„RASZKOLNYIKOV TALÁLKOZÁSA A KROKODILLAL”

J Ú L I U S   1 1 .  ( S Z E R D A )   2 1 : 0 0   Ó R A


VÁR a MOZI az Esztergomi Várszínházban


„„RASZKOLNYIKOV TALÁLKOZÁSA A KROKODILLAL”

dokumentumfilm


HÍD MÉDIA PRODUKCIÓ


Dokumentumfilm a szentpétervári Alexandrinszkij Színház és a budapesti Nemzeti Színház együttműködésében megvalósult párhuzamos rendezésekről: Dosztojevszkij: “Bűn és bűnhődés” és “A Krokodilus” előadások megvalósulásáról - Budapesten és Szentpétervárott.

A szentpétervári Alexandrinszkij Színház és a budapesti Nemzeti Színház már meglévő gyümölcsöző kapcsolata 2016-ban új fejezethez érkezett. Az intézmények művészeti igazgatói arra az elhatározásra jutottak, hogy csaknem egy időben, hasonló hosszúságú próbaidőszakkal rendezést vállalnak egymás társulatában. S hogy a párhuzam művészileg is erős legyen, mindketten egy-egy Dosztojevszkij-prózát állítanak színpadra. Valerij Fokin egy fiatalkori, alig ismert, „fantasztikus” kisregényt, A krokodilus-t, Vidnyánszky Attila pedig a leghíresebbet, legprovokatívabbat s ma is talán leginspiratívabbat: a Bűn és bűnhődés című nagyregényt. A dokumentumfilm bepillantást enged a párhuzamos próbafolyamatokba Szentpéterváron és Budapesten, megszólaltatja az előadások alkotóit és felvázolja az alapművek legfontosabb gondolatait. Bemutatja a Bűn és bűnhődés „eredeti” helyszíneit is, melyek a mű megjelenése óta Szentpétervár városi legendáriumának kiemelt jelentőségű tájékozódási pontjai, és emléket állít Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkijnek, aki mind a mai napig a világirodalom egyik legnagyobb hatású írója.


A vetítés után beszélgetés Vidnyánszky Attilával, a szentpétervári „Bűn és bűnhődés” előadás rendezőjével, a Nemzeti Színház igazgatójával és a film alkotóival.


Operatőr: Czigány Gergely
Hangmérnök: Szalay Tamás
Vágó: Szirti Anina
Szakértő-tolmács-fordító: Kozma András
Forgatókönyvíró-rendező: Mispál Attila
Producer: Jantyik Csaba