Fagyihoz Shakespeare, fröccshöz barokk, lángoshoz kortárs tánc – meglepő fordulatok a Szentendrei Teátrum nyári műsorában

A jól bejáratott hagyományokat meglepő fordulatokkal gazdagítja a Szentendrei Teátrum nyári fesztiválja. Lőrinczy György, a teátrum egy éve kinevezett igazgatója nem tévesztette szem elől tavalyi ígéreteit: különleges produkciókat tető alá hozni a teátrum égisze alatt, és kivinni a fesztivált Szentendre macskaköves utcáira, művészetet kínálva az ideérkező turistáknak.

De továbbra is érvényesek az elmúlt évben meghirdetett jelmondatok: minőség, sokszínűség, egyediség, összművészetiség, ám 2022-ben felsorakozik melléjük a megújulás is. Interjú Lőrinczy Györggyel.

Tűkön ülve várjuk a Szentendrei Teátrum nyári programját! Mit fogtok játszani?

A saját produkciókkal kezdem, kapcsolódva Karinthy Ferenc Dunakanyar egyfelvonásosához és a Szinesztéziához, tavalyi saját bemutatóinkhoz, melyeket most a Szabadtéri Színházak Fesztiválján játszunk, a Városmajorban. Ezek sikerén továbbmenve idén is létrehozunk két, egyedi előadást: a Bella-Karafiáth páros alkotta Macskadémont, egy nagyon vicces, de közben elgondolkodtató horror vígmusicalt, tele olyan betétszámokkal, melyek mind egy-egy zenei stílus paródiái. Valamint a Szeret, nem szeret szerelmi kavalkádot, amelyben klasszikus és kortárs szerzők jeleneteit játsszák végzős színészhallgatók. Az első felvonás, utcaszínház jelleggel, Szentendre hangulatos belvárosában adatik elő, a második felvonás pedig, már új nagyszínpadi helyünkön, a Városháza udvarán lesz látható, sok zenével. Mindkét darabra elképesztő társulatot hoztunk össze, csak pár nevet említve: Mester Viktória operaénekesnőtől kezdve, Nádasy Erikán és Peller Annán át Szemenyei Jánosig, Merzt Tiborig, Mátyássy Bencéig, Gergye Krisztiánig, végzős színészhallgatókig sok nagyszerű művész fog fellépni. A Macskadémon és a Szeret, nem szeret is csupa meglepő fordulat, könnyedség, zene, „csak itt-csak most” élmény lesz.

Mi lesz még az újdonság?

A programfolyamot augusztus elején három, egymásba kapcsolódó minifesztivállal dúsítjuk. Az elmúlt évadban született színpadi művek seregszemléjén, a Nyílt Fórumon több napon keresztül felolvasószínház és nyílt szakmai műhelymunka várja az érdeklődőket. Ezt váltja az Imre Zoltán Program, kortárs tánccal megtöltve a nagyszínpadunkat és az egész belvárost, több helyszínen.

Így előfordulhat, hogy a lángos eszegetése közben egy táncperformansz jön szembe a Dunakorzón.

Majd következik a Barokk udvarlás hétvégéje, mikoris az olasz, a német és az angol-francia régizene veszi birtokba Szentendrét, rímelve a város elbűvölő, barokk hangulatára. Péntek délutántól vasárnap estig három kisebb udvar köti majd össze a Dunapartot a Városházával. Ingyenes kamarakoncerteket hallgathatunk a DMH udvarában, a Szerb Egyházi Múzeum árnyas teraszán és a főtéri Új Műhely Galéria hangulatos kávézójában. A nagykoncertek a Városháza udvarán lesznek, egyik nap Pergolesi Úrhatnám szolgálóját láthatjuk – sőt, Novák Eszter rendező nyílt főpróbájába bele is lehet nézni az első barokk este -, a másik napokon ugyanitt Bach, és Purcell csodálatos művei csendülnek fel. 

A Teátrum a vendégjátékokat klasszikus és kortárs repertoárra szokta felfűzni, hogy mindenki megtalálja a kedvére való műfajt. Jelenleg mit kínáltok annak, aki ezt keresi a műsorfüzetben?

Scapin furfangjait, Figaro házasságát, és nagy örömünkre a Nagyváradi Szigligeti Színház előadásában Molnár Ferenc Játék a kastélyban örökzöldjét. De ki ne hagyjak egy egészen fergeteges dolgot, az István, a király iskolába megy előadást, amiben gyerekek adnak elő részleteket az ikonikus rockoperából. Mindezek mellett a teljesség igénye nélkül: lesz Ray Cooney komédia, A feleség negyvennél kezdődik, a Fórum Színháztól, a Rózsavölgyi Szalonból a Két pápa Lukács Sándorral, Jordán Tamással és Molnár Piroskával, az Orlai Produkció Hárman a padon vendégjátéka Gálvölgyi Jánossal, Benedek Miklóssal és Egri Mártával. Szenes Hanna naplója, Hanna címmel, Bíró Eszter főszereplésével a Vajda Múzeum varázsos épületében. Továbbá jazz, Selmeczi György-operák, gyerekdarabok, koncertek, európai uniós workshop a művészet és az esélyegyenlőség jegyében. Képtelenség itt mindezt felsorolni.

Minőség, sokszínűség, egyediség, összművészetiség. Ez volt a 2021- es fesztivál szlogenje. Ezt vittétek tovább…

…és kiegészítettük a megújulással. Tető alá hozzuk a már említett két további saját produkciót, és felfrissítjük a régi szentendrei hagyományokat. Kivisszük a macskaköves utcákra a színházat, a zenét, a pezsgést, a művészetet.

Szerző: Welbach Lola


https://fidelio.hu/szinhaz/fagyihoz-shakespeare-froccshoz-barokk-langoshoz-kortars-tanc-meglepo-fordulatok-a-szentendrei-teatrum-nyari-musoraban-171646.html