Műsorok

2021. március 7.vasárnap Tamás

Tóték

Tóték

A kiszolgáltatottak tragikomédiája

A háború tombolása közepette az idilli Mátraszentannán élő Tót családhoz egy nap beállít az orosz fronton harcoló fiuk parancsnoka. Az őrnagy idegzetét súlyosan megrongálták a harctéri hónapok, ezért Tótéknál töltené két hetes szabadságát. Ám hogy addig se tétlenkedjenek, dobozolásra kényszeríti a családot. És Tóték éjjel-nappal dobozolnak, hogy a vendég kedvében járjanak. Abban reménykednek, hogy a fiuk az őrnagy jóindulatának köszönhetően kedvezményekben részesül a fronton. Tóték egyre fogyó lelkesedéssel dobozolnak, végül megölik az őrnagyot, nem is sejtve, hogy áldozatuk is, a gyilkosság is teljesen hiábavaló – és abszurd. A falu postása ugyanis nem kézbesíti ki a rossz hírt közlő leveleket, így azt sem, amiben a Tót fiú halálhíre áll.

„1943. január 13-án a Don-kanyarban elkezdett lefelé görögni az a szikla, amellyel a magyar  hadsereg sziszüphoszi sorsa elvégeztetett. Egy barátom, Cseres Tibor, aki ugyanezt megélte, kifejtette egyszer, hogy ezt a háborút magyar írónak lehetetlen megírnia. Ebbe a gondolatba nem tudtam beletörődni. Hatvanezer ember fagyott meg ott, abban az aknatűzben, a jeges szélben, a hóban. Az, hogy én élek, a valószínűségnek egészen kicsike töredéke csak. Talán ezért van az, hogy az ő telük, az ő sorsuk azóta sem hagyott megnyugodni. 

Tóték nem róluk szól, vagy nemcsak róluk, sőt, talán egészen másról, de én írás közben mindig rájuk gondoltam. A legtöbben ülve fagytak meg, s ahogy ott ültek, márványban fagyott arccal, még most is hátamban érzem a tekintetüket" – írja Örkény a Tóték előszavában. 
Szerző
Örkény IstvánÖrkény István
Rendező
Szereposztás
Tomaji plébánosSőtér IstvánSőtér István
Cipriáni professzorKacsur AndrásKacsur András
Gizi GézánéBéres IldikóBéres Ildikó
A lajt tulajdonosaVarga JózsefVarga József
LőrinckeSzabó ImreSzabó Imre
Elegáns őrnagyIvaskovics ViktorIvaskovics Viktor
jelentős történelmi figuraFerenci AttilaFerenci Attila
jelentős történelmi figuraKristán AttilaKristán Attila
jelentős történelmi figuraGál NatáliaGál Natália
Munkatársak
Olekszandr BilozubOlekszandr Bilozub (díszlet)
V. Csolti KláraV. Csolti Klára (jelmeztervező)
Kérem, látogasson vissza később!