Műsorok

2020. december 1.kedd Auguszta

Audiencia - Antiwords

Audiencia - Antiwords

Komponált est, amelyen két változatban is bemutatkozik Havel híres egyfelvonásos darabja, az Audiencia. Az est első felében a közönség két magyar színész kőszínházi előadását,  az est második felében két cseh előadóművész részben improvizált, a Havel darab által inspirált bohóckodását tekintheti meg a közönség.

Václav Havel október 5-én ünnepelné 80. születésnapját. Ehhez az alkalomhoz kapcsolódóan a budapesti Cseh Centrum a Nemzeti Színházzal együttműködve a jelentős politikus és drámaíró életét és munkásságát felidéző fesztivállal készül.AUDIENCIA 

 A Nemzeti Színház és a Váci Dunakanyar Színház közös produkciója (HU)

Ferdinánd Vaněk, a börtönviselt drámaíró munkát kap egy eldugott sörgyárban. A sörgyár a menedék ígéretét hordozza számára. A Sörmester, akitől felettesei azt várják, hogy jelentéseket tegyen az íróról, beszélgetésre hívja Vaněket. Arra akarja rávenni, hogy a jelentéseket időről időre ő maga készítse el saját magáról. Ezzel nagy segítségére lenne a Sörmesternek, aki így segíthetne Honza Peterkának, aki ezt viszonozná a sörgyárnak. A sörgyár még egy kis irodát is biztosítana Vaněk számára, aki tehát megszabhatná, hogy „azok” mit tudjanak meg róla, így aztán úgy élhetne, mint disznó a makkosban, és annyi sört ihatna, amennyit nem szégyell.

1974-ben Václav Havel néhány hónapig fizikai munkásként egy sörgyárban dolgozott - ez a tapasztalat ihlette Audiencia című darabját.

 

Szereplők: 
Ferdinánd Vaněk: Bakos-Kiss Gábor 
Sörmester: Benedek Gyula

Rendező: Nagy Péter IstvánANTIWORDS

Spitfire Company (CZ)
60 perc szünet nélkül, cseh nyelven, magyar felirattal

A mozgásszínházi előadást az Audiencia című darab, illetve annak Jiří Menzel által készített legendás feldolgozása inspirálta. Ez utóbbiban a sörmester szerepében feltűnő Pavel Landovský játék közben körülbelül kilenc nyolc fokos sört fogyasztott el. Sikerülhet az előadásban játszó két hölgynek felülmúlni ezt a teljesítményt? Sikerül elérniük azt a határállapotot, amely Havel elidegenedés-motívumára és Hrabal magányának poétikájára utal? Az Antiwords már három kontinenst meghódított, és nagy sikererrel szerepelt többek között Washington, New York, Peking, Szöul, Puszan, Milánó, Oszló, Krakkó, Firenze, Berlin, London és Endinburg színpadán.

Szereplők:  Soňa Ferienčiková a Michaela Hradecká

Koncepció: Miřenka Čechová, Petr Boháč
Rendezte: Petr Boháč  

Zene: Sivan Eldar
Light design: Martin Špetlík, Robert Janč
Maszkok: Paulina Skavova

Szerző
Václav HavelVáclav Havel
Rendező
Petr BoháčPetr Boháč
Zeneszerző
Sivan EldarSivan Eldar (zene)
Szereposztás
Ferdinánd VaněkBakos-Kiss GáborBakos-Kiss Gábor
SörmesterBenedek GyulaBenedek Gyula
Munkatársak
Michaela HradeckáMichaela Hradecká
Soňa FerienčikováSoňa Ferienčiková
Petr BoháčPetr Boháč (koncepció)
Miřenka ČechováMiřenka Čechová (koncepció)
Martin ŠpetlíkMartin Špetlík (fénytervező)
Robert JančRobert Janč (fénytervező)
Paulina SkavovaPaulina Skavova (maszkok)
Kérem, látogasson vissza később!