Esztergályos Cecília a fáradhatatlan örökmozgó

Nagyon büszke vagyok, hogy balerinaként végeztem az Állami Balettintézetben, 1960-ban kitűnő táncművész diplomát szereztem. Csodálatos szakmát tanultam meg, amit fel tudok használni mind a mai napig 74 évesen a másik szakmámban, a színészetben is. Így nem kellett választanom a két hivatás között – mondta a művésznő.
A My Fair Lady rendezőjével, Bálint Andrással is a 60-as évekre nyúlik vissza a kapcsolatunk, 1964-ben Szabó István Álmodozások kora című játékfilmjében dolgoztunk először, azóta jó barátok vagyunk– idézte fel a színésznő.
Arra a kérdésre, hogy milyen egy baráttal dolgozni, azt válaszolta, hogy nagyon jó, de egy barát sokkal szigorúbb a partnerével, mint egy átlagos színész-rendező kapcsolatban ez megszokott.
Esztergályos Cecília hat helyen tizenhárom előadásban játszik, viccesen megjegyezte, örül annak, hogy nem keveri össze a szerepeit. Mint fogalmazott, Veszprémben a kollégái nagyon odafigyelnek rá, elkényeztetik, ezért még a téli utazgatás is elviselhetőbb számára, ami mint mondta, mostanában már megerőltetőbb, mint néhány évvel ezelőtt volt, amikor ugyancsak Veszprémben játszott.
A művésznő felidézte, hogy négy esztendővel ezelőtt mutatták be Veszprémben az Adáshiba című előadást.
Első alkalommal pedig 1990-ben lépett a Veszprémi Petőfi Színház színpadára, akkor Vámos László rendezésében az Osztrigás Micit játszották és a Dan Micu által rendezett Farsang című komédiában is láthatta a közönség.
Esztergályos Cecília arról is beszélt, hogy 2000 óta hobbija a kerámiakészítés, és festés, amely a színészet mellett nagy örömforrás, igazi feltöltődést jelent számára. Kezdetben konyháját rendezte be műhelynek, később mikor nagyobb házba költözött, önálló műhelynek, és kiállítóteremnek is jutott hely. 
Csak a ”kiváltságosoknak” mutatja meg alkotásait, melyektől azonban könnyedén megválik egy-egy barát kedvéért, hiszen amint mondta, a képzőművészet hasonló a színészethez, másnap az ember ugyanolyan elánnal veti bele magát az alkotásba, így mindig újabb és újabb dolgok születnek.
Szavai szerint, Veszprémhez csupa jó, és szép emlék fűzi, és bízik abban, hogy a várossal, és a színházzal való kapcsolata, még hosszú évekig tart.