Boldog mese a brassói Magyar Színházfesztiválon

Az új keletű színházfesztivál négy napon keresztül, október 26 és 29 között kívánja szórakoztatni a brassói közönséget, Kolozsvárról, Marosvásárhelyről, Nagyváradról, Gyergyószentmiklósról és persze Székelyudvarhelyről érkezett előadásokkal, melyeket kísérő rendezvények is követnek majd.
 
Nagy örömünkre szolgált tehát, hogy meghívást kaptunk a rendezvényre. Habár az eredetileg tervbe vett Roberto Zucco előadás hirtelen bekövetkezett betegség miatt nem szerepelhetett a fesztiválon, gyors döntés után színházunk - a gyerekeknek kedvezve - a Rigó Béla meséje nyomán, Márkó Eszter rendezésében elkészült Boldog mesét vitte el a brassói közönségnek. Az előadás előtt színházunk művészeti igazgatója, aki egyben a Roberto Zucco rendezője is, személyesen tájékoztatta a nézőket a bekövetkezett cseréről és annak okáról. A változás hatására beállt kellemetlenségek hamar fordultak jó hangulatú részvétellé, amikor a gyerekek a Bohóccal és Boldogító Boldizsárral együtt követhették nyomon a boldogság keresését, három királyleány eltűnésének formájában. A birodalomból hiányzott az öröm, melynek alapja az ének - Ének Enikő, a tánc - Tánci Finci és a mese - Mese Emese. Útjuk végigvezetett a sokfejű sárkányok birodalmán, a fekete kecskék bolondos és Aggszakáll rejtélyekkel övezett világán. Az ének, a tánc és a mese királylányainak visszatérésével többé nem borult búra sem az öreg király ábrázata, sem udvarának hada.

A bonyodalmakkal induló vendégszereplés örömjátékká változott a színpadon, mivel boldog gyerekzsibongás közt léphetett fel társulatunk három, Brassóból elszármazott tagja is: Antal CsabaBekő-Fóri Zenkő és Varga Márta. Ilyen módon a vendégszereplés sikeresen és kellemes élményektől övezve folyt le a fesztiválon.
Bereczki Ágota, dramaturg