Műsorok

2021. június 15.kedd Jolán, Vid

Faust, az elkárhozott

Faust, az elkárhozott
Dubrovay László Kossuth-díjas Érdemes művész: Faust, az elkárhozott című balettjének ősbemutatója a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében valósult meg 2016-ban. A Goethe remekműve ihletésére készült kompozíció 2017. március 31-én a  Pécsi Kodály Központ hangversenytermében kel életre ismét a Pécsi Balett előadásában.
 A koreográfus Vincze Balázs Harangozó-díjas, Imre Zoltán-díjas, a társulat igazgatója: 
„Nagy megtiszteltetés és felelősség egy kortárs zeneszerző mesterművéhez elsőként koreográfiát készíteni. Dubrovay László Faustja monumentális, szinopszisa aprólékosan részletezett, elképesztően színes, a zenemű szinte tánc nélkül is vizualizálható. Ez bizonyos szempontból segített, de ugyanakkor extra feladat elé is állított, hiszen a saját elképzeléseimet úgy kellett összhangba hoznom a zeneszerzőjével, hogy végül a kettőnk víziója eggyé váljon. A Pécsi Balett repertoárjának visszatérő szereplői a nagy klasszikusok mellett a kortárs magyar zeneszerzők művei. Számos alkalommal dolgoztam már én is kortárs szerzővel, csakhogy akkor a koreográfiai folyamat részeként íródott a zene. Most nem én diktáltam, de örömmel léptem be Laci bácsi világába, mert hihetetlenül izgalmas, szenvedélyes és dinamikus. Személyisége legalább annyira inspirált, mint Faust bolyongása, szerelmei és pokoljárása. Óriási öröm számomra, hogy ezt a nagyszabású táncdrámát a pécsi közönség is megtekintheti. A Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekart Záborszky Kálmán Liszt-díjas Kiváló művész vezényli Pécsett is 2017. március 31-én.” 
Dubrovay László zeneszerző gondolatai:
„Öreg korában ki ne gondolna arra, milyen lenne az összegyűjtött tapasztalatok, ismeretek birtokában megfiatalodni, még egyszer élvezni a fiatalság minden vonzerejét, végigélni az új élet által kínált sokféle szépséget, gazdagságot?
Goethe Faustja ezért a célért szövetségre lép az ördöggel, halála után testét a pokoli erők rendelkezésére bocsátja. De egy tisztességes, becsületes, példamutató élet után az elkárhozás megtörténhet? Győzhetnek a gonosz erők? Erre a kérdésre válaszol a táncdráma.
Zenéje az elmúlt 70 év egyik legnagyobb szabású eredeti balett-kompozíciója. A cselekmény dramaturgiája számomra lehetőséget nyújtott sokféle hangvétel, gesztus-és mozdulat gazdag zenei anyag megteremtésére, amely szolgálja a tánc és a mozgás közlésrendszerével együtt a harmonikus színpadi megvalósítást.”
Zeneszerző
Dubrovay LászlóDubrovay László (zeneszerző)
Szereposztás
FaustKerekes Soma LőrincKerekes Soma Lőrinc (táncos)
Bálint, Margit testvéreMatola DávidMatola Dávid (táncművész)
NimfaKaiser FruzsinaKaiser Fruzsina (táncos)
NimfaDomány RékaDomány Réka (táncos)
Alvilági nép / Világi népVarga MátéVarga Máté (táncos)
Alvilági nép / Világi népTéglás BánkTéglás Bánk (táncos)
Alvilági nép / Világi népMatola DávidMatola Dávid (táncos)
Alvilági nép / Világi népUjvári KatalinUjvári Katalin (táncos)
Alvilági nép / Világi népSzécsi TheodóraSzécsi Theodóra (táncos)
Alvilági nép / Világi népKaiser FruzsinaKaiser Fruzsina (táncos)
Alvilági nép / Világi népDomány RékaDomány Réka (táncos)
Munkatársak
Molnár ZsuzsaMolnár Zsuzsa (dramaturg)
Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus ZenekarZuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekar (közreműködik)
Záborszky KálmánZáborszky Kálmán (vezényel)
Kérem, látogasson vissza később!