Hírek

 • Hetedik évadját kezdi a Váci Dunakanyar Színház

  ’Kacagj és repülj velünk az ismeretlenbe!’ szlogennel indítja hetedik évadját a Váci Dunakanyar Színház.

  A mágikus 7-es szám bűvöletében készül az új évadra a Váci Dunakanyar Színház. 7 bemutató, 7. évad, közel 70 000 fős lakosság a színház vonzáskörzetében. Klasszikus és két kortárs darabbal és egy ősbemutatóval is várják a nagyérdeműt, olyan színművészek főszereplésével, mint Erdélyi Timea, Szarvas József, Karalyos Gábor és Tarpai Viktória, aki ráadásul három különböző darabban is elvarázsolja majd a közönséget.


  Kortárs magyar ősbemutatókkal készül az évadra a Kolibri Színház

  Kortárs magyar darabok bemutatását tervezi az új évadban a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, amely nemzetközi együttműködéseit is folytatja - közölte a színház szerdán az MTI-vel.


  Munkával nyitott évadot az Újszínház

  Az évadnyitó társulati ülés után munkával indította évadát az Újszínház. A társulat tagjai izgalmas feladatok elé néznek, így kipihenten, tele energiával vágtak bele az évadkezdésbe.


Fedák Sáritól a családon belüli erőszakig

2019-04-24 03:00:00

Tizenegy független színházi produkció színesíti a szegedi tavaszt

Sokszínű színházi kínálattal várja a nézőket idén tavasszal is a MASZK Egyesület: összesen tizenegy produkció kerül színre a Régi Zsinagógában májusban. Monodráma, tánc, ifjúsági és zenés színházi előadások idézik meg a múltat és reflektálnak a jelenre többek között Babits, Fedák Sári, Karády Katalin, a vikingek sagái, a hatalom túlkapásait vizsgáló romantikus dráma és Zoltánfy István festőművész megidézésével. Jegyeket április 23-tól lehet váltani a Megálló Közösségi Házban.

A vezér című zenés produkcióval indul a májusi színházi kínálat, ezt a Mentőcsónak Egység és a FÜGE Produkció hozza Szegedre. A május 7-én, kedden 19:30-kortható előadást Pass Andrea állította színpadra remek fiatal színészekkel: a hatalom és az ifjúság viszonyára fókuszáló, egy szélsőségesen patriarchális világot bemutató történet alakjait Vizi Dávid, Jászberényi Gábor, Vilmányi Benett, ti Adrienn és Formán Bálint elevenítik meg. Alfred de Musset Lorenzaccio című romantikus drámáját Gimesi Dóra írta színpadra, az előadás „fiataloknak és fotelforradalmároknak kötelező, mindenki másnak... szintén”, hiszen izgalmas (és felkavaró), ahogy az erőszak két típusa, a politikai elnyomás és a zsarnokság, valamint a nők ellen elkövetett sérelmek összekapcsolódnak” az időtálló történetben.

A tavalyi THEALTER nyitóelőadásaként láthatták először a nézők a Duna Táncműhely és a MASZK Egyesület Képíró című előadását, melyet Zoltánfy István fiatalon elhunyt festőművész képei ihlettek. Juhász Zsolt koreográfus-rendező vitte színre az izgalmas előadást, olyan jeles táncművészek közreműködésével, mint rinc Katalin, Katona Gábor, Frigy Ádám, Fosztó András és Kriston Fruzsina. Május 9-én, csütörtökön 19:30-tól láthatják újra a nézők a Képírót.

A kolozsvári Váróterem Projekt előadásait több alkalommal élvezhette már a közönség a Régi Zsinagógában. Ez alkalommal május 11-én, szombaton érkeznek Botos Bálint író-rendező Liget című darabjával, amely meghívást kapott a Magyar Színházak Kiscvárdai Fesztiváljának versenyprogramjába is. Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Mostis Gergő, Pál Emőke, Sebők Maya, Sipos Júlia és Udvari-Kardos Tímea játsszák az előadást, melynek története szerint egy csendes kisvárosba megérkezik egy színésznő, aki éppen személyes és szakmai válságát éli. El akarja adni örökségét és összeszedni gondolatait. Ez azonban nem olyan egyszerű, mert a kisváros csendje alatt hirtelen megmozdul a múlt.

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház is visszatér Szegedre: Andrej Boka írta és rendezte a 18 éven felülieknek szóló Csend című előadást, melyben Béres Mártát, Mezei Kingát, Mészáros Gábort és Mikes Imre Eleket láthatjuk majd május 13-án, hétfőn. Egy családi viszonyrendszer bomlik ki a szemünk előtt, groteszk, olykor horrorisztikus elemekkel fűszerezve. A négytagú családdal szűk térbe zárják össze a nézőket, akik így egészen közelről tapasztalhatják meg - és nézhetik tétlenül - a szereplőket érő testi fenyítést, lelki terrort és szexuális zaklatást. A kis tér miatt 18 és 20 órakor istható lesz a produkció.

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium két előadással is színesebbé teszi a szegedi tavaszt. Május 16-án, csütörtökön 18:30-tól a Boccaccio- és Hašek-szövegek alapján színpadra állított Csonka Decameron, avagy a „törvény szövedéke mindig fölfeslik valahol” című darabot láthatja a közönség a tizedik évfolyamosoktól, rendezője Szurmik Zoltán és Sikó Koppány Olivér. Ezután a „Ki itt belépsz…” című produkciót adják elő a tizenegyedikesek, Csapiné Matos Ibolya rendezésében. Mindkét darab a fiatalok szűrőjén keresztül mutatja be az őket érintő problémákat, az őket foglalkoztató gondolatokat. Az előadások Arany minősítést és több színészi különdíjat nyertek el az Országos Diákszínjátszó Egyesület Dél-Alföldi Regionális Találkozóján, ahol díjjal jutalmazták a szentesi szakmai műhelyt is.

Középiskolások ingyenesen nézhetik meg a Füge Produkció, a TITÁNium és a Miskolci Nemzeti Színház Gólyakalifa című „kettéhasadt monodrámáját”, május 20-án, hétfőn 15:00 órától – egyénileg és csoportosan is várják az érdeklődőket a Régi Zsinagógába. Az előadás fiatal rendezői, Barcsai Bálint és Tárnoki Márk a 28. THEALTER fesztiválon nagy sikerrel mutatkoztak be 1-1 előadással, a monodrámát előadó Papp Endre, a Miskolci Nemzeti Színház művésze pedig az első THEALTER U21 plusz kisfesztivál nyitóelőadásának szereplője és rendezője volt – még debreceni középiskolásként. Tavaly a Gólyakalifa ötletgazdájaként és főszereplőjeként elnyerte az Év Titánja címet. Tábory Máté élete szép, akár egy álom. Álmai valóságosak, akár az élet. Ezekben ő egy mélyszegénységben, nevelőszülőknél felnőtt fiú, aki viszont jólétről álmodik: nyaralásról, tágas lakásról, szép lányokról. Ha egyikük elalszik, a másik felébred. Babits története egyszerre lélektani dráma, thriller és tanulmány a társadalmi egyenlőtlenségről, amit az alkotók a mai Magyarországon értelmeztek újra. Az előadás este 19.30-kor is megtekinthető lesz.

Május 24-én, pénteken két produkciót is láthatnak a Zsinagóga nézői. 17 órakor a szegedi Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola Saga című kortárs tánc vizsgaelőadását, Rózsa Miklós és Vörös Balázs koreográfiáját nézhetik meg. A „saga” skandináv szó, jelentése „történet”. Gyakori témája a vikingek Izlandra érkezése, utazásaik és harcaik, valamint a családok és a családok közti viszályok történetei. Tárgyilagos stílusával nem foglal állást jó és rossz mellett, ettől a szereplők viselkedése megkapóan emberi. Az előadás is egy ilyen történet, mely bevezet minket az óskandináv népek kultúrájába, életük szertartásos mozzanataiba és mitikus hitvilágukba.

Ugyancsak május 24-én 20 órától Bíró Kriszta, Dobra Mara és Kerekes Viktória adják elő a Teher alatt nő - avagy: itt nem lehet megmaradni című produkciót, melyben három karizmatikus színésznő, Bulyovszky Lilla, Fedák Sári és Karády Katalin szerepét öltik magukra. Bíró Kriszta korabeli újságcikkekből, naplókból és levelekből összeállított darabja nem nosztalgikus múltidézés: kiderül az est során, hogy az egykori színésznők más-más korban, de ma is időszerű dilemmákkal és kihívásokkal küzdöttek nőként és magyar művészként. A három kiváló színésznő nem csak a dívák, hanem az életükben fontos szerepet betöltő férfiak – színházi partnerek, rendezők, kritikusok, férjek és szeretők – alakját is megidézik a thé Zsolt rendezte remek humorú produkcióban, amely „ékesen bizonyítja, nem kell ahhoz sokszereplős, látványos díszletekkel és elemekkel tarkított előadás, hogy a figyelem egy percig se lankadjon”.

Ugyancsak Fedák Sári alakját idézi meg Szűcs Nelli, a Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas érdemes művésze, a május 27-én, hétfőn 19:30 órától látható önálló estjében. Szűcs Nelli és Fedák Sári, a magyar operett nagyasszonya is Beregszászról származik, és ezen az estén a két különleges művésznő, a két vérbeli színházi díva téren és időn átívelő találkozásának lehetnek szemtanúi a szegedi nézők. Az emlékest anyagát Fedák emlékiratából, korabeli visszaemlékezésekből és levelekből, az Útközben és a Te csak most aludjál, Liliom... című könyvekből, valamint a Színháztörténeti Intézet anyagaiból gyűjtötték össze az alkotók, az estet leghíresebb szerepeit idéző dalok színesítik. Dávid Zsuzsa rendező „amellett, hogy megidézi szerelmeit és színpadi szerepeit, mindenekelőtt a hazafi Fedákra koncentrál. És a végső összeomlásra. A második világháború utáni meghurcolásra.”.

Jegyek keddtől kaphatók

Az előadásokra szóló belépőket április 23-tól lehet megvásárolni a Megálló Közösségi Házban (Budapesti krt. 23.), hétfőtől csütörtökig 14 és 20 óra között, pénteken pedig 9 és 12 óra között. Május 7-től a Régi Zsinagóga jegypénztárában is meg tudják váltani a jegyeket a nézők. Előadásnapokon csak a Zsinagóga pénztára nyit ki, kezdés előtt egy órával. Mindkét jegyvásárlási helyszínen csak készpénzes fizetésre van lehetőség.


MASZK Egyesület

Májusi programok

2019. május 7. kedd, 19:30

Mentőcsónak Egység - Füge Produkció: Musset-Gimesi-Pass: A vezér

ifjúsági előadás sok zenével Alfred de Musset Lorenzaccio című drámája nyomán

Szereplők: Vizi Dávid, Jászberényi Gábor, Vilmányi Benett, Réti Adrienn, Formán Bálint

Rendező: Pass Andrea

2019. május 9. csütörtök, 19:30

Duna Táncműhely – MASZK Egyesület (Szeged): Képíró

Előadók: Lőrinc Katalin, Katona Gábor, Frigy Ádám, Fosztó András, Kriston Fruzsina

Koreográfus-rendező: Juhász Zsolt

2019. május 11. szombat, 19:30

Váróterem Projekt (Kolozsvár): Botos Bálint: Liget

Játsszák: Csepei Zsolt, Imecs-Magdó Levente, Mostis Gergő, Pál Emőke, Sebők Maya, Sipos Júlia, Udvari-Kardos Tímea

Írta és rendezte: Botos Bálint

2019. május 16. csütörtök, 18:30

A szentesi Horváth Mihály Gimnázium két előadása

10. d osztály: Csonka Dekameron, avagy a „törvény szövedéke mindig fölfeslik valahol”

Szerző: Boccaccio, Hašek és az osztály

Játszók: Besenyői Ákos Bendegúz, Biácsi Anna Petra, Csapi Loréna Georgina, Csatlós Martin, Dávid Viktória Nóra, Fábián Fanni Rita, Forrai Napsugár, Gábor Dorka, Gál Oxána, Gulyás Fanni, Hegedűs Dániel János, Herceg Kata, Horváth Enikő, Izsák Judit, Kátai-Urbán Virág, Kántor Judit Dorina, Kiss Boglárka Virág, Kovernyik Anasztászija, Laki Elizabet, Levai Renáta, Monoki Luca Anna, Nyemcsok Edina, Olasz Patrik, Ordasi András, Páger Julianna, Pribelszki Péter, Retkes Sára Mária, Steklács Ádám Benedek, Szőke Zsombor Márk, Takács Kata, Veres-Ravai Eszter, Zana Kristóf

Rendező: Szurmik Zoltán, Sikó Koppány Sebestyén

11. d osztály: „Ki itt belépsz…”

Alkotók: Balley Ingrid, Bödők Benjámin, Czifra Gergő, Galai Mabel, Gellért Patrícia, Hrotkó Luca, Huszár István, Kiss Dorina, Komlós Krisztián, Lázi Andrea, Molnár Enikő, Nagyszabó Luca, Pásztor Máté, Rácz Máté, Raffai Zoltán, Szalai Brenda, Vacsi Viktória, Wágner Dóra, Zoltán Gerda

Rendező: Csapiné Matos Ibolya

2019. május 20. hétfő, 15:00 és 19:30

Füge Produkció - TITÁNium - Miskolci Nemzeti Színház: Gólyakalifa

kettéhasadt monodráma Babits A gólyakalifa című regénye alapján

A 15 órakor kezdődő előadásra középiskolásoknak a belépés ingyenes!

Játssza: Papp Endre

A színpadi változatot írta: Barcsai Bálint

Rendező: Barcsai Bálint és Tárnoki Márk

2019. május 24. péntek, 17:00

Premier Művészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola: Saga

kortárs tánc - vizsgaelőadás

Előadók: Barna Orsolya, Botka Réka Petra, Kara Viktória, Katona Zsófia, Katona Tünde, Lebák Adrienn, Német Klaudia, Pintér Roland, Szabó Nelli, Vörös Balázs

Koreográfus: Rózsa Miklós, Vörös Balázs

2019. május 24. péntek, 20:00

Városi Színház: Bíró Kriszta: Teher alatt nő - avagy: itt nem lehet megmaradni

Játsszák: Bíró Kriszta, Dobra Mara, Kerekes Viktória

Írta és szerkesztette: Bíró Kriszta

Rendező: Máthé Zsolt

2019. május 27. hétfő, 19:30

Nemzeti Színház (Budapest): Fedák Sári - Szűcs Nelli önálló estje

Előadja: Szűcs Nelli

Rendező: Dávid Zsuzsa