VAJK ISMÉT MESEAUTÓBAN UTAZIK

Szente Vajk a Hello, Dolly! és a Sherlock Holmes után a harmadik rendezésére készül Nyíregyházán. Néhány hónap múlva Meseautóval repíti majd a Móricz Zsigmond Színház közönségét oda, ahol „Csupa boldogság vár ezután rád és rám…”


El is hisszük neki, hogy vele megtaláljuk azt a helyet, hiszen árad belőle az életöröm, pedig szinte sorolni sem győzi az ember, hányféle tevékenységet folytat: televíziós műsorokat vezet, színészként szerepel, műfordításokat készít, színdarabokat, dalszövegeket ír és különböző teátrumokban rendez. Hogy bírja ezt a féktelen „száguldást”?
– Megpróbálok ebben a dzsungelszerű naptárban erős rendet tartani – válaszolta kérdésemre mosolyogva. – Béke van a lelkemben, mert minden jól működik az életemben, s ezért jut energiám azzal foglalkozni, ami nekem a legfontosabb: ez pedig a közönséggel való interakció. Nagyon fegyelmezettnek kell lennem. Kicsapongástól mentesen élek, sok vizet iszom, zöldségeket eszem... Egészségesen kell élni, s akkor az ember teherbírása, koncentrációja nagyobb lesz. Keveset játszom, legutóbb a Madách Színház Hatalmas Aphrodité című darabjában. Nem vágyom többre, pláne nem arra, hogy az általam rendezett előadásokban lépjek fel. Szentül hiszek a magyar filmek színpadi adaptációiban. Három különböző előadást készítettünk így a Madáchban: a Poligamyt, a Tanulmány a nőkről-t és a Meseautót. Mindhárom hatalmas sikert aratott.
Mint elmondta, gondolkodtak azon, hogy az utóbbiban az 1930-as évek slágereit szólaltassák-e meg. Amellett döntöttek, hogy új dalokat írnak, mert sokkal komplexebb élményt tudnak adni úgy a közönségnek, ha ezek szituációkból szólalnak meg. Így meg tudják teremteni azt, amitől a musical valóban az lesz, vagyis többet tudnak meg a dalok által a nézők a szereplők viszonyairól, avagy jelentős fordulat is történhet a zenei betét alatt. Ezzel együtt a híres Márkus Alfréd-dal is felcsendül az előadásban. Az új zenéket Bolba Tamás szerezte, a szövegeket pedig Galambos Attilával ketten írták.
– A színrevitel során nem akarunk teljesen a járt úton haladni, hanem bizonyos helyzetekben változtatunk – folytatta. – A nyíregyházi közönség már ismerheti Túri Erzsébet látványos díszleteit, Kovács Yvette impozáns jelmezeit s a koreográfus, Túri Lajos munkáit; a győztes csapaton nem változtatunk. Május elején kezdődnek a musical próbái, s még ebben az évadban szeretnénk egy előbemutatót tartani – mondta Vajk, majd egy meseautó gyorsaságával elszáguldott. Én pedig reménykedve dúdoltam: „Fenn az égben az angyalok vigyáznak ránk / és a sors fogja tán a volánt...”

Szerző: Sz. Kántor Éva
Forrás: Lokál