Műsorok

2020. augusztus 10.hétfő Auguszta

A bajnok

A bajnok

2015 tavaszán Máté Gábor felkért, hogy rendezzek a Katona József Színházban. Gondolkodási időt kértem. Már afelé hajlottam, hogy fájdalommal bár, de nemet mondok, amikor egy este otthon az erkélyen épp Puccini A köpeny című operáját hallgattam újra, és egyszercsak beugrott a megoldás.

A darab a Szajna parton játszódik valamikor a huszadik század elején egy halászbárkán. Egy hajóskapitány megöli az egyik rakodómunkást, mert rájön, hogy a férfi a felesége szeretője.

Azon a bizonyos estén ott, az erkélyen eszembe jutott, hogyan lehetne átírni, hogy meghökkentően eredetivé, maivá váljon a mű. Elvállaltam a felkérést.

Nem ismertem a magyar változatot, Puccini operáját mindig olasz nyelven hallottam, így semmi sem kötött, könnyedén be tudtam helyettesíteni az általam kitalált figurákat és helyzeteket. Később a magyar szöveget olvasva, teljesen egyértelművé vált számomra, hogy egyetlen mondatot sem akarok megtartani az eredetiből. Mivel a karaktereket, a helyszínt és a kort is gyökeresen megváltoztattam, a nyelvezet is ennek megfelelően alakult.

A fennkölt zene és a profán tartalom kontrasztja szinte állandó humorforrást jelent, ugyanakkor a megrendítő mozzanatok is átélhetőbbek a természetes megszólalásoknak, gesztusoknak köszönhetően.

Szerző
Giacomo PucciniGiacomo Puccini
Rendező
Szereposztás
Munkatársak
Kéménczy AntalKéménczy Antal (zenei vezető)
Berecz BeaBerecz Bea (hangmester)
Bagó GiziBagó Gizi (hangmester)
Kéménczy AntalKéménczy Antal (zenei vezető)
Futó BalázsFutó Balázs (zongora)
Kéménczy AntalKéménczy Antal (zongora)
Enyedi ÉvaEnyedi Éva (dramaturg)
Budavári RékaBudavári Réka (asszisztens)
Kérem, látogasson vissza később!