Műsorok

2021. április 19.hétfő Emma

A padlás

A padlás

Kedves Nézőink!
Felhívjuk figyelmüket, hogy előadásunkban erős hang és füst effektusokkal találkozhatnak.

1988-ban a Vígszínházban mutatták be – és azóta is repertoáron tartják – az LGT együttesben akkora már összeszokott alkotópárosként működő Presser Gábor és Sztevanovity Dusán „félig mese, félig musical” műfaji megjelölésű darabját. A szerzőpároshoz a librettó társalkotójaként Horváth Péter, drámaíró csatlakozott. A mű azóta az ország szinte valamennyi színházát bejárta. Presser Gábor szerint „talán annak köszönhető a megtisztelő fogadtatás, hogy a mű egy családi, vagy közösségi darab, amely teljesen mentes a politikától és a történelemtől”. Lámpás, a szerelmespár Rádiós és Süni, a folyton szilvás gombócot készítő Mamóka és a többiek története 9-től 99 éves korig mindenkinek szól.

 

„... Nem is tudom, lassan egy negyedszázada már, hogy A padlás megszületett, azóta »tartja magát« kelet és nyugat közt, többször bejárta az országot, néhány külhoni helyre is eljutott. A Vígszínház hajdani igazgatója, Marton László kérésére dolgoztam át Dusán első darabváltozatát, naponta kellett felolvasnom az új jeleneteket az igazgatói irodában, aztán még fél évet dolgoztunk rajta a »fiúkkal«. Lelkesült, szép közös munka volt Presser Picivel és Dusánnal. Mintha rajtunk és Marton Lászlón, Radnóti Zsuzsán kívül még a nem létező Jóisten is ott lett volna a közelünkben azokban az ihletett hónapokban, ezért sikerülhetett úgy a mese, hogy még ma is örömöt szerez a nézőinek. És ez a legfontosabb: örömöt, energiát adni a nézőknek... a Mamóka által főzött szilvás gombóccal.”

Horváth Péter

 

„Huszonvalahány éve, A padlás bemutatásának idején, éppen a Vígszínházban és környékén sertepertéltem. Talán másodállású dramaturg voltam? Meg nem mondom! Csak arra emlékezem, hogy ott voltam. Sokszor ültem bent a darab próbáján, pedig álmomban sem hittem volna el, ha valaki azt mondja, hogy valaha rendezni fogom. Elképesztő és a várakozást ezerszeresen felülmúló volt a siker, amely azóta is, lassan huszonöt éve tart. Nem tudom, hogy ma, amikorra már A padlás klasszikussá lett, lehet-e, szabad-e többet mondani a darabról, mint annak mára szállóigévé lett sora: »mert kell egy hely!

Böhm György


Mert kell egy hely, hol minden szellem látható

Mert kell egy hely, hol minden szólam hallható

Mert kell egy hely, hol nem fáznak a csillagok

Mert kell egy hely, hol emlékünk majd élni fog!

 


 

Szereposztás
Rádiós, aki egyszerűen fantasztikusFekete GáborFekete Gábor
Süni, fiatal lány, aki hegedülni tanulGyörfi AnnaGyörfi Anna
Mamóka, öreg nénike, aki mindent tud az emberekrőlFüsti Molnár ÉvaFüsti Molnár Éva
Barrabás, B. Barrabás, a gengszterGötz AttilaGötz Attila
Herceg, finomlelkű szellem, 560 évesTakaró KristófTakaró Kristóf
Kölyök, naív szellem, 530 évesStubendek KatalinStubendek Katalin
Lámpás, a törpe zsörtölődő szellemSzéll Horváth LajosSzéll Horváth Lajos
Meglökő, óriási szellem, 560 éves, süketnémaKoncz PéterKoncz Péter
Meglökő, óriási szellem, 560 éves, süketnémaHarka MátéHarka Máté
Témüller, azelőtt házmester, most önkéntesTóth András ErnőTóth András Ernő
Detektív, aki még önmagát is kinyomozzaStenczer BélaStenczer Béla
Üteg, a detektív másik balkezeJózsa RichárdJózsa Richárd
Robinson, a gépRubind PéterRubind Péter
Munkatársak
Ditzmann TamásDitzmann Tamás (sound designer)
Kérem, látogasson vissza később!