Műsorok

2019. október 23.szerda Gyöngyi

Szürke galamb

“A férfi jól ismerte ezt a városrészt, tudta, milyen fajta népek laknak itt, az egykor működő téglagyár környékén, nagy erejű, indulatos, sokat evő-ivó, szeretkező, szabadéletű fajtából való emberek, akiket valamikor a megélhetés reménye hozott ide messzi tájakról, aztán a kis sár-, vályogházakban úgy-ahogy megtelepedtek, gyereket csináltak, és itt ragadtak.”

Egy vidéki kisvárosban vérzéses járvány tör ki, amely miatt tömegével halnak meg az emberek. A rendőrség nyomozni kezd, ám hiába. A káosz nőttön nő, a városon eluralkodik a bűn, és felszabadítja az emberekben szunnyadó ösztönöket és vágyakat. Molnár János, a készenléti rendőrség hadnagya épp szabadságát tölti, ám főnöke kérésére belesodródik az ügybe. Nyomozása során azonban nemcsak a nyomorúságos jelennel, hanem saját bűnös múltjával is szembe kell néznie.

“Kemény krimi”, “bűnregény” és hasonló jelzőkkel szokták illetni Tar Sándor emblematikus művét, a Szürke galambot. Az apokaliptikus vízióként is felfogható történet a rendszerváltás utáni időszak kezdetén játszódik – valahol az elhallgatott, nyomasztó múlt és a bizakodással teli jövőkép között.

Horváth Csaba rendezése egyszerre fizikálisan naturális és mélyen költői, amelyben a nyomor élveboncolása mellett Néger alakjában felcsillan a megváltás reménye is.


Szerző
Tar SándorTar Sándor
Rendező
Horváth CsabaHorváth Csaba
Zeneszerző
Spilák LajosSpilák Lajos (zene)
Munkatársak
Mikó CsabaMikó Csaba (írta)
Homonnai KatalinHomonnai Katalin (játssza)
Lovas DánielLovas Dániel (játssza)
Nyakó JúliaNyakó Júlia (játssza)
Pallagi MelittaPallagi Melitta (játssza)
Spilák LajosSpilák Lajos (játssza)
Eőry ZoltánEőry Zoltán (fény)
Tóth Réka ÁgnesTóth Réka Ágnes (rendezőasszisztens)
Szürke galamb
Helyszín:Katona József Színház
Szürke galamb
Helyszín:Katona József Színház
Szürke galamb
Helyszín:Katona József Színház
Szürke galamb
Helyszín:Katona József Színház
Szürke galamb
Helyszín:Katona József Színház