A maszkok titka

A maszkok titka


Papírmaséból, fűrészpor és géz, valamint ragasztó felhasználásával készültek azok a látványos, kifestett, karikatúrákat idéző maszkok, amelyek szerepelnek Arisztophanész A Gazdagság című komédiájában a Soproni Petőfi Színházban. Az álarcok kitalálója Mikó F. László képzőművész. Az előadás premierje január 19-én lesz, a produkció rendezője Béres László.

A szereplők és a színészek jellemének, tulajdonságainak ábrázolásához használtam a maszkokat- mondta a képzőművész
Fotó: Pomezanski György

Mikó F. László otthonosan mozog a színházban, hiszen 2014-ben Demcsák Ottó alkotótársa volt a Sopron Balett Végtelen Európa című produkciójában. A táncra és fénytechnikák különböző alkalmazására épülő előadás sikeres utat járt be.

Most a képzőművészt Katona Imre kérte fel, hogy az általa mai színpadra írt A Gazdagság című görög komédiához elkészítsen 24 maszkot.

- Imrét az 1970-es évek végén ismertem meg, dolgoztunk együtt az Egyetemi Színpadon. Részt vettem a Magyar Elektra című előadásának létrehozásában. Az Universitas Együttessel ekkor került színpadra Madách Imre A civilizátor című komédiája is, ehhez már én készítettem neki maszkokat. Ez a mostani munka annyiban más, hogy a görög komédiák általában nem egyéniségeket, karaktereket mutattak meg, hanem embertípusokat. Ezért én is inkább a szereplők és a színészek jellemének, tulajdonságainak ábrázolásához használtam a maszkokat, asszociációkkal, utalásokkal, karikatúrákat idézően. Olyan ez, akár egy görbe tükör - mondta Mikó F. László, aki  bízik abban, hogy izgalmas színházi élményt jelent majd a közönségnek ez a maszkos játék. 

 Az előadásban színpadra lép Szélyes Ferenc, Ács Tamás, Szőcs Erika, Savanyu Gergely, Papp Attila, Demeter Helga, Marosszéki Tamás, Molnár Anikó, Major Zsolt, Simon Andrea, Horváth Dávid és Kiss Noró. A jelmeztervező Ledenyák Andrea, a díszlettervező Katona Imre, a koreográfus Dávid Péter. A darabhoz Papp Gyula zeneszerző írt 17 dalt, színes stílusjegyekkel, amelyben dominálnak a balkáni motívumok, a szerb, albán és görög hangulati elemek.


Az előadáshoz 24 maszk készült
Fotó: Szalay Károly