Horváth Illés gondolatai színházról, rendezésről

Múlt héten tartottuk a Folytassa, Ciceró! házi főpróbáját a Pesti Magyar Színházban – ez a három felvonásos szatirikus érzékiség lesz a 2018/2019-es évadunk első premiere szeptember 21-én. A következőkben a rendező, Horváth Illés gondolatait idézzük színházról és rendezésről.


“Kilenc éves korom óta folyamatosan színpadon vagyok, színészként végeztem, és ez központi szerepet játszott az életemben. De ez most megváltozik, legalábbis én azt szeretném. Három évvel ezelőtt vettem észre magamon, hogy már nem ugyanazt jelenti színpadon lenni. (…) Elkezdtem rendezni, és abban megtaláltam azt az örömömet, az elhivatottságomat, szenvedélyemet, amit a színészetből elveszítettem.”

“Az egész folyamat nagyon érdekel. Hogyan függnek össze a problémák, hogyan lehet őket megoldani, és milyen, amikor a házban dolgozók együtt hisznek valamiben… Az egyik legnagyobb élményem, amikor a Balta a fejbe rendezése közben a díszítők beültek próbát nézni. Leírhatatlan érzés, amikor mindenki akarja valaminek a létrejöttét, vagy megvalósulását. Az csodálatos. Nem hatalmat akarok, hanem hatáskört, hogy elérhessem azt, hogy mindenkinek közös ügye legyen a színház, amitől boldogabb lesz.”


Három rendezői pillanat

“Színház nélkül biztos, hogy nem tudnék élni. A színház bonyolultsága, összetettsége, érzelmessége nélkül nem lenne örömöm. Az első rendezésem után (Szálinger Balázs: Köztársaság) nagyon jót beszélgettem Zalán Jánossal, a színház igazgatójával, amiből sok minden következett. Például a most áprilisban bemutatott BALTA A FEJBErendezése, vagy a következő, a FOLYTASSA, CICERÓ! De emellett itt nagyon sok minden történik. A Magyar Színház szándékai szerint nyit bizonyos korosztály és rétegek felé, és ehhez bennem látott lehetőséget. Létrehoztuk a PESTI KITÉRŐ című eseménysorozatot, aminek keretében más művészeti ágakat hozunk be a színházba. Amíg lehet, ezen a nyitáson – minden értelemben – szeretnék tovább dolgozni.”


A következő Pesti Kitérő június 28-án 16.00 órakor kezdődik. Beszélgetés Feldmár András pszichológussal, pszichoterapeutával.