Kategória Rendezés
 • On The Air (Adásban)

  On The Air (Adásban)

  Fejes Ádám és Hoffmann Adrienn koreográfus páros azt a kérdéskört járja körül, mely szerint vajon van-e a másiknál előrébb való, különb társadalmi, kulturális, vallási berendezkedés? Lehet-e pusztán gazdaságilag mérni az emberek saját kultúrájukban, országukban, társadalmukban betöltött szerepének értékét, vagy ami még ennél is izgalmasabb, hogy maguk az emberek, hogyan élik meg saját boldogságuk (nevezhetjük értéknek) szintjét?

  Ennek vizsgálatához, Adásban című produkciónk, segítségül hívja a föld különböző pontjain található rádióállomások élőben sugárzott műsorait, így létrehozva jelenidejű zenei kompozíciót a darabhoz. Az előadás során az éppen aktuális rádióműsorok helyszíneire utazunk, és olyan mikró élethelyzeteket rekonstruálunk, amelyek pont ott, pont akkor, akár meg is történhetnek. Átadjuk magunkat azoknak a belénk égett sztereotip érzéseknek, amelyek a kapott ingerek során ösztönösen elárasztják mellkasunkat, egyszerre töltenek el bennünket félelemmel és kíváncsisággal. Tesszük ezt annak érdekében, hogy ebben az átszellemült előadói állapotban láthatóvá tegyük a hallhatót.

  Reményeink szerint így az adásból kapás, a kapásból pedig akár még befogadás is születhet!

 • Sandy is going out

  Sandy is going out

  Hallottál már Sandyről? Tegnap találkoztam vele. Tudod milyen ruhában volt és milyen volt a haja? Ő a legmenőbb ember, akit valaha láttam. Azt hallottam tegnap Chris lefeküdt vele, de az a hír járja, hogy a lányokat is szereti. Gin-tonicot ivott és iszonyat jól táncol. Mindenki olyan akar lenni, mint Ő.
  Ismerd meg Sandyt. Ő az új drog. Ha egyszer találkozol vele, felejthetetlen élmény lesz. A bőre puha, fiatal, intelligens, nem tudod levenni a szemed róla. A legmenőbb ruhákban jár, a legszexibb fiúkkal kavar és a legmenőbb kocsikból ugrik ki a legjobb bulik előtt. Szerinted neki is vannak problémái? Ő is szokott sírni? 
  A Sandy is going out a fiatal kultúra létbizonytalanságával és identitásválságával, a huszonéves generáció által nap mint nap megtapasztalt akadályokkal foglalkozik. Egy multimediális táncprojekt formájában az önfelfedezés folyamatát és annak nehézségeit kutatja.

 • Vackor kalandjai

  Vackor kalandjai

  Történetünkben Kormos István egyik legkedveltebb meséjét dolgoztuk föl. Vackor alakja elevenedik meg a színpadon, hogy kedves és humoros utazásra invitáljon gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Főhősünk egy esetlen, de nagyon bájos kis maci, aki egy kora őszi napon elcsatangolva egy öreg fa árnyékában leheveredve boldog álmodozásba merül. Csintalan falevelek repítik Álomországba, ahol barátaival számtalan, izgalmasabbnál izgalmasabb kalandba keverednek, hogy végül elérkezzenek a tanulságos végkifejlethez.A mese közben a zenetörténet legismertebb klasszikusai is felcsendülnek a gyerekek fülére hangolva, hogy dallamukkal játékosan ismerkedhessenek meg a legkisebbek is.
 • Vojáger

  Vojáger

  Pál és Vera a két kispesti lakos boldogan élhetnének takaros pázsitjukon a robotfűnyírójukkal, ha nem történt volna az a csúnya eset a múltjukban. De sajnos megtörtént. Pál lefeküdt azzal a cintányéros lánnyal, amitől Vera spirituális beállítottságú lett, amitől viszont Pál pánik- és idegbeteggé vált. Hogy sikerül-e rendbe tenni a kapcsolatukat, és lesz-e végül esküvő, az a szomszéd Babi nénitől is függ. Meg attól is, hogy mi történik a Félelmek Kútjában, ami történetesen pont Kispesten található. 
  Groteszk színjáték egy kertvárosi megvilágosodásról, ami óriási gatyába brunyálással végződik.
 • "... és ideje a táncnak" - jelenetek az Ószövetségből

  Kultúránk alapműve a Biblia, történetei és tanításai tudásunk meghatározó alappillérei. A Bartók Táncszínház előadásában a Könyvek Könyvének jólismert ószövetségi részletei elevenednek meg a tradicionális és a modern táncstílusok ötvözéséből létrejövő nyelven. A zsidó-keresztény hagyomány olyan emblematikus alakjait idézi meg a táncjáték, mint Mózes vagy Dávid, és olyan jól ismert eseményeket ismerhetünk fel a színpadon, mint például a kivonulást Egyiptomból, vagy Dávid és Góliát harcát. Az előadás egy nép, egy közösség összetartozásáról és az Istenbe vetett hit mindent átható erejéről szól.
 • "Az égre írj, ha minden összetör"

  “Radnóti Miklós folyamatosan és súlyosan jelen van a magyar gondolkodásban, amely azonban nem
  tud vele mit kezdeni. Alakja köré legendák szövődnek, odaadó rajongással övezik, a legtöbbet olvasott
  költők közé tartozik. (…)Egyre mélyebbre tartó élete és egyre meredekebben felívelő költői
  teljesítménye elemien fontos dolgokat közöl az országról. Látszólag oly nyugodt és bensőséges hangú
  költészete, amely még a legzaklatottabb pillanatokban is klasszikus mértéktartással szólal meg, nyugtalanító kérdéseket vet fel a hatalom és az egyén viszonyáról. Radnóti azt kérdezte, lehet-e az, aki
  akar: magyar költő.” (Ferencz Győző)A színpadon megelevenednek a Napló bejegyzései, az eclogák életigenlő gondolatai és a bori notesz verseiből megismert embertelen világban a legvégsőkig kitartó költő embersége. Az est bemutatásra került már korábban, a teljesség igénye nélkül: Budapesten, Szegeden, Nagyváradon és Beregszászon is.
 • "Az élet kötelesség"- Márai-puzzle

  irodalmi szalon 
  az Újnyugat Irodalmi Kör és a József Attila Színház közös irodalmi szalonja
  „Napjainkban Márai világszerte a legelismertebb magyar író. Itthon is üzlet. Hogy ez használ-e neki, vagy sem, nem tudhatom. Én minden esetre életem végéig hűséges híve maradok, mint az egyik legjelentősebb, keménygerincű magyar íróhoz, akitől mindig van mit tanulnunk…” – írta Márairól Rónay László Stephanus-díjas irodalomtörténész a Nyugat Pluszban, 2014-ben közölt esszéjében. 
  M.S. jelentőségét Karinthy sem vitatta. A Nyugatban (1934/3.) megjelent kritikájából idézünk: „Ahogy ír, ahogy a mesterség eszközeivel kísérletezik: a legjobb értelemben vett futurista ő, egy eljövendő írásművészet úttörője és előharcosa, a legjobbak csapatában. Kitűnő prózához jutott általa a magyar irodalom.”
  Az Újnyugat Irodalmi Kör és a József Attila Színház szalonestje (2017. november 27-én, 18 órakor) Márai Sándort, a futuristát, a kassai polgárt, a világlátott, keménygerincű tanítót, a költőt, az újságírót, az irónia fegyverével is szívesen élő alkotót egyaránt megmutatja nekünk. Ujréti László, Kálloy Molnár Péter és Szabó Zoltán Attila Márai-puzzle előadása nem nélkülözi a játékot és a zenét sem. A kisebbségi létről és az anyaországi létezésről – Márai kései követőiként –kortárs tükröt tart elénk: Bolemant László és Szűgyi Zoltán. 
 • "Az Óperenciás tengeren innen."

  Programok:
  11.00 Kávészünet koncert: A madár fiaihoz – mesélő vers-zenei koncert
  12.00 Lustajankó meg a bolond falu – Kerekperec Egylet interaktív dramatikus népi mesejáték
  13.00 NépmesePont megnyitó és rendhagyó sajtótájékoztató Mátyás királlyal, a kisbíróval és a birodalom legfiatalabb mesemondóival, Dunca-Stadler Márk Zoltán és Burger Dóra mesemondókkal (a „Regösök húrján…” versmondó verseny területi győztesei)
  14.00 Apródok tánca – gyermektáncház
  15.00 A kóró és a kismadár – a Magyar Népmeseszínház interaktív népmesei előadása
  16.00 Három kívánság – Mátyás király kívánságteljesítő műsora
  16.30 Huzella Péter: Kőleves és nyakleves – különleges gyerekkoncert
  Egész nap: népi kézműves játszóház, gyöngyfűzés, nemezelés, óriás társasjátékok, origami
 • "Égi ágyon..."

  Beszélgetés és közös versolvasás Mészáros Ferenc költővel.
 • "Emlékszilánkok"

  Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai-díjas, Kiváló és Érdemes Művész önálló estjeAjánlom ezt az előadást:
  azoknak, akik ismerik és szeretik…
  azoknak, akik ismerik, és nem szeretik…
  azoknak, akik azt hiszik, hogy ismerik,
  és ezért szeretik, vagy nem szeretik…
  de főleg azoknak, akik szeretnék igazán
  megismerni, és az előadás megtekintése után
  talán rájönnek, hogy félreismerték.
  /Heilig Gábor/