A Jókai Színház Ukrajna legnagyobb nemzetközi színházi fesztiválján

A Break the chain című előadás utazik Khersonba

A XX. Melpomena Tavrii nemzetközi színházi fesztivált 2018. május 17. és 27. között rendezik meg a Fekete-tenger partján lévő Mikolajiv és Kherson városában. A Békéscsabai Jókai Színház május 22-én játssza Khersonban az Eve Ensler műve nyomán létrejött Break the Chain című monodrámát Németh Gabriella előadásában.

Idén 12 országból 57 színház képviselteti magát Ukrajna legnagyobb nemzetközi színházi fesztiválján, amely két városban és 20 játszóhelyen zajlik. A házigazda Ukrajna mellett, Litvánia, Lengyelország, Németország, Izrael, Moldávia, Fehéroroszország, Törökország, Örményország, Portugália, Grúzia és Magyarország színházai lépnek fel. A fesztiválra körülbelül ezer vendéget, közreműködőt és 25.000 nézőt várnak. Az előadásokon kívül idén is irodalmi estek, könyvbemutatók, valamint dramaturgok, színészek és rendezők részvételével megtartott mesterkurzusok színesítik a programot.

A Békéscsabai Jókai Színház rendszeres résztvevője a fesztiválnak, amelyen már ötödik alkalommal vesznek részt. Tavaly A fösvényt láthatták a Dnyeper partján a nézők, korábban pedig A szűz és a szörny című Pozsgai-darabbal, a K und K (Karády katonái) zenés víziójátékkal, 2014-ben pedig a Monte Cristo grófjával szerepelt a Jókai Színház a fesztiválon.

A Break the chain című angol nyelvű előadást 2018. januárjában mutatta be a Jókai Színház Németh Gabriella előadásában. Noha Eve Ensler A vagina monológok című műve több mint húsz évvel ezelőtt íródott, sajnos ma is fájdalmasan aktuális. Az eredeti műből hat monológ került feldolgozásra Békéscsabán. Az 55 perces angol nyelvű előadás elgondolkodtató, szórakoztató és felemelő pillanatokat ígér, tisztelegve mindezzel a nők ellen elkövetett erőszak áldozatai előtt.


 Fotó: A-Team/Nyári Attila