHavasi PéterHavasi Péter
Iza udvarhölgySzabó ErikaSzabó Erika
Yvonne nagynénjeMolnár GyöngyiMolnár Gyöngyi
Innocent udvaroncSmál-Szilaj GáborSmál-Szilaj Gábor
Munkatársak
Alla FedoryshynaAlla Fedoryshyna (díszlet, jelmez)
Pályi AndrásPályi András (fordította)
Yaroslav FedoryshynYaroslav Fedoryshyn
Kérem, látogasson vissza később!