Hírek

 • Széki Rómeó és Júlia a Nemzeti Táncszínházban

  „Novák Ferenc Forrószegiek című alkotása minden szempontból az önálló magyar táncdráma egyik emblematikus darabjának tekinthető, hiszen a világirodalom egyik legismertebb, számtalan színházi és filmes megfogalmazást is megélt szerelmi tragédiája, a Rómeó és Júlia klasszikus és egyetemes érvényű gondolatait jelenítette meg egy speciálisan magyar környezetben, sajátos módon, a magyar néptánc eszközeivel. Ebben a megközelítésben pedig a darab mindenképpen korszakalkotónak minősíthető.”


  Fedák Sáritól a családon belüli erőszakig

  Sokszínű színházi kínálattal várja a nézőket idén tavasszal is a MASZK Egyesület: összesen tizenegy produkció kerül színre a Régi Zsinagógában májusban. Monodráma, tánc, ifjúsági és zenés színházi előadások idézik meg a múltat és reflektálnak a jelenre többek között Babits, Fedák Sári, Karády Katalin, a vikingek sagái, a hatalom túlkapásait vizsgáló romantikus dráma és Zoltánfy István festőművész megidézésével. Jegyeket április 23-tól lehet váltani a Megálló Közösségi Házban.


  Elkészült a Szegedi Pinceszínház májusi műsora

  A színház egy premierrel köszönti a hónapot: a Genéziusz Színház állítja színpadra Ibsen ROSMERSHOLMját. A norvég klasszikust 2019. 05. 03-án láthatják, majd a hónap végén 28-án. Az ÉN, A FÉREG mellett a Szegedi Egyetemi Színház új előadást mutat be: Závada Péter drámája, a REFLEX, 14-én látható. A Pszicho bemutatójára készül a Jókai Színház

2019-01-29 10:00:00

A Pszichót Robert Bloch regénye alapján, Pozsgai Zsolt átdolgozásában mutatja be a Békéscsabai Jókai Színház március 1-jén. Az ötszereplős stúdióelőadást Koltay Gábor Balázs Béla-díjas, Érdemes művész rendezi. (Niedzielsky Katalin tudósítása)


Január 23-án a sajtónyilvános olvasópróbán Seregi Zoltán igazgató köszöntötte a szereplőket és a közreműködőket a Jókai Szalonban, majd arra emlékeztetett, hogy a stúdiósorozatba olyan „közönségvonzó” darabokat válogattak, amelyekkel minél több nézőt szeretnének elérni. A repertoár nagyszínpadi és kamaradarabjaival párhuzamosan ez a „desszertként”, ráadásként meghirdetett program Anthony Shaffer Detektívjátszmájával kezdődött tavaly októberben, és David Ives Vénusz nercben című művének februári premierjével folytatódik. Hitchcock Pszichója után Neil Simontól Az utolsó hősszerelmes kerül még színpadra.


Alfred Hitchcock világszerte jól ismert thrillere, a Pszicho Békéscsabán nem a film, hanem Robert Bloch azonos regénye alapján, Pozsgai Zsolt átdolgozásában kerül színpadra. Koltay Gábor rendező úgy fogalmazott, ha a teljes filmre nem is emlékszik mindenki, de a zuhanyzós gyilkos jelenetre biztos. Ezért istenkísértés ilyen híres, hatásos film után színpadra vinni a történetet, ahol jóval korlátozottabbak a lehetőségek. Óriási kihívást jelent mindenkinek, de izgalmas, jó előadás lesz.


A rendező arról is beszélt, hogy Bloch regénye 1956-ban jelent meg, a film 1960-ban. Néhány éve Hitchcock életéről is forgattak filmet, a Pszicho történetére felfűzve, érdemes megnézni. 1998-ban készült egy újabb film, amely lemásolta a ’60-asat, nem volt átütő siker, de óriási bevételt hozott.


 • A Pszicho valamilyen szinten mindenkinek benne van a tudatában világszerte, gondolatilag, érzelmileg foglalkoztatja az embereket, ezért remélem, most is érdekes lesz. Arra is számítani kell, hogy „fertőzött” közönség jön, van elképzelése, várja a borzongást. Nekünk pedig az a dolgunk, feladatunk, hogy elfelejtessük a filmet, mást nyújtsunk, de borzongás azért legyen.

Koltay Gábor, aki magyar történelmi, a nemzettudat erősítésével foglalkozó filmjeivel alkotott maradandót, ezt a nagyon más műfajt fantasztikus kirándulásnak nevezte, majd kedvenc francia filmrendezőjére, Truffaut-ra hivatkozott, akinek ideálja volt Hitchcock. Azt mondta, tisztában van a feladat súlyával, a véres darab és a kisszínház sajátosságaival, a közönségnek hátborzongató és hiteles előadást ígért, a színészeknek először is a szerepek alapos kiboncolását.


Az előadásban Norman Bates moteltulajdonos szerepét Gulyás Attila, az Anyáét Kovács Edit játssza, Mary és Lila, az ikerpár Boldog Ágnes színészhallgató lesz, Arbogast nyomozó Csurulya Csongor, Sam, Mary vőlegénye Szabó Lajos

Niedzielsky Katalin