Műsorok

2019. június 24.hétfő Iván

Kócpeti

Kócpeti

Heinrich Hoffman 1845-ben keletkezett műve képes ajándékkönyvnek készült a szerző gyerekei számára. A frankfurti orvos-pszichiáter karácsonyra valami hasznosat és érdekeset keresett, hiába. Nem találta meg azt a nevelő és egyszersmind szórakoztató könyvet, amit gyermekeinek örömmel adott volna. Ezért inkább maga készített egyet.És a könyv pedig személyes lett, őszinte, végig áthatja egyfajta közvetlenség, ami csak akkor fogja el az embert, amikor fesztelenül társalog gyerekeivel, nevetgél és nem készül arra, hogy ezt majd a világ is látni fogja, és megítéli. Mert ezzel a könyvecskével ez történt. Kikerült a családból, és Németország máig egyik legismertebb gyerekkönyve lett, s már nem csak a Hoffman család tudott nevetni a folyton az ujját szopó fiú csúfos pórul jártán. Nem csak a kis Suze komolyodott el, amikor elmesélték neki, mi lett a kislánnyal, aki a tűzzel játszott.
Hoffman tíz történetet írt, a címadó Struwwelpetert talán Kócpeti-nek fordíthatnánk. Ő egy emblematikus figura, aki nem hagyván a körmét vágni, és nem engedvén a haját megfésülni, borzasztó és megbotránkoztató példaként áll az olvasó elé, kócosan, méteres körmökkel, mindjárt a könyv elején, – mintegy jelezve, hogy az elkövetkezőkben bemutatandó példák hasonlóan megbotránkoztatóak és borzasztóak lesznek. Mert azok. A fiú aki mindig hintázik az asztalnál, magára fogja borítani azt, és az, aki mindenkit megver, egyszer találkozik egy erősebbel, és akkor koppan. Mindegyik történet hősei saját tetteik következményeképpen érnek csúfos véget, és az olvasó, okulva a látottakból, mehet tovább a józan ész útján.
Az előadást élő zenével, modern dallamokkal és technikai trükkökkel (fekete színház, UV-lámpa, Kínai doboz /illuzionista kellékek) tervezzük kivitelezni. Csernák Zoltán Samu darabhoz írt zenei művei hangulatukban és stílusukban a tíz kis epizóddal együtt variálódnak. Lesz köztük többek közt keringő, zongoraszonáta és modern rock&roll is.

Szerző
Heinrich HoffmannHeinrich Hoffmann
Rendező
Zeneszerző
Csernák Zoltán SamuCsernák Zoltán Samu (zene)
Munkatársak
Sili KárolySili Károly
Kérem, látogasson vissza később!