Színházak

2021. június 15.kedd Jolán, Vid

Pécsi Balett

Pécsi Balett
Telefon
Cím
7621 Pécs, Perczel Miklós u. 17.
Igazgató
Vincze BalázsVincze Balázs

Vincze Balázs Harangozó-díjas, Imre Zoltán-díjas művész 2005 óta igazgatja kiemelkedő sikerrel a Pécsi Balett sorsát. Társulatépítő ereje, vezetői tehetsége és rátermettsége eredményeként a Pécsi Balettet újra a magyar táncélet vezető professzionális együtteseként tartják számon. Kivételes ambíciójának és a táncművészet iránti elhivatottságának köszönhetően megalapította és tíz éve sikerrel működteti a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozót, mely a régió első és egyetlen professzionális táncfesztiválja. A Tánctalálkozó megszervezésével – különös tekintettel a 2010-es programsorozatra - jelentős részt vállalt a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa program népszerűsítésében, sikerre vitelében. A Pécsi Balett igazgatójaként, a Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó alapítójaként azon dolgozik, hogy a kultúra és a művészetek számára nem mindig kedvező időszakokban is minél több figyelmet és lehetőséget kapjon a táncművészet, a Pécsi Balett – és ezáltal Pécs városa.
Vezetésével a Pécsi Balett olyan útra lépett, mely szellemében, szándékában vállaltan nyúl vissza az Eck Imre-i gyökerekhez: nem követni, másolni akar irányzatokat, hanem új, saját stílust és formanyelvet kialakítani. Ehhez meg kell, hogy nyerje, ki kell, hogy nevelje közönségét. Vincze Balázs művészi koncepciójának legfontosabb eleme: a fiataloknak szóló művek létrehozása, táncszerető közönség felnevelése. Az utóbbi évek előadásainak egyéni, karakteres táncnyelve a klasszikus balettől a street dance-ig átívelő széles spektrumból építkezik. A táncszínház legjobb hagyományai valósulnak meg, ahol a tánc, a képi és a dramaturgiai megfogalmazás szerves egységgé fonódik, maradandó színházi élményt adva.

Magyarország első modern balett együttese, a Pécsi Balett, 2010-ben ünnepelte 50 éves jubileumát, mely évben az Európa Kulturális Fővárosa program segítségével nem túlzás azt állítani, hogy világszínvonalon szárnyaltak. Két nemzetközileg elismert nagyszerű koreográfussal hoztak létre egy-egy szuperprodukciót, mellyel megmutathatták, hogy valóban méltóak az EKF nagyköveti címre, a Megyei Prima-díjra, s arra a számos rangos szakmai elismerésre, melyben az együttes táncművészei részesültek a közelmúltban.
Az elmúlt évek során egy olyan erős, emberileg és szakmailag nívós társulat jött létre, mely által a Pécsi Balettet ismét hazánk egyik legelismertebb együtteseként tartja számon úgy a szakma, mint a közönség.

A csodálatos mandarin
A fából faragott királyfi
A hattyúk tava
A makrancos hölgy
Carmen
Csipkerózsika
Diamonds
Diótörő
Faust, az elkárhozott
Galántai táncok - Romance
Hófehérke és a hét törpe
Nemzetközi Balettgála
Száll a kakukk fészkére
Színek és évek
Kérem, látogasson vissza később!