Műsorok

2020. augusztus 6.csütörtök Auguszta

Mártírok

Mártírok

Benjamin először csak megtagadja, hogy részt vegyen az iskolai úszásoktatáson, később azonban egyre különösebben viselkedik. Az anyja azt gyanítja drogos, de valójában egészen másról van szó: Benjamin vallási fanatikussá vált. Egyre a Bibliát olvassa, és annak tanítását iskolatársai és tanárnője ellen fordítja. Az események kontrollálhatatlanná válnak...
"A minőségi Egy valamiképpen lebegtet minket és rávezet, rátérít bennünket a helyes útra, míg a numerikus Egy odarögzít, erőszakossá tesz és megszakítja az utat. Azt eredményezi, hogy az így létrejött helyzetünkből értelmetlennek, sőt istenellenesnek fogunk tartani mindenki mást, mégpedig állandóan az Istenre hivatkozva. Abban a szempillantásban tehát, amikor a minőségi Egy numerikus Eggyé válik, máris létrejön a fanatizmus. ... Semmiképpen sem csodálható, ha egyfajta despotizmus lesz belőle, az Egy nevében föllépők gyászos diktatúrája. ... 'Egy nép, egy vezető, egy birodalom'." (Karl Jaspers)
Marius von Mayenburg drámaíró, a berlini Schaubühne dramaturgja. 1972-ben született Münchenben. Német irodalmat hallgatott a müncheni egyetemen, majd 1992-ben Berlinbe költözött, ahol a Művészeti Főiskolán, többek között Tankred Dorst tanítványaként, drámaírást tanult. 1999-ben, csatlakozott a Schaubühne-am-Lehniner-Patz társulatához, ahol Thomas Ostermeier művészeti vezető mellett a színház meghatározó alkotója lesz, íróként, dramaturgként és az utóbbi években rendezőként is. Darabjainak ősbemutatója többnyire saját színházában, gyakran saját rendezésében valósul meg, emellett azonban az egyik legtöbbet játszott német szerző világszerte. Magyarországon Lángarc című darabjával vált ismertté, és sikerrel játszották a Csúnya, a Hideg gyermek és a Paraziták című darabjait is. Mártír című darabjának 2012 februárjában volt ősbemutatója a Schaubühnén.

Szerző
Marius von MayenburgMarius von Mayenburg
Rendező
Szereposztás
Willy Batzler (igazgató)Takátsy PéterTakátsy Péter
Erika Roth (biológia, kémia, földrajz)Ónodi EszterÓnodi Eszter
Markus Dörflinger (történelem, testnevelés)Nagy ErvinNagy Ervin
Dieter Menrath, tiszteletes (hittan)Elek FerencElek Ferenc
Benjamin Südel (tanuló)Tasnádi BenceTasnádi Bence
Inge Südel (Benjamin anyja)Kiss EszterKiss Eszter
Georg Hansen (tanuló)Dankó IstvánDankó István
Lydia Weber (tanuló)Pálmai AnnaPálmai Anna
Munkatársak
Bujdosó NóraBujdosó Nóra (jelmez)
Molnár SzabolcsMolnár Szabolcs (zenei munkatárs)
Szabó MónikaSzabó Mónika (korrepetitor)
Fejes VeraFejes Vera (asszisztens)
Kérem, látogasson vissza később!