Rímes, ami Vácott lesz: versbe öltözik a város

Zene, tánc, színház, film, versmondás, interaktív kiállítás - minden, aminek költészeti alkotás az alapja, ott lesz a VersFesztiválon, ettől lesz olyan sokszínű a program, mint a Kaleidoszkóp. A Váci Dunakanyar Színház november 23-tól 26-ig másodjára ad otthont Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjének, ahol a Magyar Versmondók Egyesülete révén számos kuriózum, hazai és határon túli produkció helyet kap.

November 23-án rögtön egy különleges előadással nyit a VersFesztivál: Kovács Ákos Kossuth-díjas énekes szubjektív hangvételű előadásban mondja el Arany János balladáit. A Soproni Petőfi Színház Arany Buda halála című zenés, óriásbábos előadását hozza el a fővárosi és Vác-környéki közönségnek. A Fitos Dezső Társulat és a Szentendre Táncegyüttes Irgalom címmel elementáris erejű jelmezes táncjátékot ad elő ifj. Csoóri Sándor zenéjére, Arany János balladáira építve. A Vígszínház művésze, Lázár Balázs Tallián Mariannal közösen idézi Arany János humorát, Bálint András a Radnóti Színházban bemutatott önálló estjének felújított változatával lép fel, és egész estés kabaré hozz vissza az orfeum világának hangulatát a Nyugat kabaré című verszenei, illetve a Nemzeti Színház Szájon lőtt tigris című fergeteges komédiájával, amelyben Olt Tamás színművész Rejtő Jenő életének és figuráinak kilenc karakterét idézi színpadra. A családi programok között van a felvidéki Csavar Színház, Gál Tamás és Mester László interaktív játékos produkciója, A nagyidai cigányok, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete Toldiból alkotott performansz előadása, a Petőfi Irodalmi Múzeum 200-as Arany-busza, amely különleges látványvilággal, életre kelő  versek,  képek,  relikviamásolatok,  hang-  és  filmfelvételek  segítségével  november 25-én és 26-án várja az Arany   János   életműre kíváncsi látogatókat, és számos versfilm, amelyek között etűd, kisjátékfilm és videoklip szórakoztatja majd a nagyérdeműt. A filmek között olyan alkotók vannak, mint Zámbori Soma és Molnár Gyöngyi színművészek.

Két szerző, Farkas Wellmann Endre és Marcsák Gergely, A római disznó monológja címmel mutatja be irodalmi pódiumműsorát, ahol korunk még koncentráltabb, töményebb, epésebb kritikáját képesek adni. A walesi bárdok a Nemes Nagy Ágnes Szakgimnázium csoportja révén kerül színpadra, az Egyetemisták Miskolci Amatőr Színjátszó Köre és a Komiszak Diákszínpad szerkesztett irodalmi műsort ad elő, míg Ady Endre életét Kurucz Ádám Konrád Latinovits-díjas versmondó mutatja be Büszke voltam a magyarra című önálló estjében.

A Magyar Versmondók Egyesülete a fesztivál minden napjára jutó versmondások, balladamondások és verszenei koncertek révén is igényes szórakozást kínál. A produkciók többsége a versenyprogram része, amelynek zsűrijében Regős János rendező, POSZT-válogató zsűritag, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke, Szűcs Katalin Ágnes Jászai Mari-díjas dramaturg, színikritikus, a Criticai Lapok alapító-főszerkesztője, Kiss László Radnóti- és Csokonai-díjas rendező, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, Bakos-Kiss Gábor Nívó-díjas színművész, a Nemzeti Színház társulati tagja, Huzella Péter Kossuth-díjas zeneszerző-előadóművész, Wiegmann Alfréd Radnóti-díjas rendező, az Első Magyar Versszínház művészeti vezetője, Takács Bence Ervin Kazinczy-érmes előadóművész, az MTVA műsorvezetője és Kis Domonkos Márk színművész, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója foglal helyet.

 

A Kaleidoszkóp VersFesztivál elsődleges célja a vers megnyilvánulási formáinak felkutatása és bemutatása mellett a hivatásos és az amatőr előadók, társulatok és alkotók közös színházi fesztiváljának megteremtése. A fesztivál állandó fővédnöke Buda Ferenc Kossuth-díjas költő, védnöke Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, igazgatója Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművész, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, házigazdája Kis Domonkos Márk színművész, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója.

A programok mindegyike nyitott, november 23-tól 26-ig várják a közönséget a Váci Dunakanyar SzínházbanTovábbi információ a programokról: www.versfesztival.hu