ÉRZÉKENYÍTŐ FESZTIVÁL A VESZPRÉMI PETŐFI SZÍNHÁZBAN


2018. április 23-án 19 órától a Levél apámhoz! / A nővérek című előadással kezdődik a Veszprémi Petőfi Színház Érzékenyítő fesztiválja. Az április 28-ig tartó programsorozatot első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a teátrumban.

A szervezők ajánlója:

„Egy színházi előadás egyben érzékenyítés is, hiszen a művészi alkotó tevékenység átformál, gyógyít, alkotót és befogadót egyaránt. Így válik a színház is az adott társadalom mentálhigiénés felületévé. Olyan előadásokat válogattunk, melyek személyes, családi, társadalmi problémákat vizsgálnak, programjaink egyszerre bírnak közösségfejlesztő és személyiségfejlesztő hatással, miközben – előadások után, szakértők segítségével – közös gondolkozásra, vélemények ütköztetésére bátorítják a nézőket. Hiszünk benne, hogy ez a fesztivál, a nézők ilyen formán történő megszólítása hosszútávon társadalomformáló erővel is bírhat, megszüntethet előítéleteket, megállíthatja a parttalan ítélkezést, elfogadóbbá teszi az embereket egymás sorsa iránt. Az érzékenyítő előadások után lehetőség nyílik a látottak közös feldolgozására, beszélgetésre, Kardos Klára klinikai szakpszichológussal.”

A programban szereplő előadásokról:

A sorozat négy előadást tartogat. Első alkalommal április 23-án hétfőn 19 órától Lengyel Nagy Anna igaz történetei mutatkoznak be a színpadon Levél apámhoz! / A nővérek címmel Egri Márta és Egri Kati előadásában, Cseh Judit rendezésében. A történetek szerint két nő szereti ugyanazt a férfit. A férfi meg mindkét nőt. Párhuzamba állítható-e bűn és bűnhődés, árulás és megbocsájtás a feltétlen szeretettel? Három személyes szenvedély, ami a halállal sem ér véget. Április 25-én szerdán 19 órától újabb élettörténeteket mutatnak be A mi Józsink és Erzsike címmel Lázár Kati és Epres Attila előadásában, Keresztes Tamás és Pelsőczy Réka rendezésében. Mi is kell ahhoz, hogy egy, sokáig állati sorban tartott kisember a saját(!) csillogó Mercedesét vezethesse? Hogy - egy adott pillanatban - ő parancsolhasson a rettegett Vezérnek? Hogy megforduljon a világ? Hogy mi kell hozzá? Kelet-Európa újkori történelmének összes fintora. Privát történelem - szigorúan alulnézeti szempontból.

Április 26-án csütörtökön 19 órakor az Egyasszony című színdarab lesz látható, amelynek szereplője Tenki Réka, rendezője pedig Paczolay Béla. „Forszírozott, rohamos szülés során mentálisan sérült csecsemő.” – ezt a diagnózist kapta Péterfy-Novák Éva majd minden orvostól, akinek megmutatta egyre súlyosabb állapotba kerülő kislányát, a pár hónapos Zsuzsit. A kislány hét évvel élte túl a diagnózist, édesanyja pedig harminc évvel a történtek után döntött úgy, hogy blogbejegyzésekben megírja együtt töltött éveiket. A Családi játszmák című színművet április 28-án szombaton 19 órától mutatják be többek között Kútvölgyi Erzsébet főszereplésével, Göttinger Pál rendezésében. Sam Holcroft intellektuális komédiája 2015-ben a londoni Nemzeti Színház nagy sikere volt. Alaphelyzete egyszerű: családi ünnepre gyűlik össze a família, hazajön a két fiútestvér a szülőkhöz, s hozzák magukkal saját családjukat.

---

ÉLET.TÖRTÉNETEK.HU…

Igaz történetek sorozata a közelmúltból

Lengyel Nagy Anna igaz történetei színpadra alkalmazva

Művészeti vezető: Pelsőczy Réka

Levél apámhoz! / A nővérek

Előadják: Egri Márta és Egri Kati

Látvány: Juhász Nóra

Dramaturg: Zöldi Gergely

Plakát: Csáfordi László

Az előadás rendezője: Cseh Judit

Producer: Orlai Tibor

---

ÉLET.TÖRTÉNETEK.HU…

Igaz történetek sorozata a közelmúltból

Lengyel Nagy Anna igaz történetei színpadra alkalmazva

Művészeti vezető: Pelsőczy Réka

A mi Józsink

Erzsike

Előadják: Lázár Kati, Epres Attila

Látvány: Cziegler Balázs

Dramaturg: Zöldi Gergely

Plakát: Csáfordi László

Az előadás rendezője: Keresztes Tamás és Pelsőczy Réka

Producer: Orlai Tibor

---

Péterfy-Novák Éva: Egyasszony

Színpadra alkalmazta: Tasnádi István

Előadja: Tenki Réka

Díszlet- és jelmeztervező: Kálmán Eszter

Plakát: Csáfordi László

Zeneszerző: Barabás Béla

Az előadás rendezője: Paczolay Béla

Producer: Orlai Tibor

---

Sam Holcroft: Családi játszmák

Fordította: Zöldi Gergely

MATTHEW harmincas - Ötvös András

CARRIE harmincas - Réti Adrienn

SHEENA negyvenes - Járó Zsuzsa

ADAM negyvenes - Szikszai Rémusz

EDITH hatvanas - Kútvölgyi Erzsébet

FRANCIS hetvenes - Papp János

EMMA tizennégy éves – Csikász Ágnes

Dramaturg: Zöldi Gergely

Jelmez: Cselényi Nóra

Díszlet: Ondraschek Péter

Rendező munkatársa: Jánoska Zsuzsa

Grafika: Csáfordi László

Világítási terv: Szondi György

Rendező: Göttinger Pál

Producer: Orlai Tibor