Műsorok

2020. október 31.szombat Auguszta

Magyar Elektra

Magyar Elektra
Közreműködik a Pécsi Nemzeti Színház Kórusa
 
A Magyar Elektra a közismert ókori görög történet nyomán írt, ízig-vérig magyar dráma az igaz hit fontosságáról. Bornemisza Péter mintegy ötszáz évvel ezelőtt ugyanis nem egyszerűen lefordította Szophoklész művét, az Elektrát, hanem aktualizálta és dramaturgiailag is átszerkesztette azt. A mitológiai vonatkozásokat – mint pogány elemeket – többségében törölte, a történeti hátteret keresztény üzenettel töltötte meg, és a korabeli magyar társadalomra vonatkozó utalásokkal bővítette.
Művében minden szereplőnek megvan a maga igazsága, ugyanakkor senki sem bűntelen. Vészjósló örök körforgás, melyben mészárlást mészárlás követ. Előadásunkban a korunkra is oly jellemző csodavárás, az erkölcsi megtisztulásra való vágyakozás a vezérfonal. Ha mindez a XVI. században az ország három részre szakadása idején érvényes volt, miért ne lenne az ma is?
 
„Azért ezt a játékot olyan mulatságul nézzétek, ahol az emberi élet jó erkölcsre igazíttatik.”
 
Bornemisza nyelvújítás előtt írt, a mai fül számára nehezen érthető veretes szövegét a Pécsi Nemzeti Színház számára Németh Ákos dolgozta át oly módon, hogy a XXI. századi nézőnek könnyedén követhető legyen, ugyanakkor archaizmusából minél többet megtartson. A cselekményt Rozs Tamás – kifejezetten az előadáshoz írt – zenéje kíséri, egyedi dramaturgiát és hangulatot adva a történetnek.
 
Ajánló
"Ne paráználkodj! Ne ölj!"
Izgalmas feladat adódott: a zene hogyan szervesüljön a darab nemes veretű, egyben mai szövegéhez, a drámai helyzetekhez. A kórus fessen, tovább gördítsen, a hangszerek előrukkoljanak, vagy/és egyszerűen szolgálják az írók eredeti és kortárs gondolatait.
Rozs Tamás, zeneszerző
Szerző
Bornemisza PéterBornemisza Péter (írta)
Rendező
Zeneszerző
Rozs TamásRozs Tamás (zeneszerző)
Szereposztás
Aegistus királyVidákovics SzlávenVidákovics Szláven
Parasitus, a király szolgájaTóth András ErnőTóth András Ernő
Clitemnestra, királyné asszonyHerczeg AdriennHerczeg Adrienn
Elektra, Agamemnon király leányaKulcsár ViktóriaKulcsár Viktória
Chrisothemis, Elektrának húgaBach ZsófiaBach Zsófia
Orestes, királyfi, Elektrának öccseTakaró KristófTakaró Kristóf
Mester, Orestes oktatójaStenczer BélaStenczer Béla
Chorus, vénasszonyUhrik DóraUhrik Dóra
Munkatársak
Bujdosó NóraBujdosó Nóra (jelmeztervező)
Kérem, látogasson vissza később!