Műsorok

2021. június 25.péntek Iván

Fekete ég - A fehér felhő

Fekete ég - A fehér felhő

Liliom, a Játék a kastélybanA testőrAz ördög és sok más remekmű világhírű szerzője 1914–15-ben haditudósító volt a galíciai fronton. Élményeiből darabot írt, A fehér felhőt, amelyet 1916-ban mutattak be a Nemzeti Színházban, az egyik főszerepben Bajor Gizivel.

„Amíg ez a megpróbáltatás tart, lehet-e hozzá tollal érni? Viszont amíg tart, lehet-e egyébről írni? – fogalmazott a világháborús darabról és annak aktualitásáról a Nyugat kritikusa Ignotus, Kosztolányi pedig azt írta A fehér felhőről: „csitító morfium a fájdalomra”. Molnár, a vérbeli hírlapíró-tudósító megírta újságokba, amit látott, és Molnár, a vérbeli színházi szerző, megírta színpadra is, amit gondolt és érzett.

Az első világháború kitörésének 100. évfordulója jó alkalom arra, hogy ezt az elfeledett kincset, Molnár Ferenc „ismeretlen” művét újralássuk a Nemzeti színpadán. Vidnyánszky Attila és alkotótársai emléket állítanak a mű színrevitelével, és a felejtés ellen is tesznek. Az előadásban résztvevő színinövendékek saját családjuk emlékeit, történeteit, legendáit is felkutatták, előkerültek régi levelek, naplók, amelyek – ha csak egy-egy mondat erejéig, egy-egy motívumként is – a produkció részévé válnak.

Kiderült, hogy a múltnak mélységes kútjából még előbányászhatók a családi emlékek a 20. század első nagy iszonyatából, az első világháborúból… A fehér felhő, amely a Nemzetiben készül, generációk találkozása: leendő színészek, fiatal és a középgenerációhoz tartozó művészek és a szakma idősebb nagy alakjai – mint például Béres Ilona – együtt játszanak Molnár Ferenc álomdarabjában.

Történik 1915-ben. Valahol Galíciában. Magyar huszárok éjszakáznak sorsukra várva. Az elkövetkező ellenséges támadás a legsötétebb forgatókönyv szerint zajlik. Otthon asszonyaik virrasztanak nagy gonddal megírt leveleik fölött, melyek közül néhány még életben talál egy-egy katonát. A többi asszony már csak a férj halálhírét kapja válaszul, aki a lövészárkok mocskában, idegen földön, lerongyolódva, ki tudja miféle hatalmakért harcolva pusztult el. A gyerekek elindulnak felfele, a falu határában lévő hegyre, ahol – így képzelik – apjuk, a mindenkori közlegény, tizedes, hadnagy vár rájuk... a fehér felhőn.

Szerző
Rendező
Szereposztás
Munkatársak
Berecz IstvánBerecz István
Zoltán ÁronZoltán Áron
Ticz AndrásTicz András
Csonka BenedekCsonka Benedek (gyerekszereplő)
Hovanyecz PetraHovanyecz Petra (gyerekszereplő)
Miskey RolandMiskey Roland (gyerekszereplő)
Bárány ÁgostonBárány Ágoston (énekes tanuló)
Bene SáraBene Sára (énekes tanuló)
Horváth EmmaHorváth Emma (énekes tanuló)
Horváth VilmosHorváth Vilmos (énekes tanuló)
Horváth ZsófiaHorváth Zsófia (énekes tanuló)
Kiss BertalanKiss Bertalan (énekes tanuló)
Köpecsiri AndrásKöpecsiri András (énekes tanuló)
Köpecsiri AnnaKöpecsiri Anna (énekes tanuló)
Molnár ÁkosMolnár Ákos (énekes tanuló)
Molnár KrisztiánMolnár Krisztián (énekes tanuló)
Nguyen DominikNguyen Dominik (énekes tanuló)
Olekszandr BilozubOlekszandr Bilozub (díszlet- és jelmeztervező)
Kovács ViktorKovács Viktor (szakértő)
Lencsés IstvánLencsés István (ügyelő)
Géczy IstvánGéczy István (ügyelő)
Kónya GabiKónya Gabi (súgó)
Kolics ÁgotaKolics Ágota (rendezőasszisztens)
Kérem, látogasson vissza később!