Hírek

 • Nemzeti Táncszínház: Léthatár premier

  “Körben jár a kismadár, repülni nem tud, lóg a szárnya, bár fellegek s az ég a vágya, ábrándja mégis földre száll…” (részlet: Zachár Lóránd)  Vénusz nercben

  David Ives amerikai kortárs szerző Vénusz nercben című darabját február 21-én 20 órakor mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház. Nemcsak a 18 éven felülieknek meghirdetett előadás ígérkezik különlegesnek, hanem a helyszín is, az Intimtér.


  Rómeó és Júlia - Interaktív színházi nevelési előadás

  Mi jut eszünkbe a HAGYOMÁNY szóról? Szükségünk van-e még egyáltalán ilyesmire? Ha egy közösségnek vannak/lehetnek hagyományai, egy kisebb közösség - egy család - rendelkezhet-e hasonlóképpen hagyományokkal? Több ez, mint az évfordulók ünneplése? Beleszólhat-e családunk hagyományrendszere életünk alakításába?


Táncfarsang a Móricz Zsigmond Színházban

2018-02-06 13:31:41

2018. február 19. (hétfő) 19:00 - Nagyszínpad 

TÁNCGÁLA - Nyíregyházi táncegyüttesek előadása

Nyíregyháza táncéletének kiemelkedő együttesei, táncosai, alkotói mutatkoznak be az idei Táncfarsang nyitóeseményén, a Táncgálán. Moderntánc és néptánc, öröm és büszkeség, érzelmek és hangulatok, eredetiség és sokszínűség jellemzi majd a kétrészes, sodró lendületű műsort, melyet látva az igazán lelkes és táncszerető nyíregyházi közönség is büszke lehet táncos fiaira és lányaira és érezheti, hogy nyíregyházinak lenni jó!

A gálaműsorban szerepel a RE-flex Moderntánc Stúdió, a Szabolcs Néptáncegyüttes, a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium Táncművészeti Tagozatának néptáncos és moderntáncos növendékei, az Igrice Néptáncegyüttes és a Nyírség Táncegyüttes. A műsort színesítik a legutóbbi Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptánc tehetségkutató versenyből jól ismert, kiváló szólisták: Glonczi Rodrigó, Bíró Gréta és Németi Márk, Cruz Heather Laura és Demarcsek Dániel táncosok valamint Borbáth Szilveszter énekes.
Jegyinformáció:
http://moriczszinhaz.jegy.hu/program/tancfarsang-2018-tancgala-nyiregyhazi-tancegyuttesek-eloadasa-88119

2018. február 20. (kedd) 19:00 – Nagyszínpad

Bizet: CARMEN - Kecskemét City Balett előadása

Georges Bizet - Rogyion Konsztantyinovics Scsedrin: Carmen
Táncszínházi előadás (Kecskemét City Balett)
Egy elegáns fogadás jómódú vendégei lézengenek céltalanul életük sokadik partyján, amikor az éppen gyors tempóban unalomba fulladni készülő összejövetel házigazdája egy rendhagyó ötlettel próbálja feldobni a hangulatot. Felajánlja, hogy vendégei rendelkezésére áll egy spanyol jelmez kollekció, öltözzenek be, kinek mihez van kedve: katonának, torreádornak, csempésznek, fogadósnak, parasztlánynak vagy éppen cigány jósnőnek. A vendégeknek megtetszik az ötlet és elindul a játék. Ahogy egymáshoz lépnek, érnek, szólnak, vagy csak jeleznek, elkezdődik egy történet, amely félig játék, félig élet, benne tűz és jég: szerelem, féltékenység, szabadság- hatalomvágy, gyilkos indulatok. S innen már megállíthatatlanul haladnak elkerülhetetlen végzetük felé e kis társaság tagjai, köztük egy varázslatos lánnyal, akit úgy hívnak: Carmen. 
A Kecskemét City Balett, Barta Dóra koreográfiájában megtalálható a démoni nő, a femme fatale alaptípusa, megtartva az opera eredeti főszereplőit és konfliktusait.

Jegyinformáció:
http://moriczszinhaz.jegy.hu/program/tancfarsang-2018-bizet-carmen-kecskemet-city-balett-87707

2018. február 19. (hétfő) 19:30 - MŰvész Stúdió

MAKRANCOS - Gulyás Anna C.iC műsora
Bízni bárkiben is manapság szinte lehetetlen. Jobb volna, ha inkább feladnánk, s a nyugalmat, a rutint keresnénk, magunknak őrizvén gyengeségeinket. Vagy dönthetünk úgy, hogy elvállaljuk az erőpróbát és az esetleges sérülést, hogy önmagunkat fel nem adva, de a másik fél lehető legőszintébb elfogadásával akarjuk megismerni azt, aki végül többé válhat számunkra, mint a saját félelmünkhöz való ragaszkodás.
Shakespeare A makrancos hölgy című komédiája a mai korba helyezve egészen érdekes látleletet ad. A két teljesen eltérő temperamentumú nő párkapcsolatának alakulását végigkövetve megkérdőjeleződik a klasszikus alaphelyzet: a naiv, simulékony húg az érte feltétel nélkül rajongó férfi mellett végül boldogabb lehet-e, mint a megközelíthetetlenné keményedett nővér azzal az emberrel, aki mindenáron a nő teljes személyiségét akarja látni?
A táncelőadás a darab karaktereire fókuszál és a lélektani okokat vizsgálja a cselekmény alakulásának szempontjából.
„Gulyás Anna valóban mélyen megmártózott A makrancos hölgy két domináló, ellentétes női karakterében, ám nem volt szándékában a figurákról Shakespeare-hű elemzést színpadra vinni. Sokkal inkább az érdekelte, hogyan lehet e két női archetípust aktualizálni, vagyis a mában is érvényes és időszerű jelenségüket mai eszközökkel bemutatni. [...] Bár egy négyszereplős kapcsolati drámát tényleg szinte bárhonnan lehet eredeztetni, Gulyás Makrancos-választása mégsem tűnik felszínesnek és indokolatlannak. A koreográfiában ugyanis a vívódó szerelmespárok harcai mellett megtaláljuk a makrancosság esszenciáját is, legalábbis erre utaló jegyekre szép számmal rácsodálkozhatunk az előadáson.” /Kutszegi Csaba: Mikor szabad mosolyogni? /

Jegyinformáció:
http://moriczszinhaz.jegy.hu/program/tancfarsang-2018-makrancos-gulyas-anna-cic-88122

2018. február 20. (kedd) 19:30 - MŰvész Stúdió

PROMÉTHEUSZRÓL... a TMK Alkalmi Társulás táncszínházi előadása
Prométheusz. Isten. Hős. Lázadó, akinek személyes tragédiája egyúttal az emberiség legnagyobb dicsősége. Ellopta a tüzet az istenektől és megosztotta az emberekkel, egyenrangúvá téve őket a halhatatlanokkal. De mint minden mártírnak, Prométheusznak is nagy árat kell fizetnie nagylelkűségéért. Száműzve az Olümposzról egy sziklához láncolva kell szenvednie, míg egy sas, Ethon minden nap a májából lakmározik.
Az előadásban Franz Kafka: Prométheusz című írása hangzik el Tandori Dezső fordításában.

Jegyinformáció:
http://moriczszinhaz.jegy.hu/program/tancfarsang-2018-prometheuszrol-tmk-alkalmi-tarsulas-88123

2018. február 21. (szerda) 19:30 - MŰvész Stúdió

FARSANGI FLAMENCO FIESTA – a Las Flamencas estje
A Flamenco, Andalúziából, Spanyolország déli részéből származik!
Előadásunkban a különböző flamenco stílusok széles palettájából adunk ízelítőt, a tradicionális és modern irányzatokon keresztül! 
Megismertetjük a táncoknál használt eszközöket, mint legyező, tánckendő (manton), bata de cola (uszályos ruha), kalap, kasztanyetta, majd közönségünket bevonva a flamenco rejtelmeinek alapjaiba tánctanítás, és közös táncolás következik a fellépő művészekkel igazi spanyol fiesta élményt varázsolva!
Akinek kedve tartja, spnyolos öltözékével is hozzájárulhat a hangulat emeléséhez!
(5-6 cm magas sarkas cipő, vagy csizma, lányoknak bő szoknya, vagy nadrág derékra kötött kendővel)

Jegyinformáció:
http://moriczszinhaz.jegy.hu/program/tancfarsang-2018-farsangi-flamenco-fiesta-las-flamencas-anya-es-lanya-eloadasa-88124