Észt filmeket vetítenek a Megálló Közösségi Házban

Észt filmeket vetítenek a Megálló Közösségi Házban

Az ötnapos rendezvényt a magyarországi észt nagykövet nyitja meg Szegeden, 2019. március 25-én.

Négy izgalmas kortárs észt filmet és egy friss animációs kisfilmekből álló válogatást tekinthetnek meg a filmrajongó érdeklődők a 12. Észt Hét keretében, 2019. március 25. és 29. között Szegeden, a MASZK Egyesület által működtetett Megálló Közösségi Házban. A rendezvényt Kristi Karelsohn, az Észt Köztársaság magyarországi nagykövete nyitja meg március 25-én hétfőn, 18:30-kor.

Az öt nap alatt műsorra kerül egy dokumentumfilm a rendszerváltás utáni első észtországi szabad választásokról, egy három női sorsot több idősíkban bemutató díjnyertes játékfilm, de megismerkedhetnek a nézők egy kislány titkokkal teli történetével, valamint egy apa mindennapjaival is. A hagyományokhoz híven idén is látható lesz egy válogatás a legfrissebb észt animációs kisfilmekből, melyeknek nagy része az Észt Művészeti Egyetemről került ki. Az alkotásokat eredeti nyelven, magyar felirattal vetítik a szervezők. A filmek megtekintése ingyenes.

A programsorozat támogatója az Észt Intézet és az Észt Köztársaság Nagykövetsége.

Részletes program:

MÁRCIUS 25., hétfő, 18:30

Az ifjú elvtárs (Seltsimees laps)

2018, észt játékfilm, 100 perc

rendező: Moonika Siimets

1950-ben, az Észtországot is uraló szovjet diktatúra idején, a hatéves Leelo iskolaigazgató anyját büntetőtáborba küldik a kislány szeme láttára. Édesanyja utolsó szavai, miszerint ha lánya jól viselkedik, nemsokára újra látják egymást, szöget ütnek Leelo fejébe. A kislány mindent megtesz, hogy jó legyen és visszakapja anyját, de egy ponton túl már ő sem biztos abban, mi számít jónak és rossznak ebben az ellentmondásokkal és titkokkal teli időszakban.

MÁRCIUS 26., kedd, 18:30

A gyilkos / A szűz / Az árnyék (Mehetapja / Süütu / Vari)

2018, észt játékfilm, 141 perc

rendező: Sulev Keedus

A film három fejezetből áll: az egy napot felölelő A gyilkos főszereplője Maara, aki ifjú menyasszonyként új élete küszöbén áll, ám egy előre nem látott esemény felülírja a terveit. A szűz című epizódban a fiatal Elinát a finnországi Ingriából Észtországba deportálják 1949 tavaszán. A félelem miatt, hogy kitoloncolják Szibériába, álházasságot köt egy észt férfival, ám egy idegen feljelenti őket a szovjet bűnüldöző szerveknél. A film zárófejezete, Az árnyék a jelenbe kalauzolja a nézőt, a valóság és a fantázia határára. Luna Lee üresnek érzi életét, ezért megszökik otthonról. Útja során találkozik egy titokzatos pappal, aki egy különös szerződést ígér neki Istennel.

Tavaly a pécsi Seven Hills Nemzetközi Filmfesztiválon (SHIFF) Sulev Keedus elnyerte a legjobb rendező díját A gyilkos / A szűz / Az árnyék című filmjéért.

MÁRCIUS 27., szerda, 18:30

Megszoksz vagy megszöksz (Võta või jäta)

2017, észt játékfilm, 102 perc

rendező: Liina Trishkina-Vanhatalo

Egy fáradt szombat reggelen Erik, egy 30 éves építőmunkás mellbevágó hírt kap: hat hónapja nem látott volt barátnője szülni fog. A lány nincs felkészülve az anyaságra, így ha Erik nem vállalja a kislány szülői felügyeletét, a gyermeket intézetbe adják.

MÁRCIUS 28., csütörtök, 18:30

Rodeo - Egy vad ország megszelidítése (Rodeo)

2018, észt dokumentumfilm, 77 perc

rendező: Raimo Jõerand, Kiur Aarma

1992-ben járunk, a második világháború óta az első észt szabad választások idején. A szabad választások a fiatalokat és az idealista politikai erőket is váratlanul érik. Vezetőjük a 32 éves Mart Laar, Európa legfiatalabb miniszterelnöke, akinek a káoszból kell kivezetnie az országot. Történet a bizalom megszerzéséről és elvesztéséről, az idealisták és a növekvő gazdasági elit közti konfliktusról, és a hatalom egyre korlátozottabb lehetőségeiről.

MÁRCIUS 29. péntek, 18:30

Új észt animációk

70 perc, dialógus nélkül

Az Észt Hét programjában már hagyománnyá vált, hogy a legfrissebb észt animációkból is hozunk egy válogatást. Idén hét új, sikeres fesztiválkörutat bejáró animációt mutatunk be, melyek nagy része az Észt Művészeti Egyetemről került ki, de láthatók kisfilmek az egyik legnagyobb észt animációs stúdió, a Joonisfilm kínálatából is.

Filmek a programban:

Jól hangzik

2018, 09’50”, rendező: Sander Joon

A szürreális kisfilm jellegzetes humorral mutatja be egy hangmixer napját, amint gombák hangjait próbálja rögzíteni, amik csilingelő kozmikus zajokkal nőnek ki a legváratlanabb helyekről.

Eperfalók

2018, 14’39”, rendező: Mattias Mälk

Egy epertermelő pár mindennapjait megkeserítik a csigák, melyek folyamatosan dézsmálják a termést. A paranoiás férj összeesküvést sejt: a gyerekük születéséhez a csigáknak is köze van.

A nagyszerűség demonstrációja négy felvonásban

2018, 15’03”, rendező: Morten Tsinakov, Lucija Mrzljak

Egy öltönyös férfi jön a világra. Az emberek csodálják értelmetlen produkciói miatt, ám elkövet egy hibát. A férfi immár magányosan találkozik egy nővel, akivel egymásnak lettek teremtve. Az előadás folytatódik…

Tápláléklánc

2018, 08’30”, rendező: Mari Kivi, Liis Kokk

Mi csak a szupermarketek gondosan rendezett polcait látjuk a sok ízletes élelmiszerrel, mit sem sejtve arról, hogy az ínycsiklandó termékek a legmocskosabb és legzavarbaejtőbb módon készülnek.

Muteum

2017, 04’10”, rendező: Äggie Pak Yee Lee

Kisiskolás csoport tesz látogatást egy múzeumban, ahol illik mindent komolyan venni és tisztelettudóan viselkedni. De abban nincs semmi izgalmas!

Pura Vida

2018, 09’25”, rendező: Nata Metlukh

Négy különc figura az őrült városi forgatagból a trópusokra utazik kikapcsolódni, ám a kezdeti gondtalan pihenés lassan abszurd eseményekbe torkollik.

Kedves, kedves

2018, 06’13”, rendező: Jung Hyun Kim

Milyen gyermeki szemmel értelmezni a szülők erotikus kapcsolatát? A film kíváncsi kis főhőse visszafogottan próbálja meg átvenni az irányítást a szülők viszonyában.