Műsorok

2020. július 2.csütörtök Auguszta

Hippolyt, a lakáj

Hippolyt, a lakáj

A Soproni Petőfi Színház és a Pesti Magyar Színház koprodukciója

A melódia fülünkbe cseng, mert örökzöld: „Köszönöm, hogy imádott, / hogy reám úgy vigyázott, / de ne küldjön virágot nekem.” 

Nem nagyon találni olyan embert, aki ne tudná, hogy ez a „Hyppolit”. Az 1931-es film klasszikus és örökzöld vígjáték, poénjait és dalait azok is tudják, akik esetleg nem sejtik, honnét idézik, dúdolják. Elhinné valaki is, hogy ennek a játékfilmnek a korabeli német verziója csúfosan megbukott? Vajon mi lehet az, ami a magyar néző számára működik benne? 

A történet főszereplője Schneider Mátyás fuvarozó, aki egyik napról a másikra jómódú emberré válik. A könnyű élet élvezetét azonban megkeseríti, hogy úrhatnám felesége egy grófi lakájt szerződtet, mert nagypolgári életet akar élni. Megjelenik hát Hyppolit, ez a különös manipulátor, s vele együtt a titok… 

Ebben az „álarcos” kavalkádban senki sem azonos önmagával: ki azért, mert kivagyisága nem engedi, ki azért, mert önérdekeit akarja érvényesíteni, ki meg azért, mert valódi arcát kell eltakarnia az érzelmei igazságáért. Egyedül Schneider az, aki ragaszkodik régi önmagához (emlékeznek: „akkor is hagymát eszem hagymával”). S miközben ki kellene nevetnünk őt, az uborkafára felkapaszkodott, bumburnyák kisembert, szabadságvágyának ez a bumfordi kifejeződése mégis szimpátiát ébreszt bennünk. Talán itt van a siker titka? Mi mindannyian ilyen félresikeredett szabadságharcosokként ismerünk magunkra benne?

 

A Soproni Petőfi Színház és a Pesti Magyar Színház koprodukciója

Rendező
Szereposztás
TerkaMaizác StefániaMaizác Stefánia
Makáts főtanácsosHorányi LászlóHorányi László
Makáts CsabaHabodász IstvánHabodász István
MimiTörök SáraTörök Sára
JulcsaSziládi HajnaSziládi Hajna
TóbiásPapp AttilaPapp Attila
RendezőasszisztensSimon AndreaSimon Andrea
Munkatársak
Mira JánosMira János (díszlettervező)
Rátkai ErzsébetRátkai Erzsébet (jelmeztervező)
Horváth DávidHorváth Dávid (ügyelő)
Kérem, látogasson vissza később!