Hírek

 • „Oscar Wilde-darab, tudod amilyen annak a humora…”

  A Thália Színházban november végétől lesz látható Mrs Erlynne szerepében a Premierajándékban  Szamosi Zsófia, aki az Oscar-díjas Mindenki, és a cannes-i filmkritikusok díjával jutalmazott Egy nap főszereplője. A Jászai Mari-díjas színművésznővel színházról és filmezésről is beszélgettünk…


  70 éves a Magyar Táncművészek Szövetsége

  Rendezvények a Hagyományok Házában

  2018. november 23-24.

  A Magyar Táncművészek Szövetsége 2018-ban ünnepli fennállásának 70. évfordulóját 2018. november 23-24-én, a felújított Hagyományok Háza tereiben. A kétnapos rendezvénysorozat keretében bemutatjuk a magyar hivatásos táncművészetet, annak nemzetközileg is elismert minőségét, színvonalát, és sokszínűségét: gálaestek, kiállítás, könyvbemutató, filmvetítések, térspecifikus előadások, workshop-ok keretében.

  Védnök: Fekete Péter – az EMMI kultúráért felelős államtitkára


  GÁSPÁR SÁNDOR: „FELELŐSSÉGÜNK VAN A DARAB BEMUTATÓJÁVAL!”

  Az aradi vértanúk emléknapjára a Perelj, uram! magyarországi ősbemutatójával készült a székesfehérvári Vörösmarty Színház. Szikora János rendezésében a 2010-ben elhunyt fehérvári író, tanár és festőművész Sobor Antal kisregényéből Román Károly készítette elő a színpadi adaptációt, amely az 1848-as szabadságharc idején két lelkész megrendítő történetét mutatja be. Szikszai János református lelkészt Gáspár Sándor testesíti meg, vele beszélgettünk.


MEGKEZDŐDTEK A SZENTIVÁNÉJI ÁLOM PRÓBÁI

2018-09-03 13:38:00

Augusztus 28-án megkezdődtek a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulata első nagyszínpadi bemutatójának próbái: William Shakespeare tündérjátékát, Nádasdy Ádám fordításában, Tarnóczi Jakab állítja színpadra. Az előadás bemutatóját október 19-én tartják.


William Shakespeare egyik legismertebb és legtöbbet játszott komédiájában nemesek, természetfeletti lények, ifjú szerelmesek valamint jóravaló mesteremberek útjai kereszteződnek, és történetükkel a szerelem, a szépség, illetve nem utolsó sorban a színház szeszélyes, örökké változó és örökké változatlan természetével szembesítik a nézőt.


„A Szentivánéji álom Shakespeare azon kevés drámája közé tartozik, melynek nincs valós, történelmi, vagy irodalmi alapja. Új valóságot épít mitológiai, történeti, földrajzi elemek következetlen felhasználásával. Költői mixtúra. Saját motívumrendszert alakít ki, melynek megvannak a maga játékszabályai. Nehéz is a valóságot és a reális motivációkat megtalálni egy olyan irodalmi világban, ahol nem elég, hogy az eseményeket természetfeletti erők irányítják, de a szereplők alapvető érzései is gyakran irreálisan szélsőségesek” – mondta el korábban Tarnóczi Jakab, az előadás rendezője, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős rendező szakos hallgatója (osztályvezető tanár: Ascher Tamás).


A készülő előadás rendezője ugyanakkor hozzátette: „A színházi játék és valóság rétegződése fontos eleme lehet az elkészülő előadásnak. A nézőpont tehát többszörösen változhat, és a különböző valóság-rétegek keveredhetnek, reflektálhatnak egymásra. Ez a játékosság adhatja meg az előadás dinamikáját, és fokozhatja azt az őrületet, amelybe szereplőink kerülnek. Mindeközben pedig kétségbeesett, ismerős alakok, ismerős problémáit követhetjük végig, ahogyan újra és újra álomba merülnek a valóság elől és a sártól dagonyás erdő fáradalmai miatt. A kérdés az, hogy az álom hogyan hat a valóságra. Az álomban minden lehetséges? Senkit, semmit nem terhel felelősség? Nincsenek következmények? Mi álom és mi valóság? Különválaszthatók-e egymástól egyáltalán, vagy ugyanúgy részei, és mozgatói a szenvedélyes embernek?”.


Az előadásban a Szigligeti Társulat tizenhét színművésze, köztük az együtteshez szerződött, idén végzett kolozsvári színészhallgatók, Román Eszter, Kiss Tamás és a nagyváradi születésű Tőtős Ádám kaptak szerepet. Az előadás dramaturgja Kukk Zsófia, jelmeztervezője Giliga Ilka, díszlettervezője pedig Dabóczi Noémi. Az előadás Nádasdy Ádám fordítását felhasználva készül, zenei világát Henry Purcell azonos című szemioperája ihlette.


A nagyszabású produkció bemutatóját október 19-én tartja a színház, az előadás ezt követően, október 21-én a Székelyudvarhelyen megszervezett Interetnikai Színházi Fesztiválon vendégszerepel.