Hírek

 • A LEGKREATÍVABB SZÍNHÁZAKKAL NYITOTT A POSZT

  Ötödik alkalommal rendezte meg Színházat vegyenek! címmel színházmarketing konferenciáját a Magyar Teátrumi Társaság, a Pécsi Országos Színházi Találkozó nyitónapján. A konferencia fókuszában idén a színházak számára jövedelmező média- és szakmai kapcsolatok, a sikeres hazai és nemzetközi kapcsolatépítés különféle aspektusai álltak.


  A Váci Dunakanyar Színház 2019/2020 évada

  Elindult a 2019/2020 évad felnőtt bérletek előfoglalása a Váci Dunakanyar Színházban: a Nyugdíjas, Premier, Családi és Víg Vác bérletek már leköthetők.


  A Pál utcai fiúk Nagyváradon is hatalmas sikert arattak

  A Festum Varadinum - Minden Magyar Majálisa rendezvénysorozat keretében május 12-én szabadtéren, a nagyváradi vár falai között adta elő a Vörösmarty Színház egyik legsikeresebb musicalét, A Pál utcai fiúkat. A nagysikerű, lendületes előadást a teátrum igazgatója, Szikora János is megtekintette a helyszínen.MEGKEZDŐDTEK A SZENTIVÁNÉJI ÁLOM PRÓBÁI

2018-09-03 13:38:00

Augusztus 28-án megkezdődtek a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulata első nagyszínpadi bemutatójának próbái: William Shakespeare tündérjátékát, Nádasdy Ádám fordításában, Tarnóczi Jakab állítja színpadra. Az előadás bemutatóját október 19-én tartják.


William Shakespeare egyik legismertebb és legtöbbet játszott komédiájában nemesek, természetfeletti lények, ifjú szerelmesek valamint jóravaló mesteremberek útjai kereszteződnek, és történetükkel a szerelem, a szépség, illetve nem utolsó sorban a színház szeszélyes, örökké változó és örökké változatlan természetével szembesítik a nézőt.


„A Szentivánéji álom Shakespeare azon kevés drámája közé tartozik, melynek nincs valós, történelmi, vagy irodalmi alapja. Új valóságot épít mitológiai, történeti, földrajzi elemek következetlen felhasználásával. Költői mixtúra. Saját motívumrendszert alakít ki, melynek megvannak a maga játékszabályai. Nehéz is a valóságot és a reális motivációkat megtalálni egy olyan irodalmi világban, ahol nem elég, hogy az eseményeket természetfeletti erők irányítják, de a szereplők alapvető érzései is gyakran irreálisan szélsőségesek” – mondta el korábban Tarnóczi Jakab, az előadás rendezője, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős rendező szakos hallgatója (osztályvezető tanár: Ascher Tamás).


A készülő előadás rendezője ugyanakkor hozzátette: „A színházi játék és valóság rétegződése fontos eleme lehet az elkészülő előadásnak. A nézőpont tehát többszörösen változhat, és a különböző valóság-rétegek keveredhetnek, reflektálhatnak egymásra. Ez a játékosság adhatja meg az előadás dinamikáját, és fokozhatja azt az őrületet, amelybe szereplőink kerülnek. Mindeközben pedig kétségbeesett, ismerős alakok, ismerős problémáit követhetjük végig, ahogyan újra és újra álomba merülnek a valóság elől és a sártól dagonyás erdő fáradalmai miatt. A kérdés az, hogy az álom hogyan hat a valóságra. Az álomban minden lehetséges? Senkit, semmit nem terhel felelősség? Nincsenek következmények? Mi álom és mi valóság? Különválaszthatók-e egymástól egyáltalán, vagy ugyanúgy részei, és mozgatói a szenvedélyes embernek?”.


Az előadásban a Szigligeti Társulat tizenhét színművésze, köztük az együtteshez szerződött, idén végzett kolozsvári színészhallgatók, Román Eszter, Kiss Tamás és a nagyváradi születésű Tőtős Ádám kaptak szerepet. Az előadás dramaturgja Kukk Zsófia, jelmeztervezője Giliga Ilka, díszlettervezője pedig Dabóczi Noémi. Az előadás Nádasdy Ádám fordítását felhasználva készül, zenei világát Henry Purcell azonos című szemioperája ihlette.


A nagyszabású produkció bemutatóját október 19-én tartja a színház, az előadás ezt követően, október 21-én a Székelyudvarhelyen megszervezett Interetnikai Színházi Fesztiválon vendégszerepel.