Műsorok

2021. június 19.szombat Gyárfás

Shakespeare Királynője

Shakespeare Királynője

Shakespeare királynője - a trón és a színpad mögé, azaz a kulisszák mögötti világba visz el bennünket Bereményi Géza új drámája. Bármely trón és színpad rejtett helyszíne izgalmas lehet az átlagpolgárnak és átlagnézőnek, aki soha nem láthat be oda, ahol a politikát és a színházat csinálják. Hogyne lenne mindez érdekes akkor, amikor a hatalmat és a művészetet a világtörténelem egyik legjelentősebb uralkodója, I. Erzsébet és legjelentősebb alkotója, William Shakespeare jelenítik meg?

„Olyan, mintha az elveszett Shakespeare királydráma került volna most elő. Shakespeare kortárs szerző kortárs drámákat írt a saját korában. Kortárs jelmezekben és térben. Az akkori jelenidőben fogalmazta újra Hamlet, II. Richárd, III. Richárd… történelmi figuráit. A történelmi Hamletnek vagy Richárdnak nem sok köze volt a megírt figurákhoz, nem játszatta őket 2-300 évvel azelőtti kosztümökben, nem múzeumi színház volt, ami a meiningenizmus XIX. század divatja óta sokszor tért hódít a színház- és filmművészetben.

Tehát kortárs dráma a jelenidőben. Bereményi mélyrehatóan tanulmányozta I. Erzsébet és Shakespeare korát, és ennek alapján fogalmazta meg ezt a példabeszédet a mindenkori erőszak és illúzió birodalmáról. Az Erzsébetség és Shakespeare-ség hasonlóságáról és különbözőségéről, uralkodó és színházcsináló alkotó ember örök viszonyrendszeréről. Ami újra és újra ismétlődik a világtörténelemben.

A miértekre keresi a választ. Bármilyen nemes célt szentesíthet-e nemtelen eszköz? Vagy leginkább lássuk és ezáltal láttassunk? Alkotó ember csak így segíthet mások életén.”

(Galambos Péter, rendező)

Szerző
Rendező
Zeneszerző
Szereposztás
Erzsébet, Anglia királynőjeUdvaros DorottyaUdvaros Dorottya
Cecil, államtitkárKovács ZsoltKovács Zsolt
Essex, a királynő kegyenceHüse CsabaHüse Csaba
Bacon, tudós és koronaügyészGyuricza IstvánGyuricza István
Richard, színész és részvényesSchlanger AndrásSchlanger András
Shakespeare, költő és íróRátóti ZoltánRátóti Zoltán
Shakespeare, költő és íróKelemen JózsefKelemen József
Ben Jonson, íróFándly CsabaFándly Csaba
Jakab, új királyVáncsa GáborVáncsa Gábor
Mary HowardSzvetnyik KataSzvetnyik Kata
Munkatársak
Szőke RichárdSzőke Richárd
Törő Gergely ZsoltTörő Gergely Zsolt
Memlaur ImreMemlaur Imre (világítástervező)
Maku MártaMaku Márta (segédrendező)
Kérem, látogasson vissza később!