A Hagyományok Háza és a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum márciusi programjai

A Budai Vigadó felújítása miatt az intézmény ideiglenesen elhagyja Corvin téri székházat, a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes előadásait ezt követően a MOM Kulturális Központban, a Fonó Budai Zeneházban, a Marczibányi Téri Művelődési Központban láthatják, de találkozhatnak műsoraikkal a Művészetek Palotájában, a Bethlen Téri Színházban, a Rácskertben és a Nemzeti Színházban is. Kézműves-, tánc- és énektanfolyamaink a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum melletti Apor Péter utcai közösségi teremben és a Szilágyi Dezső téren lesznek megtartva. Az egyes előadások helyszínét a programoknál külön feltüntetjük.

* 

Levelestül, ágastul - Virágvölgyi Márta és tanítványai

Mesterek és tanítványok sorozat

 

Időpont: 2017. március 3. 19:00

Helyszín: Fonó Budai Zeneház

 

Virágvölgyi Márta

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Szakán végzett, később tagja lett a Bartók Táncegyüttesnek, majd munkatársa a Zenetudományi Intézet Népzenei Osztályának. Itt  Martin György irányítása alatt kezdett gyűjteni, a zenei anyagokat feldolgozni, tanulmányokat írni, majd tanítani. Jelenleg az Óbudai Népzeneiskola tanára.

A Népzenei Füzetek Hangszeres Népzenei Példatár eddig megjelent 15 kötete, mely mindegyike egy-egy kiemelkedő prímás muzsikálását mutatja be és rögzít kottában. A dallamlejegyzésekhez újfajta jelölésrendszert talált ki, illetve alkalmazott, ami a kottaolvasó számára a hangszertechnikai megoldások  mellett a díszítések pontos jelölését is tartalmazza. Ez hozzátartozik zenei anyanyelvünk jobb megismeréséhez, minél alaposabb elsajátításához és megőrzéséhez

 

 

Díjak, elismerések:

Népművészet Ifjú Mestere, 1974.

Pesovár Ferenc emlékérem, 1994.

„Az év zenésze”, 1994.

Martin Alapítvány kiemelt I. díja, 1994.

Martin György emlékérem, 1994.

Artisjus Zenei Alapítvány díja, 2009.

Nádasdy Kálmán emlékérem, 2010.

Józsefváros Becsületkeresztje, 2012.

Magyar Arany Érdemkereszt, 2013.

Halmos Béla emlékérem, 2013.

 

A koncerten fellépnek:

Cimber Ferenc, Csernók Klára, Csoóri Sándor, Fekete Antal Puma, Kozma Gyula Kosztya, Papp Endre, Szabó Gergő Bakter, Virágvölgyi Márta, az üllési zenészek és a mostani tanítványok

Énekel: Tintér Gabriella,

Táncolnak Varga Zoltán és Lőrincz Beáta

 

Műsorvezető: Vasváry Annamária

Műsor:

Gyimesi

Széki

Szatmár - Tiszakóród

Bonchida

Kalotaszeg

Ördöngösfüzes

Vajdaszentivány

Magyarpalatka


Magyar Állami Népi Együttes: Apám ablakából az ég

Rendezte: Szabó Balázs

Időpont: 2017. március 22. 19:00

Helyszín: Művészetek Palotája, Fesztivál Színház

 

Az Apám ablakából az ég című előadás az élet egyik legfontosabb titkába nyújt betekintést: hogyan igyekszünk férfivá válni, hogyan történik meg mindez küzdelmesen, mégis észrevétlenül. Egy gyerek nézi az apját a biztonságot adó anyai ölelésből – ez a kezdőpont, erről a kedves helyről indul a „táncos kaland”. Ha azt mondjuk: „élet”, mindannyian másra gondolunk, épp úgy, mint amikor azt mondjuk: „apa”. Ezért a mi előadásunk nem több és nem kevesebb, mint hogy – egy visszaemlékezésen keresztül – közös élményként megfogalmazza, hogy végül mind ugyanarra gondoljunk: apánkra. A nő ugyanúgy része történetünknek, mint a férfi – hiszen nincs borsó a héja nélkül, és nem akad levél fa nélkül. Egyszerre kacsintunk a múltba és a jelenbe.

Az Apám ablakából az ég sokféle színpadi és hétköznapi eszközzel vezet végig egy képzelt történeten, nemcsak tánccal és zenével, hanem a bábszínház, a film és az élőszó eszközeivel is, járva a számunkra – és a nézők számára – kijelölt úton. Ez nem egy „hagyományos” táncelőadás, sem muzsikájában, sem tánclépéseiben, de minden egyes mozzanata a régi gyökerekből táplálkozik, a múlt őszinte tiszteletével rajzolja meg és ábrázolja – saját dalokkal, mozdulatokkal, sajátos formanyelvvel – egy apa-fíú kapcsolat sokdimenziós érzelmi kötődéseit.

A darab egyben köszönet is: hogy elmondhassuk, milyen jó járni elődeink útján, hogy elmesélhessük, milyen hihetetlen nyomokat hagytak maguk után. Az előadásban megfér a fájdalom a szépséggel, a sírás a jókedvvel – ahol elférünk saját magunkkal békében. Egy gyerek nézi az apját, aki egy képre mered épp, ami csak csüng a falon – a képen talán egyikünk, talán másikunk les egy gyereket az ablakon át, aki az apját nézi épp…

 

Előadja: A Magyar Állami Népi Együttes zenekara és tánckara

Énekel: Bognár Szilvia és Szoboszlay Balázs

Bábművész: Makra Viktória

Koreográfusok: Ágfalvi György, Kökény Richárd, Mihályi Gábor

Zeneszerző: Szabó Balázs

Jelmeztervező: Szabó Edit

Díszlet-és bábtervező: Mátravölgyi Ákos

Kisfilm: Birinyi Tamás

Rendező: Szabó Balázs

GYEREKPROGRAMOK

Figurás bérlet néptáncos bérlet 6–10 éves gyerekeknek

Helyszín: Marczibányi Téri Művelődési Központ (1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a)

Időpont: 2017. március 7., és 14. 14:30

A négy előadásból álló bérlet során végigjárjuk a négy nagy néprajzi tájegység (Dunántúl, Alföld, Felföld, Erdély) egy-egy kis területét, megismerkedünk gazdag zenés-táncos hagyományaival, szokásaival, viseletével, gyermekjátékaival. A bérlet érdekessége, hogy előadóink olyan gyerek táncegyüttesek, amelyek évek óta magas színvonalon tevékenykednek egy-egy nagy múltú együttes vagy művészeti iskola keretein belül.

Műsorvezetőnk dr. Sándor Ildikó néprajzkutató, aki gyakorlott narrátorként, a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodva "vezeti" a közönséget a Kárpát-medence ismeretlen, felfedezésre váró kistájaira.

Előadásainkon a közönség aktív részvételére is számítunk. 

APRÓK TÁNCA - Gyermektáncház

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az Aprók tánca foglalkozásai a Budai Vigadó felújításának ideje alatt, előreláthatóan 2018 tavaszáig a Hagyományok Háza Apor Péter utcai közösségi termében kapnak helyet.
Cím: 1011 Budapest, Apor Péter utca 2-4.

Időpontok: 2017. Március 3., 10., 17., 24. péntekenként 17.00 és 18.30 között 

Gyermek-táncházunkban hétről-hétre péntek délutánonként fogadjuk régi és új barátainkat: szeretettel várjuk azokat a játszani, táncolni, énekelni, kézműveskedni vágyó gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival. Minden héten más hangszerből szól a talpalávaló: duda, tekerő, citera, furulya, hegedű, kontra, bőgő, koboz, gardon. Márciusban Tavaszváró böjti játékokkal, Gergelyjárással, Sándor, József, Benedek napi táncházzal, vigadalommal, valamint az ezekhez a jeles napokhoz kapcsolódó népszokásokkal, táncokkal, zenével kézműves foglalkozással várják a gyerekeket.


KIÁLLÍTÁS

A Magyar Népi Iparművészeti múzeum kiállításai

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Budapest 1011 Fő utca 6.

Nyitva tartás: keddtől szombatig 10.00 – 18.00

Szövöm, szövöm virágaimat

Galánfiné Schmidt Teréz szövő, a Népművészet Mestere kiállítása

Galánfiné Schmidt Teréz a BSZC Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolája népi kézműves-szőnyegszövő, -takács szakoktatója. 2016-ban nyerte el a Népművészet Mestere címet.

Szeretettel meghívjuk Önt és kedves családját a kiállítás megnyitóünnepségére  2017. január 20-án 14 órára, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba (1011 Budapest, Fő utca 6.).

A kiállítást megnyitja: Landgráf Katalin textilművész-tanár A kiállításon közreműködik Galánfi András fafaragó, a népművészet mestere. A kiállítás rendezője: Pölös Andrea muzeológus

A kiállítás megtekinthető 2017. január 20. és március 25. között,

hétfőtől szombatig 10–18 óráig.

A hagyomány szolgálata

a Népi Mesterségek Pest Megyei Egyesülete kiállítása

2002-ben a tárgyalkotók közössége (kézművesek, népművészek, tanárok) megalakították a Népi Mesterségek Pest Megyei Egyesületét, melynek célja a nemzeti, ezen belül a megyei népművészeti tárgykultúra értékére épített kézműves, népművészeti, népi iparművészeti, zenei tevékenység támogatása és képviselete, a korábbi alkotások megóvása az utókor számára és a jelenkor alkotóinak segítése. A fiatal egyesület a kezdettől célul tűzte ki, hogy a más megyék egyesületeibe szétszéledt, vagy magányosan dolgozó Pest megyei alkotókat összefogja, elindítsa önszervező és önsegítő folyamataikat.

Megnyitó: 2017. február 1-jén 16 órára, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (1011 Budapest, Fő utca 6.).

A kiállítást megnyitja: Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének tárvezetője.

A kiállítás rendezője: Pölös Andrea muzeológus.

A kiállítás megtekinthető 2017. február 1-től április 6-ig, hétfőtől szombatig 10–18 óra között.


ELŐADÁSOK

A MAGYAR NÉPI IPARMŰVÉSZETI MÚZEUMBAN:

Nemezelők előadás-sorozat 

Időpont: 2017. március 11., 10.00-15.00

A sorozatnak 2017-ben hely szűke miatt sajnos csak egy előadása lesz, melyre szeretettel várjuk nemcsak a nemezelés iránt érdeklődőket, hanem a szövés-fonás mestereit, alkotóit is.

Vetró Mihály: Albánia nemez csodái (posztóviselet és fez)

Huszti Kinga: Vargabetűk a nemezkészítés útján

„Egy gyékényen árulunk” - előadás-sorozat

 Időpont: 2017. március 26., 10.00-15.00

A sorozatnak 2017-ben hely szűke miatt sajnos csak egy előadása lesz, melyre elsősorban a kosárfonókat, kosárfonás iránt érdeklődőket várjuk.

A szakmai fórumon gyakorlati tudástöbbszöröző és tudásmegosztó tárgyalkotó művészeti tevékenység megvalósulására biztosítunk alkalmat ritkán látható mesterségek és mesterek közreműködésével. Gyakorlott népi iparművészek, tanfolyami hallgatók, érdeklődők jelentkezését várjuk.

Legeza Márta: Kosárfonó műhelymunka tapasztalatai Dániából

Fodróczi Kármen: Újszerű technikák, különleges formák Dán minták alapján

 

Részvételi díj: 2 000 Ft/alkalom

Jelentkezési határidő: 2017. március 6.

Előadások helyszíne: a Népi Iparművészeti Múzeum felső kiállítóterme.

Kézműves-előadásainkra a honlapon található online regisztrációs lap kitöltésével és 2 000 Ft díj befizetésével jelentkezhet.

A jelentkezési díjat fizethetik készpénzzel az előadás előtt a helyszínen vagy átutalással a Hagyományok Háza 10032000-01739716-00000000 számlaszámra. Amennyiben átutalással fizetnek, a közlemény rovatba kérjük írják be a jelentkező nevét és címét, valamint a 3106 kódszámot.