Hírek

 • dráMA kortárs színházi találkozó a Tomcsa Sándor Színházban

  A Tomcsa Sándor Színház szeptember 16-21. között idén is megszervezi a dráMA kortárs színházi találkozót, amely immár tizenegyedik alkalommal kívánja szolgálni a kortárs színházat, lehetőséget teremtve a találkozásra, alkotói beszélgetésekre, eszmecserére.


  Magyarországi ősbemutató: ZENTA, 1697

  A tavalyi zentai ősbemutató után, az Esztergomi Várszínházban, a Bazilika előtt látható Magyarországon először a Zenta, 1697. című rockopera. A Zentai Magyar Kamaraszínház és a Soproni Petőfi Színház koprodukciójában készült előadás tisztelegni kíván az 1697. szeptember 11-én lezajlott világtörténelmi jelentőségű esemény előtt, amikor is a Savoyai Jenő által vezetett egyesült keresztény seregek Zenta határában meghatározó csatát nyertek a török haderővel szemben.


  A LEGKREATÍVABB SZÍNHÁZAKKAL NYITOTT A POSZT

  Ötödik alkalommal rendezte meg Színházat vegyenek! címmel színházmarketing konferenciáját a Magyar Teátrumi Társaság, a Pécsi Országos Színházi Találkozó nyitónapján. A konferencia fókuszában idén a színházak számára jövedelmező média- és szakmai kapcsolatok, a sikeres hazai és nemzetközi kapcsolatépítés különféle aspektusai álltak.


Minden hónapban premier a Zenthében

2019-05-02 03:00:00

Nyolcadik évadát hirdette meg a Zenthe Ferenc Színház: a 2019/2020-as évadban minden hónapban lesz saját premierje a salgótarjáni teátrumnak. Új bérletsorozat mellett új színészek és új rendező(k) jellemzik a következő évadot, egyben emléket állítanak Zenthe Ferencnek, akinek 2020-ban ünneplik születésének századik évfordulóját.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere elismerően beszélt a Zenthe Ferenc Színház munkájáról, kiemelte: a lassan mögöttünk lévő évadban megyei Príma-díjas és kiemelt minősítésű színház lett a Zenthe, amelyet az önkormányzat lehetőségeihez mérten továbbra is támogat. Elmondta: támogatja a teátrumot abban a munkában, amelyet az új színházépület megvalósításáért folytat.

Simon Lajos igazgató elmondta: ez lesz az első olyan évad, amelynek minden hónapjában lesz saját premiere a színháznak. Ebben lesznek tisztán saját, koprodukciós és felolvasószínházi bemutatók is,  elindítanak egy új bérletsorozatot Visszataps néven, amelyben az országszerte nagy sikerrel futó, de Salgótarjánban már régen látott saját produkciókból válogattak ötöt.

A bérletek továbbra is kedvező árakon vásárolhatók, a jegyárakon sem emeltek, sőt, több sorozatban is kedvezőbb áron lehet válogatni. Marad a kedvelt Szabadbérlet, indul a Teátrum Kávéház a Zenthe Szalonban, amelyben a színházi szakma jeles képviselőivel beszélgetnek, folytatódik a Kedvenc Színészeink-sorozat is.

Susán Ferenc produkciós igazgató kiemelte, hogy a több premiert több új színésszel, rendezővel hozzák létre. Felnőtt és ifjúsági bérletekben is lesznek olyan premierek, amelyeket kamaradarabként mutatnak majd be, egyszerre kevesebb néző előtt, közvetlenebb térben.

A tájékoztatón megszólaltak az évad premierjeit jegyző rendezők: a Bécsből ez alkalomra hazatérő Gerendás Beáta, valamint Mikó István, Kis Domonkos Márk, Susán Ferenc és Sándor Zoltán, valamint levélben az éppen próbát tartó Tarnóczi Jakab is.

Bérleten kívüli, szóló előadásokkal terveznek, így meghívást kapott a Nemzeti Színház, a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Operettszínház és a Pesti Magyar Színház is.

Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója jelenleg a Pillantás a hídról című előadást rendezi Salgótarjánban. Mint elmondta: a szoros együttműködést kiépítő két színház erősíti egymást, két éve kötött szövetségük eredményét mindkét teátrum közönsége élvezheti.

Simon Lajos elmondta: az ez évadra szóló bérleteket május 6-tól lehet május 31-ig meghosszabbítani, az új bérletesek ugyancsak május 6-tól választhatnak bérletet, a gyermek- és ifjúsági bérleteket szeptember 2-től árulják.

Az évad évváltás utáni szakasza egyben már a színház névadója, Zenthe Ferenc születésének századik évfordulója jegyében telik, a centenáriumi programsorozatban számos érdekességet kínál majd a színház, a kerek évfordulót egy olyan premierrel ünneplik április 24-én, amelyben Zenthe Ferenc is emlékezetes szerepet alakított.

Az évad premierjei:

2019. szeptember 20.: William Shakespeare – Vízkereszt, vagy amit akartok (rendező: Tarnóczi Jakab)

2019. október 24.: Raymond Queneau – Stílusgyakorlatok (rendező: Gerendás Beáta)

2019. november: Lengyel Ferenc – Ópiumkeringő (rendező: Lengyel Ferenc, koprodukció a Pesti Magyar Színházzal, a Csiky Gergely Színházzal és a Váci Dunakanyar Színházzal)

2019. december 2.: Sütő András – Advent a Hargitán (rendező: Susán Ferenc, koprodukció a Váci Dunakanyar Színházzal)

2020. január 22.: Móricz Zsigmond – Nem élhetek muzsikaszó nélkül (rendező: Mikó István)

2020. február 4.: Marschalkó Zsolt – Homokvihar (felolvasószínház, rendező: Sándor Zoltán)

2020. március 27.: Gyárfás Miklós – Tanulmány a nőkről (rendező: Kis Domonkos Márk, koprodukció  a Váci Dunakanyar Színházzal)

2020. április 24.: Oscar Wilde – Bunbury, avagy hazudj, ha tudsz! (rendező: Susán Ferenc)

2020. május 5.: Karinthy Frigyes – Lux úr szabadalma, avagy a nyolcadik mennyország (rendező: Sándor Zoltán)