Börtönköltészet a Pinceszínházban

 "Arccal a földön a Huszadik Század!" címmel versszínházi emlékműsorral készül a Pinceszínház az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek előadásában október 29-én délután 16.00 órától. 


Az est az úgynevezett  „füveskertiek”, az 1956-os forradalom előtt a kommunista rendszer által a váci börtönben fogva tartott költők börtönverseiből épül fel. A produkciót Rózsássy Barbara, József Attila-díjas költő szerkeszti, az előadást beszélgetés követi az alkotókkal.

A versszínház keretét Vörösmarty Mihály két verse adja, elemelve, egyetemessé téve ezáltal az előadás mondanivalóját, az ember szabadság iránti örök vágyát. Az est az úgynevezett  „füveskertiek”, az 1956-os forradalom előtt a kommunista rendszer által a váci börtönben fogva tartott költők börtönverseiből épül fel. A „füveskertiek” legismertebb tagjai Gérecz Attila, Tollas Tibor, Kárpáti Kamill, Szathmáry György, Béri Géza és Tóth Bálint. 1954-ben, a Nagy Imre-féle politikai vezetés jóvoltából, már szabadabban összeülhettek a váci börtönkápolna melletti füves tisztáson, innen az elnevezés: „füveskertiek”. Az egykori börtönlakók emlékezete szerint ebédidőben s munkavégzés után itt is, mint a recski munkatábor estjein, valódi irodalmi élet zajlott…


Jegyár: 1200 Forint


Internetes jegyvásárlás:

http://pinceszinhaz.hu/jegyek/jegyvasarlas.html

Ferencvárosi lakosoknak (lakcímkártya bemutatása esetén) 20%, hatvan év feletti kerületi nyugdíjasok számára további 10% kedvezmény! A kedvezményes jegyek a Pinceszínház pénztárában vásárolhatóak meg személyesen!