Hírek

 • Aida: a fiatalokon múlik a tízes

  Eddig minden alkalommal felállva ünnepelték a nézők az Aida című musical stábját. A színháztörténetet író produkció a bérletszünetes előadások mellett mostantól látható a középiskolás/egyetemista, valamint felsős bérletben a soproni teátrumban. Vajon a fiatalokat is képes katarzist adóan elvarázsolni a színpadi történet? Megkapja-e tőlük a csapat a sokak által várt tízest?


  Időfutár: látványos színpadi produkció – Budapesten először!

  A népszerű Időfutár könyvsorozat színpadi változata Tasnádi Csaba rendezésében október 13-tól a Magyar Színház színpadán látható, Budapesten először!


  Spirit of Hungary - A táncegyüttes USA turnéja

  Revolution and Roots in Dance and Music


  2018. október 18-November 4.
  A Magyar Nemzeti Táncegyüttes 2018. október 16-án indul 12 állomásos amerikai turnéjára az 1848-as szabadságharc 170. évfordulója alkalmából.


MEGKEZDŐDTEK A SZENTIVÁNÉJI ÁLOM PRÓBÁI

2018-09-03 13:38:00

Augusztus 28-án megkezdődtek a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulata első nagyszínpadi bemutatójának próbái: William Shakespeare tündérjátékát, Nádasdy Ádám fordításában, Tarnóczi Jakab állítja színpadra. Az előadás bemutatóját október 19-én tartják.


William Shakespeare egyik legismertebb és legtöbbet játszott komédiájában nemesek, természetfeletti lények, ifjú szerelmesek valamint jóravaló mesteremberek útjai kereszteződnek, és történetükkel a szerelem, a szépség, illetve nem utolsó sorban a színház szeszélyes, örökké változó és örökké változatlan természetével szembesítik a nézőt.


„A Szentivánéji álom Shakespeare azon kevés drámája közé tartozik, melynek nincs valós, történelmi, vagy irodalmi alapja. Új valóságot épít mitológiai, történeti, földrajzi elemek következetlen felhasználásával. Költői mixtúra. Saját motívumrendszert alakít ki, melynek megvannak a maga játékszabályai. Nehéz is a valóságot és a reális motivációkat megtalálni egy olyan irodalmi világban, ahol nem elég, hogy az eseményeket természetfeletti erők irányítják, de a szereplők alapvető érzései is gyakran irreálisan szélsőségesek” – mondta el korábban Tarnóczi Jakab, az előadás rendezője, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős rendező szakos hallgatója (osztályvezető tanár: Ascher Tamás).


A készülő előadás rendezője ugyanakkor hozzátette: „A színházi játék és valóság rétegződése fontos eleme lehet az elkészülő előadásnak. A nézőpont tehát többszörösen változhat, és a különböző valóság-rétegek keveredhetnek, reflektálhatnak egymásra. Ez a játékosság adhatja meg az előadás dinamikáját, és fokozhatja azt az őrületet, amelybe szereplőink kerülnek. Mindeközben pedig kétségbeesett, ismerős alakok, ismerős problémáit követhetjük végig, ahogyan újra és újra álomba merülnek a valóság elől és a sártól dagonyás erdő fáradalmai miatt. A kérdés az, hogy az álom hogyan hat a valóságra. Az álomban minden lehetséges? Senkit, semmit nem terhel felelősség? Nincsenek következmények? Mi álom és mi valóság? Különválaszthatók-e egymástól egyáltalán, vagy ugyanúgy részei, és mozgatói a szenvedélyes embernek?”.


Az előadásban a Szigligeti Társulat tizenhét színművésze, köztük az együtteshez szerződött, idén végzett kolozsvári színészhallgatók, Román Eszter, Kiss Tamás és a nagyváradi születésű Tőtős Ádám kaptak szerepet. Az előadás dramaturgja Kukk Zsófia, jelmeztervezője Giliga Ilka, díszlettervezője pedig Dabóczi Noémi. Az előadás Nádasdy Ádám fordítását felhasználva készül, zenei világát Henry Purcell azonos című szemioperája ihlette.


A nagyszabású produkció bemutatóját október 19-én tartja a színház, az előadás ezt követően, október 21-én a Székelyudvarhelyen megszervezett Interetnikai Színházi Fesztiválon vendégszerepel.