Egyszerre hat szívre, lélekre, észre – Benkő Nóra a Városmajori Szabadtéri Színpad programjairól

Az idén 100 éves Városmajori Szabadtéri Színpad a közel 80 meghívott produkció mellett az évforduló alkalmából saját előadással is készül. A részletekről Benkő Nóra igazgatót kérdeztük. 


A Buda szívében található Városmajori Szabadtéri Színpad idén ünnepli 100. születésnapját, mivel készültök a jubileumra?

Terveink szerint színházunk teljes évadán átível a centenáriumi tematika. Nyáry Krisztián írt nekünk erre az alkalomra egy darabot Száz Év Major, avagy az eszméimet nem cserélem címmel. Rengeteg művész – Ady, Kosztolányi, Nemes Nagy, Mészöly Miklós – kötődik a Városmajorhoz, a „titkos irodalmi mulatság és kesergés” az ő történeteikről szól.

A centenárium jó alkalom arra, hogy mélyebben is megismerjük a Városmajornak, valamint magának a színházunknak a történetét.

A II. József alapította, első fővárosi közparkba nemcsak a jó levegő és a kikapcsolódás miatt jártak 1922-től a városlakók, hanem hogy kultúrához jussanak. Budán alig van színház – ráadásul szabadtéri, aminek a Covid miatt meg is nőtt a jelentősége –, ahol valódi prózai színházi előadást lehet látni. Amikor bezárnak nyárra a színházak, mi folytatjuk.


Milyen szempontok alapján állítotok össze egy évadot?

Csak egy tényező dolgozik, a minőség. Ha olyan előadást, koncertet látok, ami egyszerre hat a szívre, a lélekre és az észre, reagál a mai világra, annak itt a helye! Dolgozunk régi, kedves partnerekkel, mint például az Orlai Produkció, de emellett vannak olyan új, kiváló partnereink is, mint a Radnóti Színház, a Katona József Színház vagy az Armel Opera Festival.

Hogy néz ki az idei évadotok?

Öt-hat állandó lába van a programjainknak, fő műfajunk a színház, de kiemelkedő a koncertkínálatunk is. Jön hozzánk például Kern András Lövölde tér-koncertje, Mucsi Zoltán és a 30Y, a Honeybeast. Visszatérő vendégünk Halász Judit, a Kaláka és az Alma Együttes, de lesznek új fellépőink is. Különleges produkciónak ígérkezik Födő Sándor Kaddisa (ősrégi zsidó ima), Bíró Eszter előadásában, ami a Városmajorban 1944-45-ben meggyilkolt áldozatoknak állít emléket.

Az évad a Szabadtéri Színházak Találkozójával nyit, amelyen kilenc, a szabadtéri színházak által létrehozott saját produkció mutatkozik be.

Ezt követi a már hagyományosan itt megrendezett Margó Fesztivál. Idei kertmozikínálatunk a fellépő művészeink által ajánlott filmekből áll össze. Emellett szeretnénk, ha frissen átalakított éttermünkben is jó beszélgetések, közösségi programok jönnének létre. A centenáriumhoz kapcsolódva színházunk a Budasteppel együttműködve park- és színháztörténeti sétákra invitálja az érdeklődőket, melyek végén a résztvevők megnézhetnek egy kertmozi vetítést vagy belepillanthatnak egy színházi próbába.

A közönség és a szakma által is kedvelt rendezvényetek a Színházi Szemle, milyennek ígérkezik az idei válogatás?

A zsűrizett szemleprogram, a vidéki és a határon túli színházak előadásai zárják az évadot.  Peremartoni Krisztina művészeti tanácsadónk válogatja elő a jó és technikailag itt is kivitelezhető produkciókat. A szemlén fellépnek többen, akik korábban még nem jártak nálunk, mint például a Szolnoki Szigligeti Színház a Sirály előadásával. Idén beválogattunk a programba egy budapesti alternatív előadást is, az Átrium Frivol című produkcióját Alföldi Róbert rendezésében, a Varidance Társulat közreműködésével. Annyira jók, hogy úgy gondoltuk, a vidéki és határon túliak mellett szerepeljen kivételesen egy budapesti előadás is.

Jól gondolom, hogy a Színházi Szemle megrendezése számotokra egy misszió is?

Fontos kulturális missziónk, hogy legyen kapcsolat főváros és vidék, magyarországi és határon túli kulturális működés között, láthassa a fővárosi közönség, hogy milyen fantasztikus előadások születnek a fővároson kívül is.


https://fidelio.hu/szinhaz/egyszerre-hat-szivre-lelekre-eszre-benko-nora-a-varosmajori-szabadteri-szinpad-programjairol-171643.html