Gőzerővel folynak a „Rengeteg” próbái

A klasszikus cirkusz mellett elindult egy új út, a gondolatközlő, érzelmeket megmozgató cirkuszművészet. A Fővárosi Nagycirkusz a klasszikus cirkuszi előadások és a múlt tisztelete mellett, teret enged a kísérletezésnek és az ifjú művészek útkereséseinek. A két éve indult folyamat első állomása a töretlen népszerűségnek örvendő, eddig több mint ötvenezer nézőt vonzó Lúdas Matyi a cirkuszbancímű produkció volt. Ezt követte a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium tanulóinak Shakespeare adaptációja, a Rómeó és Júlia, majd a Petőfi Irodalmi Múzeum Alkotni Arany! pályázatára készített Ágnes asszony.


Ennek a folyamatnak egy nagyon fontos állomásához érkezett a Fővárosi Nagycirkusz, ugyanis sikerült elcsábítani Kanadából Samuel Tétreault-t, a Cirque du Soleil egykori sztárját, a 7 Fingers formáció rendezőjét, akinek segítségével az Artistaképző Intézet volt, és jelenlegi diákjai a Cirkusz Sziget program keretén belül egy műsor-sorozatot adnak majd a Sziget Fesztiválon. A világhírű cirkuszművész-rendező először márciusban tartott az intézet középiskolás tanulóinak és néhány volt növendéknek egy workshopot, ami lényegében egy hetes tréning volt, ami a tanulás mellett arra is alkalmas volt, hogy Samuel Tétreault ki tudja választani az elképzeléseinek megfelelő fiatalokat, akik a Sziget Fesztiválon bemutatásra kerülő darabban részt tudnak venni. Aztán leszűkítette a kört huszonöt főre, majd két héttel ezelőtt tizenkilencen maradtak, akikkel elkezdte a produkció létrehozását, amit majd egy héten keresztül tekinthet meg a közönség.


A próbák két hete tartanak napi nyolc-tíz órában, miközben készülnek az egyedi díszletek és jelmezek, és máris ott tartanak, hogy 2018. május 26-án, a Művésztelepen megtartották a darab első összpróbáját. Izgalommal vegyes kíváncsisággal vártam, hogy mit alkotott a fiatal kora ellenére legendás Samuel Tétreault. Díszletek és jelmezek nélkül is egy különleges atmoszférájú, hamisítatlan, minőségi újcirkuszi előadásnak lehettem tanúja, megelevenedett egyfajta ősi, misztikus erő modern köntösbe csomagolva. A Rengeteg című darab a cirkuszművészet szinte összes ágát felvonultatja, a tehetséges fiatalok jóvoltából láthatunk: tissue, handstand, gurtni, hullahopp, drót-egyensúlyozó, zsonglőr, rúd, egykerekű bicikli, létra, trapéz, lábzsonglőr és ugródeszka számokat. A Baross Imre Artistaképző Intézet már végzett, valamit harmad-és negyedéves diákjait figyelve életre keltek a cirkuszművészet erényei: az erő, a harmónia, a bizalom, az egymásra figyelés, a fegyelem, a kitartás, az alázat, a szépség és az egyensúly. De, hogy mi a darab története? Ez még egyelőre maradjon meglepetés, de annyit elárulhatok, hogy lélegzetelállító lesz!