IVÁNKA CSABA-DÍJ

A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben. A kitüntetést a Bajor Gizi Színészmúzeumban, 2017. december 18-án, Papp Zoltán és Kubik Anna színművészek adják át.

A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben. A kitüntetést a Bajor Gizi Színészmúzeumban, 2017. december 18-án, Papp Zoltán és Kubik Anna színművészek adják át.

NAGY ZOLTÁN (Bp., 1943. ápr. 4.) színművész pályafutását a Szegedi Egyetemi Színpadon kezdte. 1966-ban végzett a szegedi Tanárképző Főiskolán magyar–történelem–ének szakon. 1966-tól a veszprémi Petőfi Színház, 1975-től a Szegedi Nemzeti Színház, 1980-tól a szolnoki Szigligeti Színház művésze volt. 1982-91 között a Nemzeti Színház társulatának tagja, ezt követően 1991–92-es évadra a Pécsi Nemzeti Színházba szerződött, 1992-től több éven át szabadfoglalkozású művész volt. 1998-tól az Új Színház társulatának művésze.       
           Vendégművészként játszott a Gyulai Várszínház, az Egyetemi Színpad, a Szegedi Szabadtéri Játékok, a Szkéné Színház, a Rock Színház, a Madách Színház, a Karinthy Színház, az Arany János Színház, a Fővárosi Nagycirkusz, a Vörösmarty Színház, az Óbudai Társaskör előadásaiban. Művészi munkája mellett zenés darabokat rendezett a Pomázi Zeneiskolában, és színészmesterséget tanított Gór Nagy Mária Színitanodájában, a Nemzeti Stúdióban és az Új Színház Stúdiójában.  -  Zalán Tibor jellemzése szerint olyan színész „aki háromszorosan is nagy. Nagy egyszer a nevében, nagy másszor a termetében, s harmadszor nagy kvalitásban.”

Mellékelten küldöm az Alapítvány RÉSZLETES TÁJÉKOZTATÓ ANYAGÁT, Nagy Zoltán portréját, a kitüntetett művész életrajzi adatait szerepeinek, filmjeinek listájával nyomtatható formában, továbbá pár képet valamint a díj és Ivánka Csaba fotóját.

Nagy Zoltán telefonszáma: 06-30-546-1445

IVÁNKA CSABA (1948-1996) a Nemzeti Színház tragikusan fiatalon elhunyt nagytehetségű színész-rendezője volt. Az Ő emlékét is őrzi ez az egyre rangosabb elismerés. A kitüntetést korábban  SZAKÁCSI SÁNDOR, CSERNUS MARIANN, MIHÁLYFI BALÁZS, BUBIK ISTVÁN, VÉGH PÉTER, KÉZDY GYÖRGY, KUBIK ANNA, KOVÁTS ADÉL, ŐZE ÁRON, BÁN JÁNOS, TÓTH ÉVA, HIRTLING ISTVÁN, KEREKES ÉVA, RUBOLD ÖDÖN, PAPADIMITRIU ATHINA színművészek és FEKETE MARI zenei vezető nyerték el.

A díjazott művészre irányuló figyelmet köszönjük, üdvözlettel: Bartos Zsóka s.k.

                                                                                                        művészeti referens, az Alapítvány ügyvivője