A Dohány utcai seriff

A Dohány utcai seriff - FÜGE Produkció – Kaposvári Egyetem

Az előadás szövege a vészkorszak alatt elhurcoltak visszaemlékezéseiből áll össze, és teljes sötétben játsszuk.

A színdarab szövegét Mohácsi János és a szereplők közösen válogatták. Gerincét személyes visszaemlékezések adják, Claude Lanzmann Shoah című filmjének textusán kívül – mint az Mohácsi János előadásaiban megszokott – számos vendégszöveg is található benne. Az esettanulmányok, túlélők visszaemlékezései, szépirodalmi művek, naplórészletek, történelmi források, jegyzőkönyvek és személyes gyűjtések segítenek a korabeli atmoszféra és a történelmi kor bemutatásában. A vallomások és írott anyagok közé ismétlődően önirónikus és karakteres zsidó viccek ékelődnek, amelyekben ugyanez a sors fogalmazódik meg, a humor érthetőbbé teszi a tragikus történelmi hátteret is – mint minden igazi színházban: a tragikum a nevetésen sejlik át.

A felhasznált visszaemlékezések egyes darabjai, a USC Soá Alapítvány - A Vizuális Történelmi és Oktatási Intézet (http://sfi.usc.edu/hungarian) archívumából származó interjúk részleteinek szó szerinti átirata, illetve a Zachor Alapítvány a Társadalmi Emlékezetért (www.emlekezem.hu) visszaemlékezéseiből származó részletek.

Az előadás szövege a vészkorszak alatt elhurcoltak visszaemlékezéseiből áll össze, és teljes sötétben játssza a társulat!

Szereplők:
Bánfalvi Eszter, Boros Anna, Deák Péter, Keresztény Tamás, Lakatos Máté/Király Dániel, Lábodi Ádám, Némedi Árpád, Rainer-Micsinyei Nóra, Takács Nóra Diána, Tolnai Hella

Alkotók:
Kovács Márton, Mohácsi János

Támogatók: Budapest Bank, FÜGE Produkció, Kaposvári Egyetem, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház

 

Színikritikusok – díj 2013. - a legjobb független színházi előadás és a legjobb színházi zene

Na és akkor tömegesen szaladtak neki a magasfeszültségű drótnak ott a lányok. És azt mondja nekem az egyik jászapáti barátnőm, hogy "Gyere, szaladjunk neki a drótnak!" Mondom: "Hülye vagy te? Dehogy szaladok!" Asszondja: "Mér nem?" Mondom: "Ide figyelj! Ha én most neki szaladok a drótnak, és ezek másnap elveszítik a háborút, engem a másvilágon megüt a guta!" Aki ezt hallotta körülöttem, mindegyik elkezdett röhögni. Aznap egyetlen öngyilkos nem volt. Egyetlen röhögésért.
/Moller Ágnes/

 

 

 

Időpont: 2017. január 2. 15 és 19 óra

Helyszín: Weöres Sándor Színház, Márkus Emília terem

Jegyár: 2.000 Ft