Műsorok

2020. július 14.kedd Auguszta

A trubadúr

A trubadúr

a Szabad Tér Színház bemutatója a Magyar Állami Operaház együttműködésével

A Budapesti Nyári Fesztivál idei nagy operabemutatója Verdi egyik legnépszerűbb romantikus operája, A trubadúr, amely Vámos László hagyományos rendezésében, Csikós Attila impozáns és korhű látványvilágával kerül színre a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Az előadás különlegessége, hogy folytatva a hagyományt, a főbb szerepekben olyan külföldi operasztárok mutatkoznak be, akik először lépnek fel Magyarországon, a Szabad Tér Színház meghívására. Leonora szerepében a fiatal azeri szoprán, Dinara Alieva látható, Manricóként pedig az ismert olasz tenor, Riccardo Massi mutatkozik be a közönségnek. Azucena szerepében a világszerte elismert mezzo-szoprán, Komlósi Ildikó lép színre, Luna grófot a nemzetközi hírű bariton, Kálmándy Mihály ebben a rendezésben először alakítja.

A trubadúrban árad a szenvedélyes, romantikus zene, a főszerepek énekszólama, mint minden jelentős Verdi-operában, nagy kihívás. A történet a 15. században játszódik, a polgárháború sújtotta Spanyolországban, ahol misztikus anekdoták súlya árnyékolja be a hősök életét. A királynő udvarhölgye, Leonóra és a trubadúrként feltűnő, titokzatos idegen, Manrico szerelme nemcsak a politikai ellentétek miatt torkollik sorstragédiába, hanem Luna gróf féltékenysége és az cigányasszonyhoz, Azucenához köthető babonás átok miatt is. Szenvedély, bosszú és gyilkosságok sora fémjelzi Verdi talán legdrámaibb operájának cselekményét, amelynek legismertebb dallama a Cigánykórusban hangzik fel.

A trubadúr, amely 130 éve szerepel az Operaház repertoárján, a Margitszigeti Nagyszínpad nyolc évtizedes történetének is kiemelt jelentőségű darabja. A szabadtéri színpad megnyitásának első évében, 1938 nyarán mutatták be először Oláh Gusztáv rendezésében, majd többszöri felújítást és színre vitelt követően, az 1992-es bemutató után 25 évvel tér vissza újra a Margitszigetre, ahol a Vámos László-féle rendezést utoljára láthatja a közönség.


Rendező
Vámos LászlóVámos László
Zeneszerző
Giuseppe VerdiGiuseppe Verdi (zeneszerző)
Szereposztás
LeonoraDinara AlievaDinara Alieva
ManricoRiccardo MassiRiccardo Massi
AzucenaKomlósi IldikóKomlósi Ildikó
Munkatársak
Magyar Állami Operaház zenekara, énekkara és tánckaraMagyar Állami Operaház zenekara, énekkara és tánckara
Salvatore CammaranoSalvatore Cammarano (szövegkönyv)
Csákovics LajosCsákovics Lajos (magyar nyelvű feliratok)
Csikós AttilaCsikós Attila (díszlettervező)
Vágó NellyVágó Nelly (jelmeztervező)
Strausz KálmánStrausz Kálmán (karigazgató)
Ifj. Palcsó SándorIfj. Palcsó Sándor (színpadra állította)
Kocsár BalázsKocsár Balázs (karmester)
Kérem, látogasson vissza később!