Színházak

2021. június 22.kedd Paulina

DBU Deutsche Bühne Ungarn /Magyarországi Német Színház

 DBU Deutsche Bühne Ungarn /Magyarországi Német Színház
Email
Cím
H-7100 Szekszárd, Garay tér 4.
Igazgató

A Magyarországi Német Színház Szekszárd városközpontjának egyik legszebb épületében, a szecessziós stílusban épült egykori Világ Mozgó moziban talált otthonra.

Az immáron 30 éve működő, kisebbségi létéből kifolyólag speciális helyzetben lévő intézmény Magyarország egyetlen professzionális német nyelvű színháza, s egyben Tolna Megye egyetlen teátruma. Elsődleges feladatai közé tartozik a német nyelv ápolása és közvetítése, valamint a magyarországi németség kulturális értékeinek megőrzése. A színház a német kisebbség és a magyar lakosság közötti kulturális párbeszéd nyílt fórumaként is működik. Sokszínűségéről tanúskodik, hogy a magyar szöveg vetítésének köszönhetően a németül nem tudó közönség számára is elérhetővé teszi a színházi élményt.

Az évadonként tematikusan szerveződő, gazdag repertoár (klasszikus évad, jubileumi évad) igyekszik minden korosztály igényeit kielégíteni: a gyerekeknek, diákoknak mesével, ifjúsági előadásokkal készülünk; felnőtt nézőinknek komédiákat és tragédiákat ajánlunk, emellett musicaleket, zenés kabaré-esteket is műsorra tűzünk. Igyekszünk azonban minden esetben a német nyelvű klasszikus és kortárs drámairodalomra helyezni a hangsúlyt.

A színházi előadások mellett hagyományteremtő szándékkal megemlékezünk a magyarországi németek és a színházi világ jeles eseményeiről is: Koch Valéria magyarországi német költőnő születésének évfordulója alkalmából rendezvényt tartunk középiskolás tanulók részére; a Színházi Világnapon kulisszajárásra invitáljuk az érdeklődőket. Saját fesztiválunkat, a Mini-Évadot minden év májusában tartjuk, amikor is az évad lezárásaként két nap leforgása alatt az összes újonnan bemutatott darabunkat újból műsorra tűzzük.

A magyarországi németség szórványos elhelyezkedése miatt igen nagy a tájelőadások jelentősége. Évadonként két előadást kifejezetten turné-darabnak tervezünk kevés szereplővel, könnyen szállítható díszlettel, hogy azokhoz is eljuthassunk egy-egy vendégelőadás alkalmával, akik nem tudnak ellátogatni hozzánk Szekszárdra. A műfaji sokszínűségről árulkodik, hogy felolvasóest, workshop és utazó bábszínházi produkció egyaránt szerepel a repertoárban.

A társulat szakmai munkáját művészeti és kulturális szempontból számos külföldi vendégszereplés inspirálja. A nemzetközi tapasztalatok a minőségi munkát szolgálják, valamint újabb partnerkapcsolatok kialakulását teszik lehetővé. A bautzeni Német-Szorb Népszínházzal és a temesvári Német Állami Színházzal különösen szoros a szakmai együttműködés.

Színházunknak jelenleg 20 alkalmazottja van. Társulatunk 5 állandó taggal dolgozik, akik különböző német nyelvterületekről érkeztek Magyarországra. Az egyes produkciókra szerződtetett magyar és külföldi vendégművészek nemzetközi csapatot alkotnak. A sokféle színházi kultúra találkozása termékenyen hat az alkotómunka folyamatára.

A jövőben is a német nyelv és kultúra fontos és kiemelkedő központja kívánunk maradni, mely az európai egység szellemében sokszínűség jellemez.

Az ifjú Werther szenvedései
"Az én Pannoniám" Kárpát-medencei vers- és prózamondó verseny
39 lépcsőfok
A diáklány és Monsieur Henri
A mézeskalácsember
A repülő gyermek
A rettenetes ötös
A sirály
A szépség és a szörnyeteg
A talizmán
A tücsök és a vakond
A vitéz szabócska
Az oroszlán és a nyúl
Bányavirág
Beatles a fedélzeten
Bölcs Náthán
Dekameron
Die acht Frauen - A 8 nő
Diótőrő
Emil és a detektívek
Equus
Hogyan nevezzelek?
Irány Panama
Jó éjt, anya
Júlia kisasszony
Kasimir és Karoline
Katharina, avagy William Shakespeare makrancos hölgye
Kócpeti
Macbeth
Melyik drog illik hozzám?
Mesék a bőröndből - A halász meg a felesége
Nyolc nő
Odüsszeia
OUT! - az internet fogságában
PACMAN CITY BLUES
Pinokkió
Robinson&Crusoe
Tiritarka
Valeria Koch
Velence hóban
Veronika meg akar halni
Kérem, látogasson vissza később!