Műsorok

2021. június 25.péntek Iván

A krokodilus

A krokodilus

Mi történik, ha valakit lenyel egy krokodil? Meghal, mondanák Önök. De mit mond Dosztojevszkij?

Miután a pétervári csinovnyikot (ma úgy mondanánk: hivatalnokot), Ivan Matvejevicset egy hatalmas krokodil váratlanul lenyeli, nemhogy meghalna, de – a krokodil legnagyobb meglepetésre – kifejezetten örül új helyzetének. A fenevad gyomrából ugyanis világosságot és új eszméket hirdethet polgártársainak. „Elég csak elkülönülni valahol, vagy belekerülni egy krokodilba, máris megteremtődik az egész emberiség számára a paradicsomi lét lehetősége” – bölcselkedik Ivan Matvejevics, A krokodilus főhőse.

Dosztojevszkij visszaemlékezései szerint a kisregényt egy valós esemény ihlette: egy német zoológus 1864-ben Szentpéterváron élő krokodilt mutogatott az egzotikus élményekre vágyó közönségnek pénzért. A különös, groteszk élmény hatására Dosztojevszkij fanyar, filozofikus humorú, abszurd történetet kerekített, amely leginkább Gogol pétervári történeteinek (mint például az Orr vagy a Köpönyeg) irodalmi hagyományából merített.

Az orosz és egyúttal a világirodalom egyik legjelentősebb írója, Fjodor Dosztojevszkij elsősorban társadalmi, filozófiai és pszichológiai kérdéseket boncolgató, fajsúlyos regényeiről és elbeszéléseiről ismert. Ugyanakkor fennmaradt több szatirikus hangvételű, a 20. századi abszurd irodalmat megelőlegező írása is, melyek Dosztojevszkij alkotói vénájának, irodalmi tehetségének sokszínűségét bizonyítják. Ezek közé tartozik az 1865-ben A krokodilus címmel megjelent, úgynevezett „fantasztikus” kisregénye is, amely elmélyítette, ugyanakkor új formában jelenítette meg a kor művészetének egyik fontos motívumát, az emberi személyiség megkettőződésének problematikáját.

A magyarországi ősbemutató rendezője, Valerij Fokin, a kortárs orosz színházi élet egyik kiemelkedő alkotója, aki egyúttal a moszkvai Mejerhold Kortárs Művészeti Központ alapítója, és jelenleg az egyik legjelentősebb orosz színház, a szentpétervári Alekszandrinszkij Színház vezetője. Számos művészeti díjjal elismert rendező munkásságában különös hangsúlyt kapnak Gogol, illetve Dosztojevszkij műveinek színpadi adaptációi, melyeket vállaltan Mejerhold színházi formanyelvének továbbgondolásával készít.

Szerző
F. M. DosztojevszkijF. M. Dosztojevszkij
Rendező
Valerij FokinValerij Fokin
Zeneszerző
JahontovJahontov (zene)
Szereposztás
Ivan MatvejevicsHorváth Lajos OttóHorváth Lajos Ottó
Matvejevics feleségeTóth AugusztaTóth Auguszta
Szemjon SzemjonovicsKristán AttilaKristán Attila
Nyina PavlovnaSzűcs NelliSzűcs Nelli
Anna PetrovnaSöptei AndreaSöptei Andrea
A krokodil tulajdonosaSzarvas JózsefSzarvas József
Tyimofej SzemjonovicsBlaskó PéterBlaskó Péter
Andrej JoszifovicsOlt TamásOlt Tamás
Munkatársak
Ferenci AttilaFerenci Attila
Gaál NatáliaGaál Natália
Pasztuh SzemjonPasztuh Szemjon (díszlet és jelmez)
Kacsajev IgorKacsajev Igor (koreográfus)
Muhina AszjaMuhina Aszja (video)
Lencsés IstvánLencsés István (ügyelő)
Dobos GáborDobos Gábor (ügyelő)
Sütő AnikóSütő Anikó (súgó)
Kolics ÁgotaKolics Ágota (rendezőasszisztens)
Kérem, látogasson vissza később!