Hírek

 • Új előadás kiskamaszoknak a Kolibriben

  Nagy sikerrel mutatták be szombaton a Kolibri Fészekben az Esznek-e a halottak epertortát? című új, kiskamaszoknak szóló előadást, Szívós Károly rendezésében. Beszámoló sok-sok képpel.


  Nemzeti Táncszínház: Léthatár

  Nemzeti Táncszínház: Léthatár

  Körben jár a kismadár, repülni nem tud, lóg a szárnya, bár fellegek s az ég a vágya, ábrándja mégis földre száll… (részlet: Zachár Lóránd)   A legfőbb bíránk önnön lelkiismeretünk nemcsak arról ítél meg minket, hogy jót vagy rosszat cselekszünk-e, hanem látja, és folyton vizsgálja azt is, hogy eleget teszünk-e feladataink és álmaink megvalósításáért, sorsunk beteljesüléséért. Bűntudat és hiányérzet gyötri a lelket, ha elvesztegetjük életünk fontos pillanatait. A művet Bulgakov és Chagall munkássága inspirálta.


  DRAGOMÁN GYÖRGY: KALUCSNI

   Dragomán György, napjaink egyik legfontosabb, külföldön is elismert írója megrázó erejű, pontos és szikár látleletet tár elénk a mindenkori diktatúráról, a hazugsággal és megfélemlítéssel tönkretett emberi életekről. A sűrű és szenvedélyes történetet a Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban először dolgozó, több előadásával díjat nyert Szikszai Rémusz állítja színpadra.  


MEGKEZDŐDTEK A SZENTIVÁNÉJI ÁLOM PRÓBÁI

2018-09-03 13:38:00

Augusztus 28-án megkezdődtek a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulata első nagyszínpadi bemutatójának próbái: William Shakespeare tündérjátékát, Nádasdy Ádám fordításában, Tarnóczi Jakab állítja színpadra. Az előadás bemutatóját október 19-én tartják.


William Shakespeare egyik legismertebb és legtöbbet játszott komédiájában nemesek, természetfeletti lények, ifjú szerelmesek valamint jóravaló mesteremberek útjai kereszteződnek, és történetükkel a szerelem, a szépség, illetve nem utolsó sorban a színház szeszélyes, örökké változó és örökké változatlan természetével szembesítik a nézőt.


„A Szentivánéji álom Shakespeare azon kevés drámája közé tartozik, melynek nincs valós, történelmi, vagy irodalmi alapja. Új valóságot épít mitológiai, történeti, földrajzi elemek következetlen felhasználásával. Költői mixtúra. Saját motívumrendszert alakít ki, melynek megvannak a maga játékszabályai. Nehéz is a valóságot és a reális motivációkat megtalálni egy olyan irodalmi világban, ahol nem elég, hogy az eseményeket természetfeletti erők irányítják, de a szereplők alapvető érzései is gyakran irreálisan szélsőségesek” – mondta el korábban Tarnóczi Jakab, az előadás rendezője, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős rendező szakos hallgatója (osztályvezető tanár: Ascher Tamás).


A készülő előadás rendezője ugyanakkor hozzátette: „A színházi játék és valóság rétegződése fontos eleme lehet az elkészülő előadásnak. A nézőpont tehát többszörösen változhat, és a különböző valóság-rétegek keveredhetnek, reflektálhatnak egymásra. Ez a játékosság adhatja meg az előadás dinamikáját, és fokozhatja azt az őrületet, amelybe szereplőink kerülnek. Mindeközben pedig kétségbeesett, ismerős alakok, ismerős problémáit követhetjük végig, ahogyan újra és újra álomba merülnek a valóság elől és a sártól dagonyás erdő fáradalmai miatt. A kérdés az, hogy az álom hogyan hat a valóságra. Az álomban minden lehetséges? Senkit, semmit nem terhel felelősség? Nincsenek következmények? Mi álom és mi valóság? Különválaszthatók-e egymástól egyáltalán, vagy ugyanúgy részei, és mozgatói a szenvedélyes embernek?”.


Az előadásban a Szigligeti Társulat tizenhét színművésze, köztük az együtteshez szerződött, idén végzett kolozsvári színészhallgatók, Román Eszter, Kiss Tamás és a nagyváradi születésű Tőtős Ádám kaptak szerepet. Az előadás dramaturgja Kukk Zsófia, jelmeztervezője Giliga Ilka, díszlettervezője pedig Dabóczi Noémi. Az előadás Nádasdy Ádám fordítását felhasználva készül, zenei világát Henry Purcell azonos című szemioperája ihlette.


A nagyszabású produkció bemutatóját október 19-én tartja a színház, az előadás ezt követően, október 21-én a Székelyudvarhelyen megszervezett Interetnikai Színházi Fesztiválon vendégszerepel.