Zene, Népmese, Filmklub és Tematikus nap a Hagyományok Házában

Zene - Gyökér adja fáját, fája adja ágát:
Fábián Éva és tanítványai
Időpont: 2020. március 7., 19.00
Helyszín: Hagyományok Háza
 
Fábián Éva népi ének tanár, énekes és mesemondó előadóművész, aki az elmúlt 45 évben számtalan tanítványának adta át a népzene szeretetét. 1999-től az Óbudai Népzene Iskola népi ének tanára, de oktatott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen is, illetve folyamatosan hagyományos mesemondást tanít a Hagyományok Házában. Tanítványaival közös koncertjén az érdeklődők egy olyan életműnek lehetnek tanúi, amelyben a mester és a tanítványok valódi egységet alkotnak.

Közreműködnek: Annus Réka, Dövényi Gergely, Gellér Orsolya, Gyimes Hajdu Józsefné, Havay Viktória, Hetényi Milán, Juhász Zoltán, Kéty Dezsőné (Kádár) Erzsébet, Komáromi Márton, Komáromi Kristóf, Köles Éva, Raksányi Boglárka, Sáringer Kálmán, Székely Levente, Szilvásy Eszter, Tankó Eszter, Tintér Gabriella és az Óbudai Népzenei Iskola növendékei és a Csütöri Énekegyüttes

Tematikus Nap - Barangolás Somogyországban

Időpont: 2020. március 7. 13:00-02:00
Helyszín: Hagyományok Háza
 
A Hagyományok Háza “tematikus napok” rendezvénysorozatának következő alkalmán Somogy sokszínű és gazdag hagyományos népi kultúráját mutatja be. Kiállítással, tánccal és hangszerbemutatóval, tánctanítással, kézműves foglalkozásokkal, hagyományos népi ételkóstolóval, etnomozival hozzák közel ezt a kivételes sokszínűséget majd fergeteges mulatsággal zárják a napot.

Programok:
13:00-18:00: Fafaragás Gosztonyi Zoltánnal - fa, csont és szarufaragó, Népművészet Mestere, népi iparművész - a bőrműves műhelyben
Tojásfestés Balogh Ildikóval - hímestojás festő, Népművészet Ifjú Mestere, népi iparművész - és Galabár Zoltánnal – hímestojás festő - a kosárfonó műhelyben
12:00-18:30-ig: Bölcsőtől a koporsóig somogyi viselet kiállítás a Halmos Béla-Karsai Zsigmond termekben
13:00-18:30: Virtuális Hagyományok Háza
13:00-16:00: Utazz velünk Somogyországba – bemutató a somogyi éneklésről, táncról, hangszerekről; gasztronómiai bemutató és kóstoló - többek között Antal Andreával, a zselici Horváth Tiborral és családjával
16:00-18:00: Bahorka Társulat műsora, melynek szüneteiben Hagyomány kvíz lesz Farkas László ’Berci’ vezetésével
18:00-18:30: Etnomozi - a somogyi tánckurzus záró alkalma előtt a somogyi táncanyag közös megismerése
19:00-21:00 Tánctanítás
21:00-02:00 Táncház
 

Folklór Filmklub

Időpont: 2020. március 12. 18:00
Helyszín: Hagyományok Háza, Martin György Médiatár

TÉMA: Katonadalok (Élő népzene)
Bevezető előadásdr. Árendás Péter népzenekutató, Hetényi Milán népdalénekes
2019-ben a Hagyományok Háza a Martin György Médiatárában útjára indított néprajzi dokumentumfilm-sorozat keretében dr. Martin György néptánc- és népzenekutató életműve mellett kiemelkedő és mértékadó népzenészekről és néptáncosokról valamint folklórgyűjtőkről és néprajzi eseményekről készült filmeket mutatnak be. A sorozatot különösen ajánlják a népzenével és néptánccal foglalkozó fiatalok, középiskolai és egyetemi hallgatók figyelmébe.

Népmese:

Szőjük-fonjuk a mesét...

Kackiás Garabonciások…avagy bajusz alól szól a mese
Időpont: 2020. március 13., 18.00
Helyszín: Hagyományok Háza
 
Rendhagyó Szőjük-fonjuk estre hívja a Hagyományok Háza a mesekedvelő érdeklődőit. Az alkalom különlegessége, hogy ezúttal maga a két „különc” mesemondó, a két Langaléta Garabonciás - Gulyás László és Simándi László - kerül a fókuszba, azaz az általuk képviselt sajátos, olykor a vásári kikiáltókat idéző, garabonciás-gólyalábos, komédiás mesélő stílus.
De ha már kackiás Garabonciások érkeznek, természetesen a boszorkányok, a tudóspásztorok, a tizenharmadik iskolát kijárt diákok, a mesés képességekre szert tett sihederek és a bajuszos mesehősök sem maradnak távol. Az esten két-két mesemondó adja egymásnak a szót, szövi-fonja a mesét, ügyesen kalauzolva a közönséget a mesék a gazdag motívumkinccsel díszített, szóval festett világában.
 

Ahol a madár se jár
Időpont: 2020. március 19., 18.30
Helyszín: Hagyományok Háza
 
Mesemondó baráti kör felnőtteknek a Hagyományok Háza szervezésében, a Meseszó Egyesület szakmai partnerségével.
A Hagyományok Háza mesemondó tanfolyamán végzett első hallgatók kezdeményezésére immár 10 éve létrehozott közösségi mesemondó alkalmat a Hagyományok Háza fogadta be. Így azóta havonta egy alkalommal a folyamatosan bővülő "beszélő közösség", a Meseszó Egyesület és a Hagyományok Háza  közös mesemondó estet szervez népmesetanfolyamunk régi és jelenlegi hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várják azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba.


További programokról a Hagyományok Háza oldalán olvashat részletesen.

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/programok/2020/03