„Persze, hogy színház, de ez az életed”

Pregitzer Fruzsina színházújító kezdeményezése évtizedek óta működik Nyíregyházán

Amikor ide kerültem, azzal szembesültem, hogy egyáltalán nincsenek a színházban egyszemélyes darabok, sem olyan előadások, amelyek a huszadik század első felének előadói hagyományához kapcsolódnának. Elhatároztam, ha más eddig nem tette, akkor majd én csak azért is belevágok” – nyilatkozta Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színésznő, aki már a harmincadik önálló előadói estjén is jócskán túl van a Nem viccelek, csak játszom! című produkciójával. A színésznő saját maga által válogatott zenés, verses estjét Olt Tamás rendezte, illetve az ő ötlete volt az a keret is, amelynek köszönhetően az előadás „egy színésznő lelkiéletébe enged bepillantást az első ügyelői hívástól a színpadra lépésig. Egy tipikus színházi öltözőben játszódik a történet, ami valójában nem követ semmilyen valósidejű cselekményt, bár a versek és zenei betétek összekapcsolódásából valamiféle rend bizonyára minden nézőben kialakul” – mesélte a művésznő, akit Tamás Attila most már kilencedik éve kísér zongorán. „Szinte minden prózai részletet és verset valamilyen korabeli sanzon, kuplé, vagy megzenésített vers követ, köztük olyan gyöngyszemekkel, mint a több mint száz éves Képviselő úr vagy a megrendítő A nyolcadik osztály. Ezeket ma már csak kevesen ismerik, pedig tőlünk nyugatabbra a műfaj többé-kevésbé máig elevenen él.  Attilát egyébként egy városi rendezvényen hallottam először játszani, aztán felkértem erre a feladatra, és voltaképp így került a színház berkeibe, ahol azóta is remek szakemberként működik” – mondta a művésznő.

A kilencedik éve műsoron lévő (2008-ban a POSZT-on is járt) előadást alighanem utoljára láthatja a közönség, hiszen a saját bevallása szerint „Karinthy-kattant” művésznő hamarosan szeretne egy egész estés tisztelgést szentelni kedvenc szerzőjének. A 27 éve töretlen sikernek örvendő egyszemélyes előadásokat is vállaló, nemrégiben Mécs László-esttel is előrukkoló színésznő megállás nélkül járja produkcióival a legkülönfélébb helyeket a Pesti Vigadótól Los Angelesig.

Legközelebb május 9-én lesz látható Móricz Zsigmond Színház MŰvész Stúdiójában, ahol egészen biztosan el fog hangzani a következő – a művésznőre és a közönségre egyaránt érvényes – Maár Gyula-sor: „Igaz, hogy színház, kívülről mégsem nézheted. / Persze, hogy színház, de ez az életed…”

Nem viccelek, csak játszom!
Szereplő:  Pregitzer Fruzsina
Rendező:  Olt Tamás
Látvány:  Csík György
Zongorán közreműködik: Tamás Attila

Május 9-én a Móricz Zsigmond Színház MŰvész Stúdiójában.