Képzések, Workshopok, Nyitott Műhely a Hagyományok Házában márciusban

Húsvéti tojáskosár készítés
4 óra kosárfonás – 4 óra tojásírás - A nap végére egy kosár tojás a jutalom!
Időpont: 2020. március 6., 9.00-17.00
Helyszín: Hagyományok Háza
 
A húsvéti készület kiemelkedő alkalma lehet, ha magunk készítjük az ünnepi asztalra kézzel fonott vesszőkosarunkba és a viasszal írókázott tojásokat. A feltámadást jelképező tojásra hagyományos motívumok, rejtett üzenetek kerülnek. Nemcsak a locsolkodóknak készülhet a személyes ajándék, hanem szeretteinket is megajándékozhatják a foglalkozásra érkezők, a húsvéti terített asztal éke is lehet.
A workshopon betekintést nyerhetnek a részvevők a húsvéti ünnepkör hagyományaiba, elsajátíthatják a viasszal írókázás alapjait, vagy a több színnel festés és maratás technikáját.
Oktatók: Jókainé Gombosi Beatrix tojásíró és Kovács Zoltán kosárfonó népi iparművészek
 

Kezdő citerakurzus
 Időpont: 2020. március 12., 19., 26., 17.00
Helyszín: Hagyományok Háza, Karsai Zsigmond kamaraterem

A képzés repertoárja az óvodai zenei nevelés anyagához illeszkedik, illetve azt bővíti és kiegészíti. A gyakorlati foglalkozások kiscsoportos formában (maximum 15 fő), játékosan, jó hangulatban telnek.  A képzésre kizárólag óvodapedagógusok illetve pedagógusok jelentkezését várják, akik munkájuk során alkalmazni és kamatoztatni tudják az itt megszerzett hangszeres tudásukat.
Hangszerbérlési lehetőséget csak korlátozott számban tudnak biztosítani a jelentkezők számára, a jelentkezési lapok beérkezési sorrendje alapján.  Saját hangszer esetén G-C hangolású prím illetve tenor citera a megfelelő.
Oktatók: Berta Alexandra, Nauner-Agárdi Éva
 

Nemez-bőr átkötős öv
Időpont: 2020. március 20. és 27., 9.00-14.00
Helyszín: Hagyományok Háza, Bőrműves műhely

A foglalkozás a tervezéssel indul, a résztvevők kitalálhatják saját nemez-bőr övük színeit, szélességét, záródási módját, díszítését. A tervezési folyamat során a képzés vezetői ötleteket adnak, és gondolatébresztő példákat hoznak az „öv” kultúrtörténetéből. Finom szalaggyapjúból nemezeléssel van lehetőségük a résztvevőknek elkészíteni az öv alapját, amit selyem anyag vagy selyemszál bedolgozásával, hímzéssel lehet díszíteni. A nemez színével harmonizáló bőr applikációt használhatják majd megkötő pántként elől vagy hátul, csatlakozhat a nemezelt részhez varrással vagy díszítő motívummal, de készíthetnek akár rögzítő elemet - egyfajta övcsatot - is bőrből. A lehetőségek végtelenek, az elkészült darabok biztosan egyediek lesznek.

 

Nyitott Műhely Programjai:  
Fafaragó foglalkozások Imre Sándor faragóval
Időpont: 2020. március 27., 16.00
Helyszín: Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Egy olyan foglalkozás-sorozat indult el a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyében, aminek célja, hogy a kisebb-nagyobb fiúkkal megszerettessék ezt a régi mesterséget, átadják a régiek tudását, és megmutassák a fiatalabbaknak hogyan tudják hasznosan eltölteni a szabadidejüket. Várnak minden gyermeket, akik szívesen tanulnák meg a kés, bicska használatát és szívesen dolgoznának fával egy jó hangulatú műhelyben.
 

Ékszerkészítő kurzus fafaragás technikával
Ötalkalmas ékszerkészítő kurzus Mikes Lajos népi iparművész fafaragóval
Időpont: 2020. március 14., 10.00-15.00
Helyszín: Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
 
Az ötalkalmas ékszerkészítő kurzus célja a pásztorművészet és életmód felelevenítése, az ékfaragás, csont-szaru intarzia, rézveret, a hagyományos népi motívumok, díszítőelemek megismertetése. Az öt alkalom alatt az érdeklődők megismerkednek a fafaragás alapjaival és a kurzus végére elkészítik saját nyakékünket.


További programokról a Hagyományok Háza oldalán olvashat részletesen.

https://hagyomanyokhaza.hu/hu/programok/2020/03