Műsorok

2019. június 24.hétfő Iván

Odüsszeia

Odüsszeia

A Magyarországi Német Színház 2004. óta folytatott osztálytermi színház-sorozatának új darabja Homérosz Odüsszeiájának feldolgozása.

A mű hosszú ideje kötelező tananyag a 9. osztályban, de a legtöbb iskolában már csak szemelvényeket olvastatnak el belőle, így a mai gyerekek nem ismerik meg a teljes irodalmi művet. Ebből a megfontolásból tervezzük az Odüsszeiát úgy feldolgozni, hogy a diákok egy tanóra keretén belül, iskolájukban (osztálytermükben) megnézhető anyaghoz jussanak, mely a teljes történetet igyekszik bemutatni három színész, élő zene és bábok segítségével. Előzetes felméréseink alapján az anyag nagy lelkesedést váltott ki a magyartanárokból, akiknek a tanterv keretén belül nincs módja mélyebben foglalkozni az Odüsszeiával, ám ilyen módon megismertethetik azt tanítványaikkal.

Előadásunk alaphelyzete a következő: Odüsszeusz húsz éve nyerte meg a görögöknek a trójai háborút, de még mindig nem érhetett haza. Útja nehézségekkel teli, tengeri és szárazföldi szörnyek, egy rettenetes Küklopsz, nők, akik saját szórakozásukra, mint kiskutyát tartanák maguknál, nem is beszélve a nyomulós szülőkről, akik a lányuk férjéül szeretnék. És ha ez nem lenne elég, otthonát kéretlen kérők dúlták fel, és mindegyiknek Odüsszeusz szépséges feleségére, Pénelopéra fáj a foga. Hazatérhet-e a görög hős, és megpihenhet e végre otthonában fiával és hitvesével? Az európai kultúra egyik alapkövének osztálytermekben is előadható változatában nagy hangsúlyt fektetünk az intelligencia és az erő viszonyára, valamint arra, hogy mi teszi naggyá Odüsszeusz alakját az érzelmektől a nagy próbatételekig. Mi is az, amitől egy ember hős lesz, vagy "emberek közt európai".

Előadásunkban a görög színház leképezéseként, egy asztalon, homok, víz segítségével jelenítjük meg a Földközi tenger vidékét, álarcokkal pedig a számos szörnyet, szereplőt.

Az előadás zenei betétei klasszikusokból kerülnek kiválasztásra, így népszerűsítve a klasszikus irodalom mellett a klasszikus zenét is a fiatalok körében. A zenei betétek egyszerű, mai hangszereken, a színészek előadásában hangzanak el. A zenei betétekhez a hagyományos hangszerek (dob, furulya) mellett rendhagyó hangszereket (éneklő fűrész) is felhasználnak a játszó személyek. A klasszikus művek időnként rap, pop és diszkó-stílusban szólalnak meg.

Rendező
Szereposztás
PénelopéPaula DonnerPaula Donner
ThélemakhoszMelissa HermannMelissa Hermann
OdüsszeuszHorgász DezsőHorgász Dezső
Munkatársak
Ágoston ZoltánÁgoston Zoltán (a rendező irodalmi munkatársa)
Ákli KrisztiánÁkli Krisztián (drámapedagógiai munkatárs)
Kérem, látogasson vissza később!