Hírek

 • Széki Rómeó és Júlia a Nemzeti Táncszínházban

  „Novák Ferenc Forrószegiek című alkotása minden szempontból az önálló magyar táncdráma egyik emblematikus darabjának tekinthető, hiszen a világirodalom egyik legismertebb, számtalan színházi és filmes megfogalmazást is megélt szerelmi tragédiája, a Rómeó és Júlia klasszikus és egyetemes érvényű gondolatait jelenítette meg egy speciálisan magyar környezetben, sajátos módon, a magyar néptánc eszközeivel. Ebben a megközelítésben pedig a darab mindenképpen korszakalkotónak minősíthető.”


  Fedák Sáritól a családon belüli erőszakig

  Sokszínű színházi kínálattal várja a nézőket idén tavasszal is a MASZK Egyesület: összesen tizenegy produkció kerül színre a Régi Zsinagógában májusban. Monodráma, tánc, ifjúsági és zenés színházi előadások idézik meg a múltat és reflektálnak a jelenre többek között Babits, Fedák Sári, Karády Katalin, a vikingek sagái, a hatalom túlkapásait vizsgáló romantikus dráma és Zoltánfy István festőművész megidézésével. Jegyeket április 23-tól lehet váltani a Megálló Közösségi Házban.


  Elkészült a Szegedi Pinceszínház májusi műsora

  A színház egy premierrel köszönti a hónapot: a Genéziusz Színház állítja színpadra Ibsen ROSMERSHOLMját. A norvég klasszikust 2019. 05. 03-án láthatják, majd a hónap végén 28-án. Az ÉN, A FÉREG mellett a Szegedi Egyetemi Színház új előadást mutat be: Závada Péter drámája, a REFLEX, 14-én látható. VIDÁM KAVALKÁD VÉGTELEN LEHETŐSÉGGEL

2019-02-08 06:00:00

A Black Comedy nagyszínpados premierjét máris egy újabb követi teátrumunkban: Lendvai Zoltán a 80 nap alatt a Föld körül “csehszlovák” átdolgozását állítja színpadra február 23-án. A próba folyamat elején beszélgettünk Lendvai Zoltán rendezővel a darabban rejlő lehetőségekről és kihívásokról.


Jules Verne klasszikusából Pavel Kohout cseh író készítette el még 1962-ben a sajátos, cseh humorral átszőtt színpadi változatot. A stílus változott, a történet viszont a klasszikus: Phileas Fogg, a hóbortos londoni úriember fogadást ajánl, miszerint 80 nap alatt körbeutazza a Földet. Lélegzetelállító kalandokban nem lesz hiány: lekésett hajók, vérszomjas indiánok, hatalmas tengeri viharok, utazás vonaton, gyalog, elefánton. Ráadásul egy nyakas rendőrfelügyelő is folyton követi hősünket, mert azt hiszi, hogy egy agyafúrt bankrablóval van dolga.


Először, amikor elolvastad a művet, mit gondoltál, mit lehet ebből kihozni?
Az fogott meg benne, hogy rögtön látszott, mennyire nagy szabadságot, mennyi ”brillírozási” lehetőséget ad a színészeknek. Olyan az egész, mint egy nagy, félig megrajzolt képregény, amit a mindenkori előadás alkotóinak kell kiszínezni. Mint egy „canovaccio”, egy „commedia dell’arte” forgatókönyv, megspékelve az általam nagyon is kedvelt cseh humorral, ami Verne történetén keresztül a színház varázsáról szól.


A próbák elején jártok, hogyan látod, a társaság mennyire befogadó, mennyire azonosultak a darabbal?


Még valóban csak a próbák legelején tartunk, de nagyszerű társaság gyűlt össze, tele humorral, játékkedvvel, ami ehhez a darabhoz elengedhetetlen. Azon vagyunk, hogy ez így is maradjon. Nagyon sok dolguk van, többségük rengeteg szerepet játszik, egyik figurából a másikba, egyik ruhából a másikba kell ugrálniuk, egzotikus nyelveken halandzsázni, zenélni, akrobatikázni, verekedni, táncolni, szóval szinte mindent, ami elképzelhető, sőt elképzelhetetlen, de ők tiszteletre méltóan jól bírjáķ.


Rendezőként mi lehet még kihívás számodra? 


Még? Ennél több kihívást most nem kérek, köszönöm szépen. A darabban több, mint 40 helyszín van, amit meg kell tudnunk teremteni, csaknem száz szerep, maga a darab színpadra állítása is csaknem olyan lehetetlen, mint Fogg vállalkozása, hogy 80 nap alatt körbeutazza a Földet. És nekünk ráadásul nincs is ennyi időnk. De Neki sikerült, reméljük talán nekünk is fog.


Mire számíthatnak a nézők?


Reményeink szerint egy vidám, felhőtlen estére, egy olyan előadásra, amiben ismét bebizonyosodhat, hogy a színház, a színpad egy olyan varázslatos hely ahol minden megtörténhet, és az általuk szeretett színészek bármit képesek eljátszani – egy darab deszkán is akár –, legyen az tengeri vihar, vagy dzsungeltúra, indián támadás vagy indiai gyorsbüfé. Barátság, szerelem, kalandfilm, krimi... mindenféle műfaj, egy előadáson belül. Aki túl komoly, vagy túl „felnőtt”, azok számára ez az előadás maximum terápiás céllal ajánlott.

 

A 80 nap alatt a Föld körül bemutatója február 23-án lesz a Vörösmarty Színházban. A produkció főszerepeiben, Foggot és hű segítőjét, Paspartout-t alakítva Egyed Attilát és Krisztik Csabát láthatjuk. Auda indiai hercegnőt Ballér Bianka, Fix-et, a rendőrfelügyelőt Kuna Károly játssza. Mellettük színpadra lép változatos szerepekben, Lábodi Ádám, Kovács Tamás, Keller János, Kelemen István, Kozáry Ferenc, Rovó Tamás, Hajdu Péter e.h., Berencsy Martin m.v. és Babinchak Atanáz m.v..

Alkotók: Túri Erzsébet (díszlet- és jelmeztervező), Gyöngyösi Tamás (színpadi mozgás), Rovó Tamás (tánc), Döme Zsolt (zeneszerző), Réti Anikó (korrepetítor), Végh-Szirmai Irén (ügyelő), Weil Szilvia (súgó), Németh Mariann (rendező asszisztens), Kiss-Szemán Kata (fordító), Lendvai Zoltán (dramaturg és rendező)

 

Fotók: Maczkó Csaba

Képgaléria  © Vörösmarty Színház, 2015-2019. Minden jog fenntarva. Powered by smarti.