Szilánkok - világpremier a Spirit Színházban

Egy jómódú család összetört életének töredékeit ismerhetjük meg az olasz író, Enrico Luttmann Szilánkok című darabjában. Az elfogadás hiányának fájdalmáról, a családi tabukról szóló előadás világpremierje június 18-án lesz a Spirit Színházban.


A Spirit Nyári Játékok első bemutatója, a Szilánkok filmes töredékeiben négy év történetét mutatja be. A kilenc jelenet a nagy családi titok, a színműíró fiú mássága, a családi látszat megőrzése körül forog. A cselekményben fokozatosan, az időben visszafele haladva tárul fel a múlt. Enrico Luttmann történetét Perjés János, a színház igazgatója fedezte fel, akit az apa szerepében láthatunk. „Szeretem azokat az előadásokat, amelyek valódi kérdéseket feszegetnek. Fontosnak tartom, hogy a családi tabukat bemutassuk a színpadon, ugyanis hiszek abban, hogy ezzel is segíthetünk feloldani őket. Sajnos nagyon sok olyan esettel találkozom, amikor családon beül tagadják meg egymást az emberek. A Szilánkok azt mutatja meg, hogy az apai elfogadás hiánya miként vezethet tragédiához.”


A családi titkokkal teli dráma az elfogadás, a másik döntésének tiszteletben tartása, a családi kényszerhazugságok tabutémáját boncolja, metsző élességgel. Claude, a jómódú ügyvéd felesége halála után, Laurával él. Fia inkább elköltözik otthonról, mert nem meri bevallani apjának, hogy meleg. Laura titokban meglátogatja a fiút és annak barátját, Davidet. Kiderül, hogy David AIDS beteg, s már a munkáját sem tudja rendesen ellátni, így a két fiú komoly anyagi gondokkal küzd. Paul felkeresi apját, bevallja, amit már úgyis sejt az apa, és pénzt kér barátja gyógyíttatására. Claude ezt mereven elutasítja...


Sztárek Andrea, Gombos Krisztián, Somorjai Tibor és Perjés János szereplésével bemutatott előadást Rozgonyi Ádám rendezi.  „A darab bár ravaszul kitalálva, de lineáris szövet. Írói szempontból ez izgalmas kihívás, a rendezőt pedig alapvetően a pszichológiai értelmezés felé viszi. Nem a cselekmény, hanem a ki nem mondott gondolatok a darab motorjai. A koncepcióm a színészekkel a lélekállapotok pőrére vetkőztetése mentén alakult ki.”


Az ügyvéd apa merev elutasítása, a barát halála, a pénz életmentő hatalma vezet az elődás fő kérdéshez, hogy vajon csak a halál segíthet-e abban, hogy megértsük: a hozzánk tartozó emberek is a saját életüket élik. A Szilánkok június 18-i bemutatója része a Budapest Pride LMBTQ tematikus színházi fesztiváljának is.


Enrico Luttmann: Szilánkok - töredékek


Szereposztás:


Claude - Perjés János
Paul - Gombos Krisztián
Laura - Sztárek Andrea
David - Somorjai Tibor
Fordította: Csukás Márton, Csukás Barnabás
Rendező: Rozgonyi Ádám


Előadások: 2018. június 18., 19., 20.


További információ: http://spiritszinhaz.com/eloadas/szilankok___toredekek