Mindenki színháza – interjú Bán Teodórával a Margitszigeti Színház idei programjáról

Már 1938-ban igény mutatkozott rá, hogy mint Salzburgnak és Bayreuthnak, úgy Budapestnek is legyen nyári operaháza. Amikor bezárnak a kőszínházak, akkor nyit Margitszigeti Színház. A szabadtéri játszóhely igazgatójával, Bán Teodórával beszélgettünk.


 A Margitszigeti Színház egyik legfontosabb kézjegye, hogy állandó nyári színházként működik, zenésszínházi, táncszínházi, könnyű- és klasszikus zenei programok, musicalek, operabemutatóink vannak – kezdi Bán Teodóra.

Egyfajta állandóságot jelentenek a régóta visszajáró művészeitek, mint a nyitóelőadást adó Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Duna Karnevál, s minden évben vannak új meglepetések is. A régiek egyfajta hűség, elkötelezettség is?

Még Kocsis Zoltánnal indítottuk el a Filharmonikusokkal való együttműködést, régi hagyomány, hogy ők adják a nyitókoncertet, s ezt Kocsis halála óta is töretlenül ápoljuk. Fontos, hogy ezek a jó kulturális találkozások évről-évre folytatódni tudnak. A legfontosabb partnerünk az Operaház, ami a szcenírozott előadásoknak komfortos otthona, állandó minőséget ad. A háromezer fős nézőtér és a kiváló infrastruktúra mellett a 2013-as felújításkor felépített kiszolgáló tér is kőszínházi minőséget biztosít.

Az opera világát több műfajban is megidézitek, két operabemutató is lesz, a Tosca és Verdi ritkán játszott, Attila című műve. S ha nem is operaként, de megjelenik Mozart egy az életét feldolgozó előadásban. Ez a műfaji sokszínűség alap?

Puccini talán legnépszerűbb operája, a Tosca örök, főleg kiváló művészekkel korlátlanul fogyasztható. Az Attila című opera Verdi legkorábbi művei közé tartozik, a nemzetközi operaházakban rendre új rendezésekben kerül színpadra. A legendás hírű és sorsú uralkodóról készült mű címszerepében a Margitszigeten Bretz Gábor debütál, Odabella szerepében Maria Agresta csodálatos szopránt élvezheti a nagyérdemű. Verdi operája fantasztikus zene, nekünk kiemelten fontos, hogy az egyik legnagyobb zeneszerző magyar témájú művét ismét bemutathatjuk a színházunkban.

Ma a kulturális fogyasztás egyik legkelendőbb portékája a musical, nálunk is kiemelt helye van.

Számos közülük történelmi témákat dolgoz fel populárisabb eszközökkel.

Mint például A kőszívű ember fiai musicalváltozata?

Valóban ilyen a KŐSZÍVŰ – A Baradlay-legenda, mely irodalmi művet Szente Vajk történelmi hűséggel rendez. Az ősbemutatójára júniusban, a Margitszigeten kerül sor. Történelmi alakok a színpadon! De ide sorolható a Mozart életét feldolgozó Michael Kunze–Sylvester Levay Mozart! musicalje, amit a Veszprémi Színház mutat be, és nálunk a színpad méreteihez, a nézőtérhez és környezetéhez alakítva láthat majd a közönség. Ugyancsak e szerzőpáros Sisi ihlette musicaljét, az Elisabethet a Kecskeméti Katona József Színház hozza el. Minden előadás újra rendezve, világítva, több közreműködővel kerül a színpadunkra.


Folyamatosan változik és emelkedik a közönség igényszintje, elmondhatjuk, hogy jelenetős változáson megy át a kultúrafogyasztás.


A Margitszigeti Színház alkalmazkodik, és szerencsés lehetőségeivel nagyon széles horizonton ad kínálatot. A hazai és nemzetközi művészek fellépése közti arány is változóban van. Azonban a minőségi mérce kívülről is látható, fontos mutatója a hazai és a nemzetközi sztárvendégek fellépése. Francesco Meli a Toscában, Cavaradossi szerepében tűnik fel, a kiváló Sümegi Eszter partnereként, Scarpia szerepében Kálmándy Mihály lesz látható. Aida Garifullina az operagálán fog tündökölni, elbűvölve hangjával és a személyiségével a közönséget, partnere Brickner Szabolcs lesz. A Carmina Burana és a Tavaszi áldozat baletteket a zseniális Edward Clug koreográfjával hozza el a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttese. Amerikából jön Victor Solomon, aki a Szent Efrém Férfikar húszéves jubileumi koncertjének lesz a vendége.

Milyen arányban oszlik meg a külföldi és a hazai közönség?

A színház profiljának része az is, hogy a külföldi vendégek is élvezhessék a csodálatos környezetet, ahova színházi hajóval közvetlenül lehet eljutniAz opera, a balett, a musical műfaja minden nyelven él. A Covid óta jóval kevesebb a külföldi néző, sőt egy korosztályi váltás is történt, főleg fiatalok járnak a nyári szezonban BudapestreDe ez lehetőséget is a nyitásra, így került ide a könnyűzene számos képviselője. Caramel, a Magashegyi Underground, a Magna Cum Laude, Dés László, Geszti Péter, akik régi visszajárók. Fenyő Miklós idén a 75&25 ünnepi jubiláló koncertjével érkezik augusztus utolsó szombatján. A Margitszigeti Színház csodálatos természeti környezetben, Budapest szívében, az írók, költők ihlette emlékekben gazdag szigeten, páratlan atmoszférában kínál kikapcsolódást. Igazi közösségi tér, varázslatos környezetben, mindenki színháza itt a Víztorony kilátó és kiállítási tér udvarában.


https://fidelio.hu/szinhaz/mindenki-szinhaza-interju-ban-teodoraval-a-margitszigeti-szinhaz-idei-programjarol-171664.html