Mohóság, Szarvas 3.0, ’56

Nevetni kell! – A miniszter felesége. Egy vers harmadik premierje – A szarvassá változott fiú. Mátray László portré. Törőcsik Mari energiái. Egy színészházaspár „gyerekszemmel” – Balázs Samu, Majláth Mária. Balázs Géza és Kukorelly Endre nézőpontja… és sok egyéb olvasható még a Nemzeti Magazin legfrissebb számában.

Udvaros Dorottya A miniszter feleségéről

„Aktualizálás? Nincs szükség erre. A hatalom természete a lényegét tekintve nem változik, örök. Nem hinném, hogy másként próbáltak előnyhöz jutni egy politikus családtagjai vagy rokonai a múlt század húszas éveiben, amikor Branislav Nušić a darabot írta, mint manapság. A mohóság biztos ugyanaz…

 

Premier: A szarvassá változott fiú

A párizsi Festival de l'Imaginaire vendége volt A szarvassá változott fiú című előadás új verziója. Vidnyánszky Attila először színházként, aztán filmként is megrendezte Juhász Ferenc versét. A párizsi vendégjátékra készült produkció a színház és a film világát vegyítő kísérleti akció. A magyarországi premier december 7-én a Nemzeti Színházban lesz.

 

Mátray László portréja: Saját hidak

„A színjátszás számomra azt jelenti, hogy megpróbáljuk a partner energiáját megérezni – hogyan, milyen hangsúllyal jutott el a saját témájához –, és nekem ehhez a hangvételhez képest kell reagálnom, és egyáltalán belépnem a játékba.”

Zsigmond Emőke és Mátrai László a János vitéz próbáján

 

Törőcsik Mari: Energiák

„…szoktam mondani, hogy volt öt-hat estém. Most már, hatvan év színpad után talán hét-nyolc is. Amikor a véletlen, a csillagok állása, a jóisten tudja, mi által elrepül az előadás. Mindig mindent meg kell tenni, hogy ez megtörténjen, de nincs rá garancia, hogy ez az ember életében akár egyetlenegyszer is összejön. Ritka kincs.”

 

A Nemzeti Magazin ingyenes kiadvány. Megtalálható a Nemzeti Színházban, a jegyirodánkban és országszerte a nagyobb Alexandra könyvesboltokban.

Olvasható a neten is