Műsorok

2021. január 18.hétfő Auguszta

Berlin, Alexanderplatz

Berlin, Alexanderplatz

Alfred Döblin regénye nyomán a színpadi adaptációt Mikó Csaba készítette, továbbgondolta Kovács D. Dániel és Bíró Bence.

A Berlin, Alexanderplatz szereplői a szegények, elesettek és kitaszítottak. A névtelen tömegek, akiknek élete egybeforrott a város életével. Főhőse, Franz Biberkopf szállítómunkás, ittas féltékenységében megveri barátnőjét, aki később belehal sérüléseibe, Franzot pedig súlyos testi sértés miatt börtönbe zárják. Amikor kiszabadul, elhatározza: tisztességes ember lesz.

Döblin hitelesen ábrázolja a társadalom szorításában vergődő, s végül minden becsületes szándékát feladó embert. Hőse afféle fordított Mefisztóként „mindig jót akar, s mindig a rosszat teszi”. Jószándéka azonban nem rossz természetén bicsaklik ki, hanem tökéletes tudatlanságán. Hiába érzi saját bőrén, hogy kifordult sarkaiból a világ, nem tud vele mit kezdeni. E tömeges élmény a 20-as évek Németországában, nemsokára a nácizmus legfőbb hajtóereje lesz.

A Berlin, Alexanderplatz megérdemelten foglal el különleges helyet a modern világirodalomban. Dos Passos Manhattan Transferjét (1925) szokták elődjének tekinteni, mint nagyváros-regényt, és James Joyce Ulyssesét (1922), mint tudatmozgást, tudatáramot megfestő prózai alkotást.


Rendező
Kovács D. DánielKovács D. Dániel
Zeneszerző
Freakin' DiscoFreakin' Disco (zene)
Szereposztás
Franz BiberkopfMészáros BélaMészáros Béla
Bruno/ZiegeDankó IstvánDankó István
Nachum/TerahDér ZsoltDér Zsolt
Herbert/DeskeKocsis GergelyKocsis Gergely
Minna/FranzieRujder VivienRujder Vivien
Elizer/SarugVajdai VilmosVajdai Vilmos
Karl/AndréVizi DávidVizi Dávid
Munkatársak
Horváth JennyHorváth Jenny (tér)
Nagy FruzsinaNagy Fruzsina (jelmez)
Keresztes GáborKeresztes Gábor (hang)
Lohár AntalLohár Antal (fény)
Bartha MátéBartha Máté (vizuál)
Bíró BenceBíró Bence (dramaturg)
Héricz AnnaHéricz Anna (ügyelő)
Fejes VeraFejes Vera (súgó)
Sütheő MártonSütheő Márton (asszisztens)
Kérem, látogasson vissza később!